Градоначелник Београда посетио ЈКП „Београдске електране“: Стабилан рад система и у двадесетчетворочасовном режиму

Градоначелник Београда посетио ЈКП „Београдске електране“: Стабилан рад система и у двадесетчетворочасовном режиму

Београд, 12. фебруар 2021. – Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Диспечерски центар „Београдских електрана” и том приликом рекао да су електране отпочеле целодневни режим грејања.

– Важно је напоменути да је у припреми ове сезоне све урађено на прави начин, тако да смо спремно дочекали други хладан талас. Судећи по учесталости рекламација, у односу на претходне године, можемо да закључимо да је систем изузетно стабилан и да одлично функционише. Реч је о систему који је врло комплексан, тако да се 320.000 станова, односно 22 милиона квадратних метара греје на овај начин. То је један од највећих грејних система у овом делу Европе – рекао је градоначелник.


Према његовим речима, очекује нас седам хладних дана за које је Град Београд потпуно спреман.

– Јавно комунално предузеће „Београдске електране” још од деведесетих година ради на решавању проблема везаних за загађење ваздуха. Раније смо имали 194 котларнице, а сада само 22. План је да у наредном периоду буде угашено још седам, а следећа је на листи она у насељу Сава Ковачевић у Земуну. Што се осталих котларница тиче, у школским установама је око 75 одсто система замењено новим, еколошки прихватљивијим системима – прецизирао је Радојичић.

Он је изјавио да је обезбеђено око сто милиона динара како би се наставио процес гашења ових котларница и да су то битни фактори за побољшање квалитета ваздуха. Акценат ће бити на индивидуалним ложиштима, што чини око 50 процената, а ту се може тражити један од узрока за овај вид загађености ваздуха.

Градоначелник се осврнуо и на темпо вакцинације, посебно у јавном сектору.

– После здравствених радника, радници комуналних служби су били најизложенији и најактивнији у претходних годину дана. Верујем да је Београд један од градова са највећим процентом вакцинисаних радника из јавних служби. Више од пет хиљада радника је вакцинисано и наставићемо истим темпом – закључио је Радојичић.

Извор: Беоинфо, ЈКП „Београдске електране“