Izgradnjom magistralnih toplovoda započet projekat gašenja toplane “Zemun“

Izgradnjom magistralnih toplovoda započet projekat gašenja toplane “Zemun“

Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane” počele su izgradnju magistralnih toplovoda velikih prečnika (DN 500 i DN 250) koji će povezati grejna područja Novog Beograda i Zemuna, a čiji je krajnji cilj gašenje toplane „Zemun”, jednog od većih zagađivača vazduha u tom delu grada jer isključivo koristi mazut. Izgradnji toplovoda od ulice Luja Adamiča do Zlatiborske ulice danas su prisustvovali predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, član Gradskog veća Goran Aleksić, generalni direktor preduzeća Zoran Predić i zamenik generalnog direktora Nenad Đakovac.

U prvoj fazi radova, koja će trajati do 1. septembra, magistralni toplovod će biti izgrađen od ulice Luja Adamiča do Tošinog bunara, a uporedo s tim gradi se i toplovod od Luja Adamiča do Pohorske. Ova faza projekta, koju finansiraju „Beogradske elektrane“, košta 100 miliona dinara. Važno je istaći da će projekat, koji podrazumeva izgradnju toplovodne mreže, kao i prepumpnih stanica, biti nastavljen i naredne godine, a njegova ukupna vrednost je oko 500 miliona dinara.

– Gašenje toplane „Zemun” važno je kako zbog ukupne energetske efikasnosti celog sistema, tako i zbog unapređenja životne sredine, jer toplana „Zemun“ isključivo koristi mazut. Očekujemo da ova dva grejna područja budu povezana do 2012. godine, kada će i toplana „Zemun” biti ugašena. U ovom trenutku investicije u „Beogradske elektrane” najveće su u poslednjih četrdesetak godina, ali su one neophodne kako bi se Beograd normalno razvijao. Bili smo kritikovani što u vreme krize gradimo novi kotao u toplani „Voždovac”, ali je danas jasno da bez tog kotla ne bi mogli da se grade jeftini stanovi na mestu bivše kasarne „4. jul” – objasnio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

Generalni direktor „Beogradskih elektrana” Zoran Predić je rekao da će posle završetka ovih radova grejno područje Zemuna biti snabdevano iz toplane „Novi Beograd”, koja sa novim kotlom od 140 megavata predstavlja najveći energetski potencijal u ovom delu Evrope.

– Novi kotao omogućiće i gašenje nekoliko kotlarnica sa desne obale Save, jer će tokom rekonstrukcije mosta „Gazela” doći i do obnove magistralnog toplovoda M6, koji prolazi ispod samog mosta. U poslednjih dvadesetak godina ugašeno je više od hiljadu kotlarnica, a taj projekat se nastavlja. Istovremeno, imaćemo mogućnosti da na daljinski sistem grejanja priključimo veliki broj novih stambenih i poslovnih objekata i to na teritorijama opština Zemun i Novi Beograd, zatim području Senjaka, oko Bulevara vojvode Mišića, kao i platoa oko Železničke stanice na kojem će biti izgrađeni brojni poslovni i stambeni objekti – rekao je Predić.

Predić je podsetio da je jedan od glavnih preduslova za gašenje toplane „Zemun“ bio izgradnja najvećeg vrelovodnog kotla na Balkanu snage 140 megavata u toplani „Novi Beograd“. Ovaj projekat, vredan oko 10 miliona evra, koji je u završnoj fazi, svoj puni smisao dobiće nakon povezivanja grejnih područja Novi Beograd i Zemun, ali i posle najavljene rekonstrukcije magistralnog toplovoda M6 koji prolazi ispod mosta „Gazela“ i snabdeva korisnike desne obale Save, kao i dovršetka izgradnje izmenjivačke stanice na istom magistralnom toplovodu.

Generalni direktor je istakao da svi ostali remontni radovi teku po planu i da će „Beogradske elektrane“ za novu grejnu sezonu biti spremne početkom oktobra, kada počinju i takozvane funkcionalne probe. Tender za nabavku mazuta je završen i energent se doprema, pa će u skladištima uskoro biti 55 hiljada tona ovog energenta. Za sada se ne očekuju probemi sa isporukom prirodnog gasa, kao osnovnog energenta, tako da će nabavljene količine mazuta biti dovoljne za celu grejnu sezonu.

Na pitanje da li će grejanje poskupeti, Aleksandar Antić je rekao da to pitanje mora da se reši između države, lokalne samouprave i toplana, ali da je sigurno da teret ekonomske cene ne može da padne samo na potrošače. Antić je objasnio da je početkom prošle sezone cena jednog kubika gasa bila 26 dinara, a da trenutno iznosi više od 40 dinara.

Beograd,
25. avgust 2010. godine