Функционалне пробе система даљинског грејања од 1. до 10. октобра 2021. године

Београд, 24. септембар 2021. године - У оквиру завршних припрема пред грејну сезону, која према Одлуци о снабдевању топлотном енергијом у Граду Београду званично почиње 15. октобра, ЈКП „Београдске електране“ ће обављати функционалне пробе система даљинског грејања почев од петка, 1. октобра, до недеље, 10. октобра. У том периоду, биће проверено функционисање топлотних извора који припадају „Београдским електранама“, односно 14 топлана, 22 котларнице и једног обновљивог извора енергије.

Функционалне пробе подразумевају проверу рада енергетских објеката, топлана и котларница, чиме се упоредо проверава функционалност топловодне мреже, топлотних предајних станица, а према потреби и појединих грејних инсталација, како би производна и дистрибутивна постројења што боље била припремљена за предстојећу грејну сезону.

Наглашавамо, функционалне пробе нису, такозване, топле прoбе и не подразумевају почетак грејне сезоне, односно испоруку топлотне енергије потрошачима.

Због тога „Београдске електране” апелују на кориснике да не упућују рекламације Диспечерском центру уколико им радијатори нису топли, јер се под функционалним пробама подразумева провера рада система у хладном-динамичком режиму, а не у режиму загревања стамбеног и пословног простора.

Пробе топлотних извора, дистрибутивне мреже, подстаница и појединих грејних инсталација обављаће се према следећем распореду:

Петак, 1. октобар – Топлане: „Вождовац“ и „Миријево“. Kотларнице: „КБЦ Звездара – Прешевска 31, Димитрија Туцовића 161 и 161 (парна)“ и „Железник“.

Понедељак, 4. октобар – Топлане: „Нови Београд“, „Борча“, „Вишњичка бања“ и „Миљаковац“. Котларнице: „Браће Марић 3-7“, „Ресник“ и oбновљиви извор енергије „Овча“.

Уторак, 5. октобар – Топлане: „Церак“ и „Земун“. Kотларнице: КБЦ „Бежанијска коса“, „Институт Мајка и дете“, „Македонска (Јакшићева)“ и „Вртларска“.

Среда, 6. октобар – Топлане: „Дунав“ и „Медаковић“. Котларнице: „Љутице Богдана 2“, „ДЗ „Браће Јерковић“, „Барајево“ и „Сремчица”.

Четвртак, 7. октобар – Топлане: „Коњарник“ и „Младеновац“. Котларнице: „ГАК Народни фронт“, „Лука Београд“, „Јанка Веселиновића“ и „Управа прихода“.

Петак, 8. октобар – Топлане: „Батајница” и „Баново брдо“. Котларнице: „Сењак 1 – Симићева“, „Сењак 2 – Булевар војводе Мишића 37-39“, Сењак 3 – Булевар војводе Мишића 39а и „Шехер – Андре Николића 3“.

Корисници система даљинског грејања првенствено би требало да обрате пажњу на исправност својих унутрашњих грејних инсталација и само уколико примете цурење воде из инсталација, квар одмах пријаве Диспечерском центру позивом на број телефона 011/20-93-100 (број телефона искључиво за цурење воде из инсталација).

Objavljeno pod Вести и саопштења, Домаћинства, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Извештај о снабдевању потрошача потрошном топлом водом

Топлотни извори „Београдских електрана“ који производе топлотну енергију за припрему потрошне топле воде којом се снабдевају поједини потрошачи раде стабилно.

Појединачне кварове у топлотним предајним станицама у зградама теренске екипе предузећа отклањају према пријавама потрошача. Број телефона Диспечерског центра за пријаву рекламација у вези са квалитетом потрошне топле воде је 011/2093-011, а број телефона искључиво за пријаву цурења воде из инсталација је 011/2093-100.

Objavljeno pod Вести и саопштења, Домаћинства, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Честитка директора ЈКП „Београдске електране“ Радета Басте поводом Дана комуналне делатности Града Београда

Београд, 04. септембар 2021. – Директор ЈКП  „Београдске електране“ Раде Баста честита данас свим запосленима у комуналном систему Београда Дан комунале делатности Града Беогрaда.

„Свим запосленима у комуналном систему града, честитам Дан комуналне делатности Града Београда. Желим вам много успеха и напретка у плановима и циљевима које сте поставили како би град Београд наставио да се креће путем успеха и просперитета за добробит свих грађана који живе у њему. Ефикасно функционисање комуналног система је веома важно за сваки град, а најбитнија карика у том систему је човек. Захваљујем се запосленима који својим преданим радом током читаве године, даноноћно, чине да Београд функционише добро и у интересу свих наших грађана. Верујем да само заједно можемо да остваримо постављене циљеве и постигнемо боље резултате за унапређење живота свих наших суграђана. Желим вам добро здравље и снагу да се сви заједно изборимо против ове пандемије која је поделила свет.“

Директор ЈКП „Београдске електране“

Раде Баста

Objavljeno pod Вести и саопштења | Komentari su isključeni

Приводе се крају припреме за нову грејну сезону

Београд, 3. септембар 2021. - Припреме системa даљинског грејања Београда за предстојећу грејну сезону приводе се крају, што значи да ће више од 300.000 домаћинстава у престоници имати стабилно и поуздано снабдевање топлотном енергијом током грејне сезоне 2021/22.

С обзиром да је систем „Београдских електрана“ један од највећих система за снабдевање потрошача топлотном енергијом у Европи, (36 топлотних извора, односно 14 топлана и 22 котларнице, затим око 1.600 километара топловодне мреже и више од 9.000 топлотних предајних станица), припрема система обухватала је обимне радове на топлотим изворима, топловодној мрежи и примарним деловима топлотних предајних станица.

У оквиру завршних припрема пред грејну сезону, која званично почиње 15. октобра 2021. године, у периоду од 1. до 10. октобра „Београдске електране” ће обаављати функционалне пробе система даљинског грејања. У том периоду, биће проверено функционисање топлотних извора који припадају „Београдским електранама“, односно 14 топлана и 22 котларнице.

Функционалне пробе подразумевају проверу рада енергетских објеката, топлана и котларница, чиме се упоредо проверава функционалност топловодне мреже, топлотних предајних станица, а по потреби и појединих грејних инсталација, како би се производна и дистрибутивна постројења што боље припремила за предстојећу грејну сезону. Корисници ће о распореду обављања функционалних проба бити правовремено обавештени путем средстава јавног информисања.

Сви поремећаји и проблеми који се јављају на систему даљинског грејања пријављују се непрекидно 24 сата у току целе године. Рекламације грађана на квалитет испоручене топлотне енергије примају се на број телефона 011/ 2093-011, док корисници цурења воде из инсталација могу да пријаве на 011/2093-100.

Сходно Одлуци о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду, о одржавању кућних грејних инсталација стара се власник објекта, односно орган управљања стамбеном зградом. Радови на припремама кућних грејних инсталација за грејну сезону морају бити завршени до 30. септембра текуће године. Уколико постоји потреба за такву интервенцију, потрошачи захтев за испуштање воде из система могу да упуте „Београдским електранама” најкасније до 15. септембра како би радови били окончани у прописаном року.

Objavljeno pod Вести и саопштења, Домаћинства, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Честитка директора ЈКП „Београдске електране“ Радета Басте поводом Дана рудара у Србији

Београд, 06. август 2021. – Поводом Дана рудара у Србији, директор ЈКП „Београдске електране“ Раде Баста честита рударима у Србији, 6. август и поручује да је рударство основ за привредни развој наше земље.

„Честитам Вам Дан рудара Србије и овим путем желим да изразим своје дубоко поштовање, најискреније дивљење и захвалност за један од најтежих и најодговорнијих послова који обављате. Његов значај се не огледа само у тонама ископане руде, већ и у чињеници да је управо то наш стратешки ресурс који деценијама даје значајан допринос привредном и укупном напретку Републике Србије, а и окосница је будућег целокупног развоја друштва. Желим вам добро здравље и много успеха у раду уз рударски поздрав „Срећно“!“

Директор ЈКП „Београдске електране“

Раде Баста

Objavljeno pod Вести и саопштења | Komentari su isključeni

Информације у вези са кваром лифта у Улици војводе Степе 139

Београд, 22. јул 2021. - На основу информација о томе да су ЈКП „Београдске електране“ одговорне за то што лифт у згради у Војводе Степе у улазу број 139 не ради износимо следеће чињенице:

  1. ЈКП „Београдске електране“ никаквим званичним дописом од стране Управника Скупштине станара или ЈП „Градско стамбено“ нису обавештене о проблему рада лифта у улазу број 139, а који је настао плављењем кућице лифта.
  2. Предајна станица за испоруку топлотне енергије која снабдева кориснике у згради на адреси Војводе Степе 139 и 141 налази се на адреси Војводе Степе 141.
  3. Преливни судови који служе као провера напуњености кућних грејних инсталација налазе се на седмом и последњем спрату, а њихов одвод је спојен са системом канализације који није у надлежности ЈКП „Београдске електране“
  4. Према наводима Управника зграде Војводе Степе 139, кога смо телефонски контактирали, до квара теретног лифта је дошло 12.10.2020. године приликом допуњавања зграде и интервенције на радијаторском вентилу у стану 172 на 17. спрату. Том приликом је пуштена допуна система кућних грејних инсталација и дошло је до преливања експанзионог суда. Вода која се прелива из експанзионог суда цевним системом се води ван зграде. Цев којом се одводи вода је између првог и другог спрата била оштећена (пукла) и вода се изливала у ходник и улазила у канал од лифта. Када је цурење примећено, управник зграде је отишао до нашег запосленог мајстора који је био на интервенцији око санирања квара на радијаторском вентилу у стану 172 на 17. спрату. Мајстор је одмах сишао у предајну станицу и зауставио допуну система чиме је заустављено и цурење у канал од лифта. Том приликом су управник зграде и мајстор успели да подигну мали лифт са прве станице, али велики нису успели због тога што врата на лифту нису радила, а и командна табла је била поквашена.
  5. Управник Стамбене заједнице Војводе Степе бр.139, први пут се обратио ЈКП „Београдске електране“ путем електронске поште Позивном центру тек 13.07.2021., и тада нас је информисао да лифт у згради не ради због плављења лифт кућице услед пуњења инсталације грејања, која је настала девет (9) месеци раније.

Одржавање цевног система за одвод воде од преливног суда и санација квара лифта није у надлежности ЈКП „Београдске електране“. До квара теретног лифта не би ни дошло да је цевни систем за одвод воде од преливног суда био у функционалном стању. ЈКП „Београдске електране“ не прихватају кривицу и одговорност зашто до сада није саниран квар, јер то није у нашој надлежности.

ЈКП „Београдске електране“

Objavljeno pod Вести и саопштења | Komentari su isključeni

Директор ЈКП „Београдске електране“ Раде Баста честита славу Светог Прокопија свим рударима у Србији

Београд, 21. јул 2021. – Директор  ЈКП „Београдске електране“ Раде Баста честита свим рударима у Србији, министарки рударства и енергетике Зорани Михајловић, као и в. д. директора ЕПС-а Милораду Грчићу рударску славу Светог Прокoпија.

„Свим рударима у Србији  честитам срдачно рударску славу Светог Прокопија и изражавам дубоко поштовање за тежак и одговоран посао који обављају. Рударство је важно за привредни напредак и раст наше земље. Чињеница је да се увелико модернизује рударство у Србији, направљени су  видљиви помаци и то би требало да охрабри запослене у рударском сектору и најави им светлију и сигурнију будућност. Срећна слава Свети Прокопије нашим рударима.“

Раде Баста, директор ЈКП „Београдске електране“

Objavljeno pod Вести и саопштења | Komentari su isključeni

„Београдске електране“ нису надлежне за санацију рупе на коловозу у Улици Јурија Гагарина

Београд, 02. јул 2021. – Јавно комунално предузеће „Београдске електране“ није надлежно за санацију оштећења на коловозу у Улици Јурија Гагарина у трећој коловозној траци од Антифашистичке борбе према Улици Марка Христића. Такође, „Београдске електране“ нису надлежне за постављање адекватне саобраћане сигнализације којом би била обележено оштећење на поменутом делу коловоза.

Напомињемо, радови на топловоду нису извођени на делу коловоза где је настало оштећење. Канал где су извођени радови је заузимао крајњу десну траку, ка аутобуској станици, као и део траке до ње, док се тренутно оштећење налази у трећој саобраћајној траци. Осим топловода, у Улици Јурија Гагарина, током реконструкције, а крајем прошле године, рађене су и друге инсталације, а не само топловодне.

ЈКП „Београдске електране“

Objavljeno pod Вести и саопштења | Komentari su isključeni

Заменик градоначелника Горан Весић захвалио се раднику „Београдских електрана” на херојском чину

Београд, 15. јун 2021. - Заменик градоначелника Горан Весић угостио је данас у Старом двору Стефана Трифуновића, радника ЈКП „Београдске електране”, који је недавно угасио пожар у аутобусу јавног градског превоза.

Весић је истакао да је Трифуновић начинио херојски подвиг, јер је као путник угасио пожар у аутобусу на линији 16.

– Оно што је Стефан урадио, није уобичајено. Показао је велику храброст и одговорност према друштву због чега је понос свих нас у Скупштини града. Стефан је већ четири месеца запослен у Скупштини града, тачније у „Београдским електранама”, и овим чином се квалификовао да остане дуже код нас. Напросто, желимо да овакви људи раде за Град – указао је Весић.

Nastavite sa čitanjem

Objavljeno pod Вести и саопштења | Komentari su isključeni

Херој из „Београдских електрана“

Стефан Трифуновић

Београд, 10. јун 2021. - Стефан Трифуновић, запослен у ЈКП „Београдске електране“ херој је јучерашњег дана. Овај тридесетогодишњи младић, угасио је пожар у аутобусу који је саобраћао на линији 16 у Булевару деспота Стефана.

Стефан је са колегама изводио радове на топловоду у близини места незгоде. Након тешког физичког рада, на паузи је кренуо до оближње пекаре по доручак за целу екипу. Судбина се побринула да се баш он нађе поред запаљеног аутобуса из кога су панично истрчавали уплашени путници.

Ни једне секунде нисам размишљао. Инстиктивно сам утрчао у аутобус, узео апарат за гашење пожара и кренуо да гасим ватру. Пробијао сам се кроз дим, а забринути путници који су стајали поред аутобуса су ми махали и позивали ме да изађем. Они су били уплашени због мене, а ја због њих. Само сам размишљао о томе да што пре угасим ватру да не би дошло до експлозије. Све се брзо завршило, прича Стефан Трифуновић, наш херој.

Срећом, у пожару није било повређених. Убрзо је дошла ватрогасна и полицијска екипа, а Стефан се као и сваки херој из сенке без икакве помпе вратио својим радним обавезама.

Добар глас о овом херојском подвигу, дошао је и до Радета Басте, директора ЈКП „Београдске електране“ који је изразио жељу да лично упозна тог храброг момка и помогне му да реши радни статус будући да је ангажован по уговору о привременим и повременим пословимa.

„Жеља нам је да у нашем тиму буде што више пожртвованих и неустрашивих младих људи. Поносни смо на Стефана који је ризиковао свој живот како би спречио могућу трагедију. Такви људи заслужују да буду награђени“, истакао је Раде Баста.

ЈКП „Београдске електране“

Objavljeno pod Вести и саопштења | Komentari su isključeni