Потписан споразум о реализацији пројекта за изградњу топлодалековода од ТЕНТ-а у Обреновцу до топлане „Нови Београд“

Градоначелник Београда Синиша Мали, министар рударства и енергетике Александар Антић, в.д. директора „Електропривреде Србије” Милорад Грчић, директор ЈКП „Београдске електране” Горан Алексић и представник компаније „Power construction corporation of China” Јанг Фен потписали су у Старом двору Меморандум о разумевању за пројекат изградње топлодалековода Обреновац – Нови Београд.

Догађају су присуствовали в.д секретара за заштиту животне средине Горан Триван, амбасадор НР Кине у Србији Ли Ман Чанг, као и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Градоначелник је истакао да је у питању веома важан споразум, као и да је то први корак у реализацији пројекта изградње топлодалековода од ТЕНТ-а у Обреновцу до електрана на Новом Београду.

–  За нас је овај пројекат важан, између осталог, и зато што ћемо уштедети око 43 милиона евра годишње, с обзиром на то да „Београдске електране” тренутно годишње издвајају 140 милиона евра за увоз гаса. Све то говори да овај пројекат може сам себе да отплати у року од пет до шест година. На тај начин уједно бисмо смањили нашу зависност од увоза гаса и колебања цена на светском тржишту, чиме би топлотна енергија која долази до Београда постала јефтинија – рекао је Мали.

Према његовим речима, вредност пројекта је око 200 милиона евра. Физибилити студију, навео је Мали, урадио је Машински факултет, а економски и еколошки аспект је прихватљив.

– Овај пројекат мења и економску перспективу града у смислу уштеда у енергији. Све је то део великог мозаика који се зове енергетска ефикасност града Београда, а основан је и Фонд енергетске ефикасности – нагласио је Мали.

Он је додао да ће понуде за изградњу постројења за пречишћавање отпада и производњу електричне и топлотне енергије у Винчи град добити 6. јула, као и да ће на тај начин бити решен проблем пожара на депонији.

– Све ово има за циљ повећање енергетске ефикасности, смањење енергетске зависности и побољшање грејања у граду. Очекује нас још пуно посла око самог уговора и уколико тај посао буде завршен до краја године, у року од две и по године имаћемо изграђен топлодалековод – закључио је градоначелник.

Министар Антић је нагласио да је пре више од 20 година започета реализација овог пројекта, али да је, без јасних разлога, одлучено да се радови обуставе.

– Данас је изузетно значајан дан и за град Београд и целокупни електроенергетски систем Србије. У питању је вишедеценијски сан да део енергије која се произведе у ТЕ „Никола Тесла” усмеримо у правцу Београда. Верујем да је реализација овог пројекта ближа него икада – рекао је Антић и изразио посебну захвалност амбасадору Кине у Србији.

Амбасадор Кине Ли Манчанг је навео да је сарадња на овом пројекту заједнички сан и оценио да је резултат недавне посете председника Србије Кини. Он је истакао да је сигуран да ће се корак по корак и реализовати и поручио кинеском инвеститору да посао уради квалитетно и да поштује рокове и све шта је уговорено.

Текст преузет са сајта www. beograd.rs , 7. јуни 2017. године.