Korišćenje fluorescentnog indikatora u toplovodnoj mreži u naselju Zemun polje

Beograd, 18. februar 2018. – Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“, po uzoru na zapadnoevropske zemlje u kojima su veoma razvijeni sistemi daljinskog grejanja, u prethodnom periodu otpočelo je dodavanje indikatora vodi u toplovodnoj mreži, odnosno fluorescentnu boju (zeleno-žutu) u svrhu još bržeg otkrivanja mesta kvara na toplovodnoj mreži, odnosno skraćenja roka u kojem se otklanja kvar, smanjenja gubitaka u mreži i povećanja stabilnost u snabdevanju potrošača toplotnom energijom. Pomenuti indikator prvo je korišćen na grejnom području toplane „Banovo brdo“ gde su, zbog konfiguracije terena i starosti toplovodne mreže, kvarovi bili najučestaliji. Zbog pozitivnih efekata korišćenja indikatora u procesu bržeg pronalaženja gubitaka, u narednom periodu biće korišćen na grejnom području toplane „Zemun“, odnosno kotlarnice „Energetika i održavanje“, odakle se toplom vodom snabdevaju stanovnici naselja Zemun polje.

Fluorescentna boja je veoma uočljiva, a pritom je i potpuno bezbedna po čovekovu okolinu, i služiće kao signal terenskim ekipama preduzeća, zatim drugim komunalnim firmama, ali i građanima, da prepoznaju iz koje podzemne mreže potiče voda – da li je iz vodovoda ili toplovoda, ali i da prijave kvar nadležnoj službi „Beogradskih elektrana“. S obzirom da je i uloga građana značajna u radu svih komunalnih preduzeća, prijavom lokacije na kojoj se pojavljuje fluorescentna voda – Dispečerskom centru – Službi za prijem reklamacija na broj telefona 011-2093-100 (prijave za curenje vode iz instalacija), skraćuje se vremenski period otklanjanja kvara, jer ekipe za hitne intervencije odmah izlaze na teren.

Ističemo, za pomenutu svrhu potrebna je mala količina indikatora, koji nema nikakve propratne ili škodljive ekološke efekte, odnosno nije štetan po zdravlje ljudi, biljaka i životinja. U Švedskoj, a naročito Danskoj, koja ima najsavremenije sisteme daljinskog grejanja gradova, ova metoda otkrivanja kvarova na toplovodnoj mreži koristi se duži vremenski period.