Italijanska kompanija MET ozone experts u poseti „Beogradskim elektranama“

Basta: Naš cilj je čistiji vazduh u Beogradu, sve investicije su dobrodošle

Beograd, 30. novembar 2021. – Rade Basta, direktor JKP „Beogradske elektrane“ održao je danas radni sastanak sa predstavnicima kompanije MET ozone experts u vezi sa potencijalnim investiranjem ove čuvene italijanske kompanije u sistem „Beogradskih elektrana“.

Direktor kompanije Federiko Ponti i Mićeleti Đorđo, izumitelj, predstavili su sisteme iz njihove ponude koji bi bili prikladni za upotrebu u okviru sistema daljinskog grejanja. Naime, ova firma se bavi prečišćavanjem dimnih gasova vodom, posebno prilikom upotrebe energenata poput uglja i mazuta u procesu proizvodnje. Ponuda ove komapnije je da napravi studiju izvodljivosti, prototip i na kraju industrijsku mašinu koja bi pročišćavala dimne gasove, odnosno produkte sagorevanja u procesu proizvodnje. Njihova tehnologija se zasniva na filtriranju, odnosno „pranju“ dimova vodom što bi sprečilo emisiju štetnih čestica u atmosferu. Na taj način moguće je znatno uticati na zaštitu životne sredine.

Rade Basta se zahvalio na poseti i prezentaciji i istakao da mi kao država podržavamo svaku investiciju i da nam je od najveće važnosti da učinimo sve što je u našoj moći da smanjimo zagađenje vazduha. JKP „Beogradske elektrane“ je veliki borac za zaštitu životne sredine u glavnom gradu i da je zahvaljujući velikim ulaganjima u sistem daljinskog grejanja, udeo potrošnje prirodnog gasa poslednjih godina povećan sa 81 odsto na čak 96, čime je dat veliki doprinos u smanjenju zagađenja vazduha u Beogradu.

Gostima iz Italije predočeno je da je u toplanama „Dunav“, „Konjarnik“ i „Voždovac“ ugrađen sistem za recirkulaciju dimnih gasova kojim je omogućeno da nivo emisije azotnih oksida (NOx) bude ispod graničnih vrednosti. Naime, prilikom rada, produkti sagorevanja energenata ne ispuštaju se u atmosferu nego se vraćaju u kotlove. U narednom periodu i toplana „Cerak“ će imati ovaj sistem, a isti princip će biti primenjen u svim ostalim toplanama čiji toplotni izvori imaju snagu veću od 50 megavata.

Takođe, u toku prošle nedelje ugašena je kotlarnica u Bulevaru vojvode Mišića broj 37-39 koja je kao pogonsko gorivo koristila mazut.

-Zajedno sa osnivačem, Skupštinom grada, pokrenut je Program gašenja kotlarnica i do sada je ugašeno više od 1.300 kotlarnica koje su kao pogonsko gorivo koristile ugalj ili mazut koji sagorevanjem emituju značajne količine štetnih materija. Takođe, ti toplotni izvori su i energetski neefikasni. Prema procenama, efekat gašenja kotlarnica rezultirao je smanjenjem emisije CO2 za čak oko 50.000 tona godišnje, naglasio je Basta.

Tom prilikom Basta je obavestio predstavnike kompanije MET ozone experts da će oformiti radnu grupu koja će uraditi analizu primenjivosti pomenute tehnologije u sistemu „Beogradskih elektrana“ i pored toga što je upotreba energenata poput uglja i mazuta gotovo zanemariva u proizvodnji preduzeća.