Izgradnjom toplovoda na Karaburmi do gašenja kotlarnica

Izgradnjom toplovoda na Karaburmi do gašenja kotlarnica

Aleksandar Antić, ministar saobraćaja Vlade Srbije u ostavci, Nikola Nikodijević, član Privremenog veća grada Beograda, Goran Trivan, v.d. gradskog sekretara za životnu sredinu i Zoran Predić, v.d. direktora JKP „Beogradske elektrane“, obišli su danas, 7. marta 2014. godine, radove na izgradnji toplovoda u Višnjičkoj ulici. Trasa novog toplovoda prostire se ulicama Mije Kovačevića, Višnjičkom, Bulevarom despota Stefana i Vojvode Micka.

Zoran Predić je istakao da će izgradnjom novog toplovoda u dužini od 1.000 metara biti stvoreni uslovi za gašenje većeg broja blokovskih i individualnih kotlarnica u naselju Karaburma, kao i za priključenje novih korisnika na sistem daljinskog grejanja „Beogradskih elektrana”.

Goran Trivan je istakao da izgradnja toplovodne mreže predstavlja veliki rezultat u borbi za zaštitu životne sredine, i da je tokom ove godine na sistem „Beogradskih elektrana” priključeno osam osnovnih i srednjih škola.

– U ovom delu grada ugasili smo kotlarnice u Bogoslovskom fakultetu, Institutu „Siniša Stanković” i sve to je veoma značajno uticalo na kvalitet vazduha u ovom delu grada. Ako uzmemo u obzir da će završetkom „kineskog“ mosta teški saobraćaj iz ovog dela grada biti izmešten, mi ćemo ovim aktivnostima zaista mnogo uticati na kvalitet života. Za sve ove radove, sekretarijat je za ovu i sledeću godinu izdvojio oko 180 miliona dinara, a sa tim aktivnostima ćemo nastaviti dalje, jer se dobar deo institucija u kojima borave deca i dalje greje individualnim kotlarnicama i zagađenja često prelaze granice dozvoljenog. Dakle, mi imamo misiju da taj posao završimo i nećemo žaliti ni truda ni novca da to pitanje rešimo što pre –istakao je Trivan.

Aleksandar Antić, ministar saobraćaja, podsetio je da je u Beogradu do sada ugašeno više od 1.000 individualnih kotlarnica. Preostalo ih je još 64, među kojima je i kotlarnica „Zemun” koja predstavlja jednog od najvećih zagađivača.

Vrednost ovih radova je oko 90 miliona dinara i finansiraju se iz sredstava JKP „Beogradske elektrane“. Za izgradnju ovog dela toplovoda predviđen je rok od 110 radnih dana. Radovi će biti izvođeni i tokom leta, tako da stanovnici ovog dela Karaburme prkučenje na sistem daljinskog grejanja mogu da očekuju početkom naredne grejne sezone.

U planu je da u nekoliko narednih godina bude izgrađeno oko 2,5 kilometara nove trase toplovoda, čime će biti stvoreni uslovi za toplifikaciju Karaburme i gašenje 13  kotlarnica u ovom gradskom naselju (Marijane Gregoran 30 i 69, Husinskih rudara 31a, Jastrebačka 47, Diljska 7, Mirijevski bulevar 2, Maljenska 3, Uralska 11 i 36, Salvadora Aljendea 18, Stevana Dukića 31, Drenovačka 11 i Juhorska 6).

Beograd
07. mart 2014.