Одата почаст Слободану Тришићу, раднику „Београдских електрана“ који је погинуо приликом НАТО бомбардовања топлане „Нови Београд“

Одата почаст Слободану Тришићу, раднику „Београдских електрана“ који је погинуо приликом НАТО бомбардовања топлане „Нови Београд“

Београд – Породица Тришић, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, државни секретар Министарства рударства и енергетике Зоран Предић, директор „Београдских електрана“ Горан Алексић, представници Републике и Града Београда, менаџмент предузећа и бивше руководство и бројне колеге положили су данас, 04. априла 2017. године, венце на спомен обележје Слободану Тришићу, раднику „Београдских електрана“ који је пре 18 година погинуо приликом НАТО бомбардовања топлане „Нови Београд“.

Обраћајући се скупу, директор Горан Алексић је истакао:

Породица Тришић

Желим да Вам се искрено захвалим у име „Београдских електрана“ и изразим личну, дубоку захвалност што заједнички, ни после 18 година, не дозвољавамо да нас заборав и свакодневна преокупација спрече да се макар једном годишње окупимо на овом месту, на којем је наш колега и пријатељ Слободан Тришић погинуо. Наш Триша није страдао својом, већ кривицом оних, који су тада донели одлуку да је 04. априла 1999. године, у 04 часа и 26 минута, топлана „Нови Београд“ легитиман војни циљ. До дана данашњег, никада, нити у једном тренутку, породица Тришић, Србија и њени грађани, Београд, „Београдске електране“ и запослени у овом колективу нису добили одговор на једно просто питање – како то да је топлана, која је деценијама пре немилог догађаја, тада, а и сада обезбеђивала грађанима Београда само угоднији живот, постала војни, а не, како то макар здрава логика налаже, цивилни циљ. Бојим се да нико од нас, баш због тога што је то просто питање, неће чути одговор, а камоли добити објашњење, иако нам оно не би вратило ниједан невино страдали живот, нити живот драгог колеге Тришића – истакао је Алексић и додао:

Директор „Београдских електрана“ Горан Алексић

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић

- За 18 година стаса човек. За 18 година стасале су генерације које ће ускоро водити ову земљу, убеђен сам, у даље победе, у још веће успехе. Као народ брзо опраштамо. Међутим, бојим се да још брже заборављамо.
На нама, који нашој деци, па и унуцима, предајемо нашу Србију, јесте да их научимо и подсећамо их да не заборављају. Јер, заборав може да буде опасан. Заборав може да води у грешку, па и пораз. Изгубљени животи нашег народа кроз векове, наша су снага и подстрек да будемо што просперитнији, јер им то дугујемо. Дугујемо им будућност за наредна покољења, јер су за то дали животе. Не смемо да дозволимо да то буде узалуд. Зато морамо да наставимо да радимо паметно и веома, веома мудро, да будемо марљиви и успешни, мотивисани губитком, јер то има много већу тежину у избору пута којим треба да наставимо. Незаборав нека нам служи као опомена да се само трудом, радом, знањем и мудрошћу ствара просперитетна Србија, а тиме бољитак њеном народу – рекао је Алексић.

Некадашње руководство „Београдских електрана“

Председник Скупштине града Никола Никодијевић је нагласио да ни после 18 година сећања не бледе. „Не напуштају нас ни осећања да смо као земља претрпели велику направду. Страдали су недужни људи који су, између остало, као и Слободан Тришић, само радили свој посао, који никоме нису ништа нажао учинили. Слободан је радио у трећој смени како би Београђани добили сигурно грејање. Топлана није могла да буде легитиман војни циљ. То што се догодило био је злочин. Не причамо само о Београду и топлани, већ злочин широм наше замље 1999. године. Наша обавеза према онима који су страдали и борили се за слободу Србије, да данас, више него икада водимо мудру политику која нас више никада неће довести у ситуацију да земљу морамо да бранимо оружјем. Наша обавеза је да ово буде стабилна и развијена земља. То је наш дуг према страдалима, нашим потомцима и будућим генерацијама, онима који су  се борили и подарили нам земљу коју данас имамо“, истакао је Никодијевић и додао:

- Дубоко верујем да смо ми на добром путу, Србија је данас гарант мира и стабилности у региону. Наша политика води ономе чему смо се залагали деценијама уназад, економској стабилности и сарадњи између држава. Људима је доста рата и оружја и заслужили смо да имамо период мира и просперитета. Верујем да ће генерације које долазе имати бољу и срећнију будућност него што је то била наша прошлост – закључио је Никола Никодијевић.

Колеге из сектора

Колеге из Самосталног синдиката