Korekcija cene grejanja nužna zbog značajnog poskupljenja gasa

Korekcija cene grejanja nužna zbog značajnog poskupljenja gasa

Gradsko veće Grada Beograda donelo je Odluku da od 1. novembra 2010. godine cena grejanja za korisnike iz kategorije domaćinstva bude korigovana za 30 odsto. Tako će ovi korisnici grajanje plaćati 77,48 dinara po metru kvadratnom, odnosno 83,68 dinara sa PDV, dok će vlasnicima poslovnog prostora računi biti uvećani za 13 odsto. Takođe, za 50 odsto korigovana je i cena za pripremu potrošne tople vode.

- Zbog sve izraženijeg dispariteta cena grejanja i cena energenata bili smo prinuđeni na korekciju cena. Cena grejanja za građane povećana je za 30 odsto, odnosno sa 64,37 dinara na 83,68 dinara po metru kvadratnom sa uračunatim PDV-om. Došlo je i do povećanja cene za pripremu potrošne tople vode sa 88,03 na 132,05 dinara po kubnom metru za stambeni prostor, dok je cena za poslovne i ostale korisnike uvećana sa 154,97 na 232,46 dinara – istakao je Zoran Predić, generalni direktor „Beogradskih elektrana“ na današnjoj konferenciji za novinare i podsetio da je cena grejanja poslednji put korigovana 1. januara 2009. godine, dok su cene energenata u međuvremenu značajno porasle.

- Sadašnja cena grejanja nije mogla da pokrije ni osnovne troškove nabavke energenata, tako da su „Beogradske elektrane“ došle u nezavidnu situaciju. Da cena sada nije korigovana, ne bismo mogli da ispunjavamo obaveze prema dobavljačima energenata, a došli bismo i u sitauciju da ne možemo da ispunimo naš osnovni zadatak – da grejemo stanove građana Beograda – naglasio je Predić.

Goran Aleksić, član gradskog veća, istakao je da su cenu grejanja isključivo odredile cene energenata (prirodnog gasa i mazuta) koje „Beogradske elektrane“ koriste u proizvodnji toplotne energije i podsetio da je cena gasa prošle godine iznosila 24,28 dinara po metru kubnom, dok ove godine iznosi više od 37 dinara. Prema njegovim rečima postoji velika verovatnoća da se u daljim pregovorima Vlade Srbije, „Srbijagasa“ i Udruženja toplana svih gradova – korisnika gasa – dođe do najpovoljnije cene koja bi trebalo da iznosi oko 35 dinara po kubnom metru, a na osnovu koje je i urađena ova korekcija cene grejanja u Beogradu.

- Ono što je važno, Grad i dalje neće menjati politiku, prema kojoj će Beograđani račune za grejanje i dalje plaćati na 12 mesečnih rata bez kamate. Takođe, svi sugrađani koji imaju status socijalno ugrožene kategorije, neće plaćati grejanje ni dinar više nego do sada, naglasio je Aleksić i dodao da će Grad hitnim i dodatnim merama pomoći građanima koji su materijalno ugroženi.

Nenad Đakovac, zamenik generalnog direktora „Beogradskih elektrana“ zahvalio se korisnicima koji redovno izmiruju račune za utrošenu toplotnu energiju i naglasio da povećanje cene grejanja ne sme da se dovodi u vezu sa onim građanima koji nisu redovne platiše, već je rezultat dispariteta između cene grejanja i cena energenata. Đakovac je naglasio da je u ovoj godini primarni energent-gas poskupeo za preko 50 odsto, a od oktobra prošle godine za više od 65 odsto.

- Učinili smo sve da povećamo naplatu. Tako smo u septembru ove godine od fizičkih lica preko „Infostana“ naplatili oko 20 miliona dinara više u odnosu na avgust. U oktobru je naplaćeno više od 28 miliona dinara u odnosu na mesec septembar. Kada je u pitanju poslovni prostor od čijih vlasnika „Beogradske elektrane“ naplaćuju račune za utrošeno grejanje, u septembru, u odnosu na avgust zabeleženo je povećanje naplate u iznosu od 37 miliona dinara. Iz ovoga se može videti da naplata ide uzlaznom linijom, pa tako kada je u pitanju poslovni prostor stepen naplate je povećan na 92 odsto, dok je za stanovništvo oko 80 odsto – rekao je Đakovac.

Nenad Đakovac je naglasio da će ubuduće biti pooštrena akcija isključenja neredovnih platiša sa sistema daljinskog grejanja, bez obzira na to da li su u pitanju pojedinci, državne ustanove i slično. Međutim, izuzeci će biti škole, obdaništa, zdravstvene ustanove, centri za stara lica, prema kojima će „Beogradske elektrane“ biti maksimalno fleksibilne u skladu sa politikom Grada Beograda. On je napomenuo da peduzeće ima odličnu saradnju sa Sekretarijatom za inspecijske poslove i MUP-om koji nam pružaju pomoć prilikom isključenja dužnika.

Međutim, istakao je Đakovac, „Beogradske elektrane“ će i dalje nuditi dužnicima mogućnost potpisivanja protokola, nakon čega će imati priliku da nakon uplate od 30 odsto duga, ostatak izmire u šest jednakih rata. Dug koji građani Beograda imaju prema preduzeću trenutno iznosi ukupno oko 5,2 milijarde dinara, od čega 1,4 za poslovni prostor i 3,8 milijardi za stambeni prostor.

Beograd,
02. novembar 2010.