U toplani „Novi Beograd“ u toku su najobimniji radovi u proteklih 45 godina

U  najvećoj beogradskoj toplani, koja je i najveća u jugoistočnoj Evropi – „Novi Beograd“, u toku su najobimniji radovi u proteklih 45 godina. To znači da se privodi kraju rekonstrukcija toplane i izgradnja najvećeg vrelovodnog kotla na Balkanu snage 140 megavata. Ove radove, koje finansiraju Skupština grada Beograda i „Beogradske elektrane“, prate i veoma obimni građevinski poduhvati na proširenju pogonskih objekata toplane.

Proizvođač kotla (membranskog tipa sa utilizatorom koji podiže snagu postrojenja za dodatnih 7 megavata) je domaći konzorcijum kompanija Minel „Kotlogradnja“ i „Kirka Suri“. Rekonstrukcijom postojećeg sistema toplane „Novi Beograd“ i ugradnjom novog kotla, stepena korisnosti većeg od 96 odsto, značajno će biti poboljšana ekonomičnost rada postrojenja. Funkcionisanje ove najveće srpske toplane u potpunosti će biti automatizovano, što podrazumeva najpouzdaniji, bezbedniji i ekonomičniji način snabdevanja korisnika toplotnom energijom.

Ujedno, u toku je izgradnja i građevinskih objekata površine 2.500 metara kvadratnih u kojima će biti smeštena nova postrojenja. S obzirom da je značajno uvećan instalisani kapacitet toplane, izgrađena je i potpuno nova merno regulaciona gasna stanica ukupnog kapaciteta od čak 100.000 metara kubnih na sat, što je svrstava na poziciju najveće u celoj jugoistočnoj Evropi.

Važno je istaći da je oprema domaćih i stranih proizvođača ugrađena i da se trenutno ispituje i kontroliše, takozvani, nadzorno upravljački sistem celog postrojenja.

Podsećamo, novi kotao namenjen je proširenju proizvodnih kapaciteta toplane „Novi Beograd“, a njegovo puštanje u rad predviđeno je u toku grejne sezone 2010/2011. Toplana „Novi Beograd“, koja toplotnom energijom trenutno snabdeva više od 100.000 domaćinstava, imaće čak 920 megavata instalisane snage, što će je učvrstiti na poziciji najvećeg postrojenja za proizvodnju toplotne energije u ovom delu Evrope.

Puštanje u rad novog postrojenja jedan je od glavnih preduslova za gašenje kotlarnice u naselju Sava Kovačević u Zemunu, koja kao pogonsko gorivo koristi mazut i predstavlja velikog lokalnog zagađivača. Preduslov je i za toplifikaciju Senjaka, ali i gašenje kotlarnica u Bulevaru vojvode Mišića, Andre Nikolića i Simićevevoj ulici. Potrošači koji se greju iz ovih kotlarnica biće priključeni na sistem daljinskog grejanja preko magistralnog toplovoda koji preko mosta „Gazela“ toplotnom energijom snabdeva desnu savsku padinu. Podsećamo, „Beogradske elektrane“ će sledeće godine započeti i obnovu ovog magistralnog toplovoda u sklopu rekontrukcije mosta „Gazela“.

Beograd,
26. jul 2010.