Obeležena dvanaestogodišnjica NATO bombardovanja toplane „Novi Beograd“ i pogibije radnika Slobodana Trišića

Obeležena dvanaestogodišnjica NATO bombardovanja toplane „Novi Beograd“ i pogibije radnika Slobodana Trišića

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, članovi Gradskog veća Goran Aleksić i Slobodan Šolević, predsednik Skupštine opštine Novi Beograd Živan Obrenović, porodica Trišić, sadašnji i bivši menadžment JKP „Beogradske elektrane“, kao i kolege, danas, 04. aprila 2011. godine, položili su vence na spomen obeležje Slobodanu Trišiću, radniku preduzeća koji je pre 12 godina poginuo na radnom mestu prilikom NATO granatiranja toplane „Novi Beograd“.

- Na današnji dan pre dvanaest godina  u 4 sata i 26 minuta u vreme nažešćeg bombardovanja tadašnje SRJ, na meti NATO bombi našla se i najveća srpska toplana „Novi Beograd“ Pogođena je sa više projektila, uništeni su značajni skladišni kapaciteti, crpna stanica, deo vitalnih postrojenja, oba pretakališta goriva i benzinska pumpa, a velika materijalna šteta naneta je svim objektima. Ono što je najtragičnije, hrabro obavljajući radne zadatke, tom prilikom poginuo je i naš kolega Slobodan Trišić. Dvanaest godina posle bombardovanja polako blede slike razaranja Srbije, Beograda i našeg preduzeća. Obnovili smo naše gradove, izgradili mostove, vratili funciju našim postrojenjima, ali ono što nikada nećemo vratiti su životi hiljada nedužnih ljudi, vojnika, policajaca, civila i dece – rekao je generalni direktor „Beogradskih elektrana“ Zoran Predić i dodao:

„Književnik je u jednom romanu zapisao da zlo ne smemo nikada zaboraviti, ne zato da bi se na zlo zlom odgovorilo već da se ono nikada ne bi ponovilo. Zato, zbog budućih generacija koje dolaze naš zadatak je da gradimo mostove među ljudima i spajamo ih, ali zbog hiljade onih koji već dvanaest godina nisu sa nama, imamo obavezu da nikada ne zaboravimo ono što je našoj zemlji učinjeno u vreme bezumne agresije.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić je istakao:

- Danas smo ovde da bi još jednom pokazali naše opredeljenje da vodimo politiku kojom gradimo odnose sa drugim narodima da se u Beogradu više nikada ne bi čule sirene koje upozoravaju na opasnost od bombardovanja. Ovde smo da još jednom ponovimo da je odluka da se bombarduje naša zemlja bila bezumna, da je NATO agresija bila brutalna i da će građani Beograda i Srbije uvek pamtiti i uvek iskazivati poštovanje prema onima koji su bili nevine žrtve agresije.

Beograd,
4. april 2011. godine