Gradonačelnik Zoran Radojičić obišao novoizgrađeno kogenerativno postrojenje u toplani „Voždovac“

Gradonačelnik Zoran Radojičić obišao novoizgrađeno kogenerativno postrojenje u toplani „Voždovac“

Gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić obišao je danas, 25. januara 2021. godine, novoizgrađeno postrojenje za istovremenu proizvodnju toplotne i električne energije (kogeneracija) u toplani „Voždovac“. Izgradnjom ovog postrojenja instalisanog kapaciteta za proizvodnju 10 MW električne energije i 10 MW toplotne energije, „Beogradske elektrane“ ponovo su postale proizvođač električne energije nakon punih 17 godina (poslednji proizvedeni MW u TE TO „Novi Beograd“ u elektroenergetski sistem je isporučen 11.04.2003. godine).

Radojičić je rekao da se u Beogradu rade konkretne stvari kada je u pitanju životna sredina, kao i da se racionalno proizvodi i troši energija.

– Kogeneracija znači da se istovremeno proizvodi električna i toplotna energija, koja u zimskom periodu greje stanove i obezbeđuje sanitarnu potrošnu toplu vodu 24 sata, i zimi i leti. Ukupna ušteda je oko 40 odsto. Značajno je naglasiti da je ovo dobar vid saradnje „Beogradskih toplana” i „Elektroprivrede Srbije”. Na taj način uspostavlja se dobra komunikacija, saradnja i ušteda, a ujedno se doprinosi očuvanju životne sredine. Toplana „Voždovac“, kao i novo kogenerativno postrojenje radi na gas, što je u ekološkom smislu bolje i prihvatljivije – pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, oko 12.000 domaćinstava na ovaj način dobija i električnu energiju. „Ovaj projekat, čija je ukupna vrednost 6,5 miliona evra, radi se od 2017. godine zajedno sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW). Počeo je da funkcioniše krajem prošle godine i odličan je primer kako treba da se brine o životnoj sredini i racionalno ponaša sa energijom koju proizvodimo na ekološki način. Na ovaj način omogućujemo bolji i komforniji kvalitet života naših sugrađana“, zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Rukovodstvo „Beogradskih elektrana“, motivisano donošenjem Uredbe Vlade Republike Srbije o merama podsticaja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora energije i kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije, donelo je odluku da se finansira izgradnja kogenerativnog postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Realizacija projekta je počela 2017. godine potpisivanjem ugovora o finansiranju izgradnje postrojenja sa razvojnom bankom SR Nemačke – „KfW“ i izvođačem radova „Energotehnika Južna Bačka“ iz Novog Sada.

Proizvedena električna energija biće isporučivana u distributivni sistem EPS po subvencionisanoj „FEED-IN“ tarifi kao zelena energija, dok će se proizvedena toplotna energija koristiti za grejanje i potrošnu toplu vodu (PTV). U periodu van grejne sezone potrošna topla voda će se proizvoditi isključivo pomoću kogenerativnog postrojenja. Ovakvim načinom rada proizvodiće se oko 80.000 MWht/god toplotne energije. Takođe, u elektroenergetski sistem će se isporučivati oko 80.000 MWhe/god (megavat časova) električne energije na naponskom nivou 35 kV (kilovolti) na godišnjem nivou.
Projekat ovakvog obima i složenosti zahtevao je multidisciplinarnost inženjerske struke (arhitektura, građevina, mašinstvo, elektroenergetika).

Pri realizaciji ovog složenog projekta ključnu ulogu je imao tim „Beogradskih elektrana“ – Investitora i izvođača „Energotehnike Južne Bačke“ sa svojim partnerima, a u interakciji sa EPS Distribucijom – Operatorom distributivnog sistema, prema čijim Tehničkim uslovima za priključenje je izgrađena nedostajuća infrastruktura za nesmetan plasman proizvedene električne energije u elektroenergetski sistem. Za te potrebe izgrađena je savremena trafostanica (građevinski objekat i oprema) snage 3×5 MVA, 35/10,5 kV sa daljinskim nadzorom i upravljanjem i ostvarenom direktnom vezom sa Dispečerskim centrom ODS EPS Distribucije.

Stepen efikasnosti postrojenja dostiže do 94%, što je od izuzetnog značaja u odnosu na dosadašnju proizvodnju toplotne energije za potrošnu toplu vodu van grejne sezone, iz postojećih parnih kotlova koji su značajno niže efikasnosti.

Sam koncept kogeneracije, kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije koristi do 40% manje energenata nego da se oba procesa odvijaju ponaosob. Ovakav rad značajno smanjuje emisiju štetnih materija u atmosferu, što uz proces gašenja malih kotlarnica koji je trajan zadatak, doprinosi čistijem vazduhu u Beogradu. Ilustracije radi, ovaj projekat je komplementaran sa gašenjem 1.200 malih individualnih kotlarnica na ugalj i mazut.

Rezultat, na koji svi možemo biti ponosni, plod je dvodecenijske saradnje Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Grada Beograda i „Beogradskih elektrana“ sa Nemačkom razvojnom bankom „KfW“ – koja je uspostavljena još 2001. godine kroz „Program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji“. Ovim programom jasno su definisani ciljevi: povećanje energetske efikasnosti, unapređenje zaštite životne sredine i povećanje životnog standarda građana. Do sada su realizovane četiri faze ovog Programa, a „Beogradske elektrane“ su bile aktivan učesnik u tri od ove četiri faze.

Izvor: Beoinfo i „Beogradske elektrane“