Odata počast Slobodanu Trišiću, poginulom radniku „Beogradskih elektrana“ tokom NATO bombardovanja toplane „Novi Beograd“

Odata počast Slobodanu Trišiću, poginulom radniku „Beogradskih elektrana“ tokom NATO bombardovanja toplane „Novi Beograd“

Na današnji dan pre petnaest godina, tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju, bombardovana je toplana „Novi Beograd“. Tog jutra, 04. aprila 1999. godine, u 4 časa i 26 minuta, pored velike materijalne štete, ugašen je i jedan ljudski život. Slobodan Trišić, radnik „Beogradskih elektrana“, poginuo je na svom radnom mestu.

U znak sećanja na ovaj tragičan događaj, koji nikada neće pasti u zaborav, danas, 4. aprila 2014. godine, vence  su na spomen obeležje poginulom radniku položili i odali mu počast, pored članova porodice Trišić, i Aleksandar Antić, ministar saobraćaja u Vladi Srbije, članovi Privremenog organa grada Beograda Nikola Nikodijević i Andreja Mladenović, predsednik Skupštine opštine Novi Beograd Živan Obrenović, predsednik Nadzornog odbora JKP „Beogradske elektrane“ Miroslav Sofronić, članovi sadašnjeg i bivšeg rukovodstva Preduzeća, kolege i drugi mnogobrojni predstavnici grada Beograda i javno komunalnih preduzeća.

Tim povodom, Zoran Predić, vršilac dužnosti direktora „Beogradskih elektrana“, obratio se skupu.

- „Beogradske elektrane“, u tih 78 dana neizvesnosti i svakodnevne opasnosti, radile su, kao i uvek, u interesu građana Beograda. Posle 15 godina, za kolegu Tršića, kao i za sve druge nevino stradale, ne postoji zaborav već večno sećanje, koje će uvek imati ko da nastavi, kako i dolikuje. Naša je dužnost i obaveza da se svakog 4. aprila setimo ne samo našeg kolege, već i svih ostalih nevino izgubljenih života i da im bar na ovakav način odamo počast koju zaslužuju – rekao je Predić i dodao:

- Najbolji  način da pokažemo svoju veru i nadu u budućnost bez strepnje bila je obnova svega što je bilo porušeno, a onda smo se ujedinjeni oko istog cilja – bolje budućnosti – otišli i korak  dalje, podižući nove kuće, fabrike, postrojenja,  kako je to  urađeno i u „Beogradskim elektranama“ – istakao je Predić.

Član Privremenog organa grada Beograda, Nikola Nikodijević naglasio je da je naša dužnost da se sećamo svih nevino stradalih u NATO agresiji 1999. godine pre svega da ne bismo zaboravili one koji su svoj život dali obavljajući svakodnevne radne obaveze, ali i da budućim generacijama prenesemo sećanje na nepravdu koja je naneta ovoj zemlji i narodu.
Nikodijević je istakao da veruje da živimo u vremenu kada se takve stvari više neće ponoviti i kada nećemo biti u situaciji da se opet borimo da sačuvamo svoju slobodu i narod.

Na današnji dan 1999. godine, na meti NATO bombi, u 4 sata i 26 minuta, našla se kao civilni objekat najveća srpska toplana – „Novi Beograd”. Pogođena je sa više projektila, uništeni su značajni skladišni kapaciteti za tečna goriva, crpna stanica, deo vitalnih postrojenja, oba pretakališta i benzinska pumpa, a velika materijalna šteta naneta je svim objektima, kada je nastradao i radnik Preduzeća.

Beograd,
04. april 2014.