Mali i Nikodijević obišli radove na Banovom brdu i najavili efikasno i stabilno grejanje u Beogradu

Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević obišli su danas radove na sistemskoj zameni toplovodne mreže na Banovom brdu, koje izvode JKP „Beogradske elektrane”. Radovi se obavljaju u ulicama Bogoljuba Čukića i Nikolaja Gogolja na grejnom području toplane „Banovo brdo”, a kako je precizirao gradonačelnik, najviše prijava kvarova upravo i ima u ovom delu Beograda, zbog čega je on i prioritetan.

– Ekipe „Beogradskih elektrana” od maja su angažovane na sređivanju čitavog sistema kako bi sve bilo spremno za početak grejne sezone, 15. oktobra. Tako će samo na Banovom brdu biti zamenjeno osamnaest kilometara toplovodnih cevi. Ove godine „Beogradske elektrane” su imale 111 gradilišta, a do početka grejne sezone biće ih još trideset, uključujući i ovo na Banovom brdu, gde je prosečna starost cevi od 35 do 40 godina – rekao je Mali.

Beoinfo

U Beogradu ima hiljadu i po kilometara toplovodnih cevi i oko devet hiljada podstanica, što pokazuje koliko je sistem ogroman, naveo je Mali.

– Iz godine u godinu se sve više ulaže kako bi se povećala efikasnost, smanjio broj kvarova i sistem bio stabilniji. Za rehabilitaciju sistema ove godine izdvojeno je oko tri milijarde dinara – istakao je Mali.

Nema dugova prema Srbijagasu, obezbeđeno je dovoljno energenata, a ove godine neće se povećavati ni cena grejanja, te građani Beograda mogu da budu spokojni, zaključio je gradonačelnik. On je na kraju zahvalio i rukovodstvu i zaposlenima u ovom preduzeću na marljivom i odgovornom radu.

Nikola Nikodijević je podsetio da je postojao dug grada prema „Beogradskim elektranama” za neisplaćene subvencije, a samim tim i dug preduzeća prema Srbijagasu.

– Taj dug je iznosio više od četiri milijarde dinara. Grad je uspeo da se finansijski stabilizuje i danas s ponosom možemo da kažemo da su „Elektrane” stabilno preduzeće. Dug prethodne vlasti je vraćen, te ni preduzeće više ne duguje za energente. U takvoj situaciji novac može sistemski da se ulaže u obnovu mreže – rekao je Nikodijević.

Beoinfo

Predsednik Skupštine grada istakao je i da je napravljena strategija razvoja i obnove toplovodne mreže, te da će do 2021. godine preduzeće iz sopstvenih sredstava investirati 9,1 milijardu u obnovu bezmalo 20 odsto toplovodnih cevi.

– To znači da će Beograđani u narednih pet godina imati kvalitetnije i stabilnije snabdevanje toplotnom energijom. Sve što radimo prilagođeno je ekološkim standardima, koji važe u čitavoj Evropi, tako da u tom segmentu ne zaostajemo za razvijenijim gradovima – naveo je Nikodijević i precizirao da je ove godine ugašeno šest individualnih kotlarnica na mazut, a u planu je da se do 2021. ugase skoro sve preostale.

Direktor preduzeća Goran Aleksić rekao je da sve što se sada uradi umnogome olakšava rad kada grejna sezona počne. On je obećao da će se raditi bolje, efikasnije i sigurnije nego prethodnih godina, a priča oko dugova za gas deo je „istorije” za koju se nada da se nikad više neće ponoviti.

Radovi u delu Banovog brda samo su deo rehabilitacije i remonta toplovodne mreže stare više od 35 godina, nakon čega će potrošačima biti omogućeno stabilnije i kvalitetnije grejanje u narednim godinama.

Beoinfo vest