Ministar Aleksandar Antić i predsednik SGB Nikola Nikodijević u „Beogradskim elektranama“

Ministar Aleksandar Antić i predsednik SGB Nikola Nikodijević u „Beogradskim elektranama“

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, državni sekretar Zoran Predić i predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević tradicionalno su na Badnje veče obišli zaposlene u „Beogradskim elektranama”. Ministar Antić je tom prilikom podsetio da su „Beogradske elektrane” najveći proizvođač i distributer toplotne energije u Jugoistočnoj Evropi, zahvalio ljudima koji rade na najradosniji hrišćanski praznik – Božić kako bi Beograđani nesmetano uživali u svojim toplim domovima, i da se već 10 dana bez prekida zagrevaju stanovi i danju i noću.

- Energetski sistem Srbije je za ovu zimu potpuno pripremljen i stabilan, imamo dovoljno gasa i ostalih energenata, a oko 60 toplana širom Srbije radi u režimu 24 sata dnevno kako bi građani u prijatnoj atmosferi proveli praznike. Pred nama je potpuno stabilan sistem u svim energetskim kompanijama. Dobro smo se pripremili za zimu, svi segmenti dobro funkcionišu, od proizvodnje, prenosa i distribucije elektične energije, preko snabdevanja gasom i ostalim energetnima do pouzdanog rada toplotnih sistema širom Srbije – rekao je Antić.

Ministar Antić je rekao i da sistem „Beogradskih elektrana“ obezbeđuje grejanje za više od milion Beograđana, da greje više od 315.000 stanova i ukupnu površinu, uključujući i poslovni prostor, od 22 miliona kvadratnih metara. Antić je istakao i da je pred tim preduzećem velika investiciona godina, navodeći da beogradske toplane zajedno sa Gradom Beogradom, a uz podršku Vlade Srbije, razvijaju projekat toplodalekovoda od Obrenovca do toplane na Novom Beogradu.

-To je deo jedne dugoročne vizije, jednog stabilizovanja čitavog sistema, dodatne energetske sigurnosti, bezbednosti i efikasnog korišćenja domaćih resursa. Očekujem da će u ovoj godini biti potpisan ugovor o finansiranju tog projekta, kao i da će ubrzo nakon toga početi radovi na izgradnji toplodalekovoda. Značajan projekat toplovoda od Vinče, odnosno, budućeg postrojenja za proizvodnju toplotne elektrinčne energije na otpadu, do toplane na Konjarniku. Osim toga „Beogradske elektrane“ imaju u svom sistemu više od 1.600 kilometara mreže koju treba adekvatno održavati, ali i modernizovati.

Ministar Antić je podsetio i da se radi na gašenju individualnih kotlarnica, koji su, dodaje, zagađivači grada, ističući da se u 2020. planira gašenje četiri ili pet takvih kotlarnica.

On je zaposlenima čestitao Badnje veče i Božić, a po tradiciji se putem radio-stanice obratio dežurnim ekipama na termokomandama svih toplana i kotlarnica.