Ranko Jašović, radnik „Beogradskih elektrana“, osvojio Island peak na Himalajima

Ranko Jašović, radnik „Beogradskih elektrana“, osvojio Island peak na Himalajima

Ranko Jašović, radnik „Beogradskih elektrana” pre nekoliko dana je osvojio 6.189 metara visok vrh „Ajland“ (Island Peak) tj. „Imja Tse“, na Himalajima. Vrh je osvojila ekspedicija od 11 članova, predvođena čuvenim srpskim alpinistom Draganom Jaćimovićem. Ekspedicija je trajala 22 dana, a iz Beograda se krenulo 8. aprila.

Tako se zastavica „Beogradskih elektrana“ u poslednje tri godine, posle Elbrusa (5.642m) na Kavkazu i Akonkagve (6.962m) na Andima, zavijorila i na Himalajima.
Ovaj uspon na Himalaje je, iako ogroman uspeh sam po sebi, tek prvi korak u planiranoj „Himalajskoj trilogiji“: u septembru iduće godine već se planira osvajanje vrha Manaslu (8.156m), a za 2014. godinu je planiran uspon na vrh sveta – Mont Everest, sa svojih 8.848 metara visine.

„Desetak dana je bilo potrebno da od podnožja Himalaja dođemo do baznog kampa koji se nalazi na 5.400 metara nadmorske visine – iz koga se kreće na završni uspon. Na osvajanje vrha Ajland pošli smo oko jedan sat ujutru. Uspon je bio jako težak zbog niske temperature koja se kretala između 10 i 15 stepeni ispod nule. Osim toga, uspon je bio i tehnički zahtevan zbog deonica sa velikim nagibom, uz korišćenje užeta, dugačkih i po 150 metara“, prenosi utiske Ranko i dodaje da ih je na vrhu sačekalo lepo vreme, pa je ekspedicija pola sata uspela da uživa u pogledu na dolinu, ali i na okolne himalajske vrhove koji pozivaju na nova osvajanja.

Osvajanje Himalaja finansijski su pomogli JKP „Beogradske elektrane“, Samostalni sindikat „Beogradske elektrane“, Nezavisni sindikat „Beogradske elektrane“, Sportsko društvo „Beogradske elektrane“ i drugi.

Beograd,
maj 2012. godine