Програм пословања за 2022. годину

Програм пословања ЈКП „Београдске електране“ за 2022. годину (први део)

Програм пословања ЈКП „Београдске електране“ за 2022. годину (други део)

Objavljeno pod Финансијски извештаји | Komentari su isključeni

Стабилан рад система даљинског грејања

Сви топлотни извори „Београдских електрана“ (14 топлана и 20 котларницa) испоручују топлотну енергију потрошачима.

Системских поремећаја у производном сектору нема. Такође, нема системских поремећаја на дистрибутивној мрежи.

Појединачне кварове на инсталацијама у зградама, становима и деловима станова (недостатак грејања, негрејање појединих грејних тела, цурење воде из инсталација и сл.) теренске екипе предузећа отклањају према пријавама потрошача Диспечерском центру – Служби за пријем рекламација (011/2093-011 пријаве за негрејање или слаб квалитет грејања и 011/2093-100 цурење воде из инсталација).

Objavljeno pod Вести и саопштења, Домаћинства, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Градоначелник Зоран Радојичић посетио „Београдскe електранe“: Систем стабилан, на снази режим грејања 24 сата

Градоначелник Београда др Зоран Радојичић обишао је јутрос Диспечерски центар „Београдских електрана”  и том приликом нагласио да систем  функционише стабилно.  Он је подсетио да се 360 хиљада станова греје захваљујући овом систему, као и да је од јуче због ниских температура на снази режим грејања 24 сата.

– Сви топлотни извори ЈКП „Београдске електране”, а тo je 14 топлана и 20 котларницa, у двадесетчетворочасовном су режиму грејања због ниских спољашњих температура. Систем има два „мода”, један је дневни, а други ноћни. У зависности од спољашње температуре, грејање ће и наредних дана бити појачано. Стручне службе „Београдских електрана” пажљиво, сваког сата у току дана прате температуру ваздуха, као и временске прогнозе хидрометеоролога, на основу чега се одређују даљи режими рада производних постројења – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је нагласио да топлане у Београду у проценту од 96 одсто раде на гас, тако да се не очекују проблеми због ноћашњег пожара у рударском басену Колубара.

– Топлане „Београдских електрана” снабдевене су планираним количинама енергената који обезбеђују стабилну испоруку топлотне енергије потрошачима. Стручне службе и екипе за хитне интервенције дежурају, 24 сата дневно су у приправности и спремне су да потенцијалне поремећаје у раду отклоне у најкраћем могућем року. У протеклим данима број рекламација Диспечерском центру сведен је на број између 100 и 300, што је значајно испод просека на дневном нивоу, па је у односу на укупан број потрошача, односно 320.000 станова који се загревају реч о изузетно малим процентима. Седамдесет екипа овог предузећа је на терену, систем је стабилан и добро ће функционисати – навео је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да је у протеклом периоду угашено више од 1.300 котларница у Београду, што је довело до 50 хиљада тона мање продукције угљен-диоксида. На тај начин је дат велики допринос екологији и бољем ваздуху у Београду, оценио је Радојичић и најавио да се очекује гашење још осам котларница.

Извор: Беоинфо, Београдске електране   Фото: Београдске електране

Objavljeno pod Вести и саопштења, Домаћинства, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Раде Баста: Свим верницима желим срећан Бадњи дан и Божић

Београд, 06. јануар 2022. године – Раде Баста, директор Јавног комуналног предузећа „Београдске електране“ у име менаџмента предузећа и свих запослених честитао је православним верницима срећан Бадњи дан и Божић, најрадоснији хришћански празник.

- Нека празник Христовог рођења у ваше домове и срца донесе мир, љубав и радост. Желим вам пуно здравља и благостање. Као никада до сада, грађанима Србије потребна је саборност и посвећеност у изградњи стабилности, а све то зарад наших поколења. Запослени у „Београдским електранама“ ће се побринути да суграђанима у овим празничним данима буде угодно у својим домовима, као и у свим наредним данима – истакао је Баста уз хришћански поздрав мир Божији, Христос се роди!

Objavljeno pod Вести и саопштења | Komentari su isključeni

Баста: Запослени, хвала вам што су станови Београђана топли

Раде Баста, директор ЈКП „Београдске електране“ захвалио се свим запосленима у предузећу који су уместо са својим породицама, новододишњу ноћ провели на радном месту, бринући да сваки стан у Београду буде топао. Такође, захвалио се потрошачима на доброј сарадњи током целе године.

- Хвала вам што сте и ову новогодишњу ноћ провели радно, што волите свој посао, што га обављате часно и на најбољи могући начин. Сви топлотни извори су перфектно производили топлотну енергију током целе ноћи и није било кварова на мрежи. Учинили сте да сваки корисник буде задовољан. Поносан сам. Хвала и Београђанима са којима током целе године имамо одличну комуникацију. Хвала им што су као и сваке године на почетку сезоне имали стрпљења да сачекајуу неколико минута дуже да пријаве рекламацију. Ипак, најважније је да су задовољни услугом коју пружа предузеће, а наша највећа награда је да видимо задовољног корисника.

Диспечерском центру „Београдских електрана“, 31. децембра 2021. године пријављено је око 150 рекламација, док је 1. јануара забележено 70, а 2. јануара 2022. године 40 рекламација. У односу да то да предузеће топлотном енергијом снабдева више од 360.000 станова, можемо да кажемо да смо у нову годину ушли са много мањим бројем рекламација него иначе, а да нам је Нова година донела и да ће нам донети још више успеха.

Objavljeno pod Вести и саопштења, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Баста: Министарка Михајловић мора што пре да пронађе кривце за насталу ситуацију у енергетском систему Србије

Раде Баста, директор ЈКП „Београдске електране“  као члан Радне групе Владе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, захвалио се Зорани Михајловић, министарки рударства и енергетике јер је у најкраћем року реаговала и спречила енергетску кризу која је у току јучерашњег дана могла да уруши комплетан енергетски систем Србије.

-Министарка је велики познавалац енеретике и енергетског сектора Србије, као крајњи професионалац у најкраћем року јуче и данас је окупила све кључне актере енергетског сектора како би криза енергетког система била спречена, а штета по грађане и привреду свела на минимум, истакао је Баста.

Како се оваква ситуација више не би понављала, Баста је позвао министарку Михајловић да у најкраћем року изврши анализу и пронађе одговорне за сложено стање у енергетском систему.

- Као директор предузећа које топлотном енергијом снабдева више од 360.000 станова у главном граду, односно више од милион грађана и које је једно од највећих потрошача енергената у земљи, осећам велику одговорност и потребу да се хитно утврди ко је и шта је довело до овакве ситуације у енергетском систему. Брзом рекацијом проблем је саниран, али није системски решен, што је неопходно за стабилност привреде у целини, закључио је Баста.

Objavljeno pod Вести и саопштења | Komentari su isključeni

Италијанска компанија MET ozone experts у посети „Београдским електранама“

Баста: Наш циљ је чистији ваздух у Београду, све инвестиције су добродошле

Београд, 30. новембар 2021. – Раде Баста, директор ЈКП „Београдске електране“ одржао је данас радни састанак са представницима компаније MET ozone experts у вези са потенцијалним инвестирањем ове чувене италијанске компаније у систем „Београдских електрана“.

Директор компаније Федерико Понти и Мићелети Ђорђо, изумитељ, представили су системе из њихове понуде који би били прикладни за употребу у оквиру система даљинског грејања. Наиме, ова фирма се бави пречишћавањем димних гасова водом, посебно приликом употребе енергената попут угља и мазута у процесу производње. Понуда ове комапније је да направи студију изводљивости, прототип и на крају индустријску машину која би прочишћавала димне гасове, односно продукте сагоревања у процесу производње. Њихова технологија се заснива на филтрирању, односно „прању“ димова водом што би спречило емисију штетних честица у атмосферу. На тај начин могуће је знатно утицати на заштиту животне средине.

Раде Баста се захвалио на посети и презентацији и истакао да ми као држава подржавамо сваку инвестицију и да нам је од највеће важности да учинимо све што је у нашој моћи да смањимо загађење ваздуха. ЈКП „Београдске електране“ је велики борац за заштиту животне средине у главном граду и да је захваљујући великим улагањима у систем даљинског грејања, удео потрошње природног гаса последњих година повећан са 81 одсто на чак 96, чиме је дат велики допринос у смањењу загађења ваздуха у Београду.

Гостима из Италије предочено је да је у топланама „Дунав“, „Коњарник“ и „Вождовац“ уграђен систем за рециркулацију димних гасова којим је омогућено да ниво емисије азотних оксида (NOx) буде испод граничних вредности. Наиме, приликом рада, продукти сагоревања енергената не испуштају се у атмосферу него се враћају у котлове. У наредном периоду и топлана „Церак“ ће имати овај систем, а исти принцип ће бити примењен у свим осталим топланама чији топлотни извори имају снагу већу од 50 мегавата.

Такође, у току прошле недеље угашена је котларница у Булевару војводе Мишића број 37-39 која је као погонско гориво користила мазут.

-Заједно са оснивачем, Скупштином града, покренут је Програм гашења котларница и до сада је угашено више од 1.300 котларница које су као погонско гориво користиле угаљ или мазут који сагоревањем емитују значајне количине штетних материја. Такође, ти топлотни извори су и енергетски неефикасни. Према проценама, ефекат гашења котларница резултирао је смањењем емисије CO2 за чак око 50.000 тона годишње, нагласио је Баста.

Том приликом Баста је обавестио представнике компаније MET ozone experts да ће оформити радну групу која ће урадити анализу примењивости поменуте технологије у систему „Београдских електрана“ и поред тога што је употреба енергената попут угља и мазута готово занемарива у производњи предузећа.

Objavljeno pod Вести и саопштења | Komentari su isključeni

Директор ЈКП „Београдске електране” Раде Баста за „Илустровану политику”: Србија све ближа изградњи нуклеарне електране

„Нуклеарне електране су стабилан и поуздан извор енергије. У земљама чланицама ЕУ ради 106 нуклеарних реактора који дају 104 гигавата електричне снаге, што је 26 одсто укупне произведене струје у ЕУ“, објашњава у екслкузивном интервијуу за Илустровану политику, директор ЈКП „Београдске електране“ Раде Баста.

Након више деценија мораторијума на изградњу нуклеарних електрана званичници у Србији почели су да заговарају окретање ка нуклеарној енергији. Један од првих који је актуелизовао тему изградње нуклеарне електране у Србији у јавности био је директор Јавног комуналног предузећа „Београдске електране“ Раде Баста. Он се у отвореном писму од 13. октобра заложио за укидање мораторијума и позвао велике америчке и европске енергетске компаније и фондове да инвестирају у изградњу нуклеарне електране у Србији.

„Нуклеарне електране су стабилан и поуздан извор енергије. У земљама чланицама ЕУ ради 106 нуклеарних реактора који дају 104 гигавата електричне снаге, што је 26 одсто укупне произведене струје у ЕУ“, објашњава у екслкузивном интервијуу за Илустровану политику, директор ЈКП „Београдске електране“ Раде Баста.

Да ли је држави Србији потребна нуклеарна енергија, јер као и већина земаља у региону зависи од угља?

Енергија будућности је нуклеарна енергија, зато што је чиста и поуздана, и једина је која у производњи електричне енергије не прави ефекат стаклене баште који је кључан проблем данашњице и заштите животне средине. Потребна је Србији, јер је једино могуће транзиционо решење за процес декарбонизације које је Србија потписала у процесу придруживања Европској унији, док се не унапреде технологије из обновљивих извора енергије које могу задовољити потребе у будућности за енергијом. Република Србија се мора понашати одговорно првенствено према својим грађанима како у погледу енергетске безбедности и стабилности тако и у подизању стандарда за очување животне средине који су такође, важни у процесу приступања ЕУ. У Републици Србији је енергетска структура проблематична. Већина енергетских потреба се задовољава угљем и то лигнитом јако лошег квалитета. То ствара бројне проблеме са загађењем, али и емисијом гасова са ефектом стаклене баште. То је такође једна од тачака у преговорима о приступању Европској унији, пошто не испуњавају неопходне критеријуме енергетске политике ЕУ. Са друге стране, Србија је, као и земље у региону, принуђена да користи такве изворе да би побољшала своју енергетску безбедност јер нема довољно других извора енергената. Потенцијала за обновљиве изворе енергије има и нису најбоље искоришћени, али су недовољни да би могли да подмире енергетске потребе. Зато је једино реално решење изградња нуклеарне електране у Србији. Идеалан микс у енергетском смислу Републике Србије се треба састојати од различитих енергетских постројења, односно хидро, термо и нуклеарних електрана и енергетских постројења из обновљивих извора. На крају овог питања, изнећу свој лични став и поглед на ситуацију у Републици Србији: наша Влада је свој спољнополитички пут дефинисала као независна земља која тежи чланству у ЕУ. Сви процеси (поглавља) који су започети морају се ускладити са спољном и енергетском безбедносном политиком ЕУ, тако да ако је одређен правац наше политике и развоја, недопустиво је да цео енергетски сектор у Републици Србији зависи од Русије и њихових компанија према којој је ЕУ увела санкције. Већ постоји велики проблем за гасовод (Гастранс) који смо изградили, а који није у складу са трећим енергетским пакетом ЕУ. Агенција за енергетику ЕУ је већ ставила примедбе које се односе на монопол руске компаније “Гаспром“ која је у исто време већински власник гасовода и гаса који се допрема. Ако томе додамо већинско власништво НИС-а и складиштења гаса “Банатски Двор” долазимо у ситуацију да постајемо потпуно енергетски зависни од Руске Федерације. Са друге стране сви велики инфраструктурални пројекти се раде са Републиком Кином која доминира са финансирањем, приватизацијом великих система природних ресурса и радовима својих компанија у Републици Србији. Њихов улазак у сектор енергетике би трајно зауставио пут Републике Србије у ЕУ. Због свега наведеног сматрам да смо природни и стратешки партнери ЕУ и САД у реализацији потенцијалне изградње нуклеарне електране у Републици Србији због обезбеђивања енергетске стабилности и безбедности.

Да ли је будућност енергетске сигурности у нуклеарним електранама?

Дефинитивно је добијање електричне енергије из нуклеарних електрана будућност енергетске безбедности и стабилности. Просек унутар ЕУ је око 25% од укупне енергије добијен из нуклеарних постројења тако да и у будућности ће то представљати неизоставан и константан удео у укупној производњи. Свака озбиљна и одговорна земља не жели да зависи од увоза електричне енергије и тренутне тржишне цене тако да је будућност нуклеарних технологија загарантована на дужи временски рок.

Упутили сте отворени позив 13. октобра америчким и европским енергетским компанијама, а не и компанијама из Русије и Кине, објасните нам због чега треба Американци да праве нуклеарну електрану у Србији?

Поставили сте кључно питање које је више стратешко, безбедносно и геополитичко питање, него питање које су технологије које се нуде од нуклеарних сила за изградњу нуклеарног постројења. Прво што је важно напоменути је да су САД, као врхунска нуклеарна сила два технолошка корака испред свих у различитим сегментима нуклеарних технологија, почев од стандардних технологија и постројења па до малих модуларних реактора са високим степеном безбедности. Најбољи пример за то је компанија “Теrra Power” која заједно са Владом САД реализује иновативни пројекат нуклеарног постројења који цену коштања смањује на пола вредности садашње цене стандардних постројења, као и време градње на пола времена од постојећих стандарда са највећим могућим степеном безбедности и реализација овога пројекта ће направити револуцију у нуклеарној технологији. Примера ради, стандардна нуклеарна електрана кошта у зависности од капацитета између 10 до 15 милијарди евра, а период изградње и пуштања у погон реактора је 10 до 20 година од почетка изградње. Технологија коју примењује “Terra Power“ ће коштати око 4 милијарде долара са периодом од 7 година за изградњу и пуштање у рад постројења са капацитетом од 350 мегавата до чак 500 мегавата са могућношћу складиштења енергије и безбедношћу која до сада није постојала у нуклеарним постројењима. Цео концепт је замишљен тако да се уз постојећи енергетски систем (као што је наш ЕПС) дода постројење чији капацитет производње би временом био потпуно замењен. То је модел и тип нуклеарног постројења који је потребан Републици Србији.

Француска планира инвестиције за атомске мини-реакторе. Стручњаци критикују. Колико су мале нуклеарке смислене – еколошки и економски?

ЕПР је технологија коју су развиле француске компаније Фраматоме и ЕДФ, а тренутно у свету постоје само два оперативна ЕПР нуклеарна реактора, оба у кинеском граду Таисхану, која су ушла у комерцијалну употребу у јануару 2019. године. На почетку свог мандата, француски председник Емануел Макрон је обећао да ће до 2035. године смањити удео нуклеарне енергије у француском енергетском балансу са садашњих 75 на 50 посто али актуелна енергетска криза променила је приоритете Париза. Из пакета тешког 30 милијарди еура, осам милијарди би требало отићи у енергетски сектор, а једна милијарда од тог износа у истраживање такозваних мини-реактора. Иако је висина улагања у истраживање нове технологије релативно мала, председник Макрон је управо те планове презентовао као најважнији део нове стратегије. Економски су потпуно оправдане и задовољавају највише еколошке стандарде. Француска је највећа нуклеарна сила унутар ЕУ и поседује велико искуство и знање о нуклеарним технологијама.

Земље југоисточне Европе још увек одбијају да размотре (заједничку) нуклеарну будућност, иако су у њиховом непосредном окружењу бројне нуклеарне електране (у Румунији, Бугарској, Мађарској и Словенији). Шта мислите о томе…?

Енергетска безбедност и стабилност је кључна ствар сваке државе и оне које успеју да остваре независност у енергетском систему брзо напредују у економском и индустријском развоју. Садашња енергетска криза узрокована Ковидом-19 је више него икада показала колико може утицати на економске процесе и тржиште ЕУ и због тога се још све државе воде својим сопственим државним стратегијама развоја и одрживости енергетског сектора. ЕУ још увек није успела да сектор енергетике на нивоу Уније усклади са свим предностима и манама чланица и биће потребно још доста времена како би се енергетски систем и преноси ускладили, а самим тим и створили услови за заједничку нуклеарну будућност. Посебно се то односи на источни блок где су нуклеарна постројења направљена од стране Руске Федерације која ће бити замењена западним технологијама у будућности. Ако погледамо карту Европе, нарочито нашег окружења, видећемо да су у радијусу од 200 км од Београда налазе два блока нуклеарки у Бугарској, по један у Словенији, и Румунији (плус један у изградњи), четири у Мађарској, а шест су нешто даље у Чешкој и Словачкој. То само по себи указује да наша безбедност не зависи само од нас, већ и од наших комшија. Та чињеница нам заправо не оставља алтернативу – не постоји избор између развоја нуклеарне енергије и других извора енергије.

Најављено је да држава Србија разматра куповину удела неке од електрана у региону, да ли је то исплатив и добар корак?

Свако ширење и аквизиције од стране Републике Србије у сектору енергетике поздрављам и сматрам добрим потезом, али сумњам да је ико овога тренутка спреман да прода удео у енергетским постројењима, посебно нуклеарним, јер је недостатак енергије изузетно висок у целом свету. Наравно увек сам пре за инвестицију у својој земљи, без обзира на цену коштања, јер на дужи временски период је увек исплативљије улагати у свој енергетски систем, него бити мањински власник у другој држави. Куповине удела поготово мањинских у страним компанијама вам скраћују време у односу на инвестицију у свој систем, али дугорочно много више коштају, него што доносе бенефит, земља у којој сте мањински акционар ће се увек одређивати према својим потребама, а не обавезама из споразума.

Да ли држава Србија има кадрове који би могли да изграде и управљају нуклеарним електраном?

Ово питање је изузетно важно,нажалост ми смо земља која већ дужи низ година из буџета изузетно мали проценат улаже у науку, развој и истраживање. Ако желимо стваран напредак и прогрес без улагања у науку и људске ресуре нигде нећемо стићи и увек ћемо бити зависни од спољног фактора. Институт у Винчи има велико искуство у раду са нуклеарним технологијама, професионалне и стручне људе, али је потребан трансфер знања, обнова базе кадровске и технолошке која је морторијумом прекинута као и савремена опрема за нови научно-истразивачки центар. Потребно је улагање у образовање нових кадрова на српским факултетима како би се обновила база и ухватио корак са савременим светом посебно да се на универзитетима више уче нуклеарне науке и отворе смерови нуклеарног инжењеринга према мишљењу српских професора из области нуклеарне физике. Уколико би се Србија определила за изградњу електрана на нуклеарни погон, свакако да би онај који би инвестирао или од кога бисмо купили технологију обезбедио школовање и обуку потребног кадра, нуклеарно гориво и све остале потребне ресурсе за спровођење једног таквог пројекта од националног значаја. Без нових квалификованих кадрова нуклеарне технологије нема будућности, а без подршке јавности није могуће говорити о имплементацији таквих високотехнолошких пројеката.

„Илустрована политика”, 30. новембар 2021. године

Objavljeno pod Uncategorized, Вести и саопштења | Komentari su isključeni

Саопштење директора ЈКП „Београдске електрана“ Радета Басте поводом смрти почасног председника Социјалистичке партије Србије Милутина Мркоњића

Поводом тужне вести да нас је напустио почасни председник Социјалистичке партије Србије Милутин Мркоњић, директор ЈКП „Београдске електране“ Раде Баста упутио је најдубље и најискреније саучешће породици и изразио жаљење што нас је напустио један од највећих градитеља Србије.

„Са великом жалашћу и тугом сам примио ову вест о смрти Милутина Мркоњића, нашег политичког оца и друга. Наш Мрка преминуо је на Божићне покладе, уочи Божићног поста, када праштамо једни другима и преселио се у бољи свет – рај. Његов одлазак представља ненадокнадив губитак, не само за његову породицу, већ и за читаво наше друштво, државу Србију, а посебно за Социјалистичку партију Србије. Био је најбољи политичар кога је овај простор запамтио, градио по свету и Србији, највећи хуманиста, стручњак, омиљени пријатељ, комшија, познаник, а посебно је био лојалан пријатељима и својој партији. Увек ћемо памтити твоје име, твоје речи и дела. Велико ти хвала, почивај у миру. Нека ти је лака земља!“

Директор ЈКП „Београдске електране“

Раде Баста

Objavljeno pod Вести и саопштења, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Раде Баста: Ово је велики успех за Србију, хвала председнику за енергетску стабилност

Раде Баста, директор ЈКП „Београдске електране“, са великим поштовањем и одушевљењем примио је вест о историјском договору између председника Александра Вучића и Владимира Путина о гарантованим ценама гаса и количинама испоруке овог значајног енергетна који је наопходан у месецима који су пред нама.

-С обзиром да су „Београдске електране“ највећи појединачни потрошач енергента у Србији, превасходно природног гаса, ову вест смо примили са одушевљењем. Ово је велики успех за Србију који је председник Вучић својом доследном политиком обезбедио грађанима Србије. У питању је енергетска и економска стабилност којом већина земаља у свету у овом тернутку не може да се похвали. Србија може. Поносни смо на нашег председника који нам је и овог пута показао и доказао да је велики лидер у кога сви грађани имају поверење, истакао је Раде Баста.

Objavljeno pod Вести и саопштења, Скроловане вести | Komentari su isključeni