Odata počast Slobodanu Trišiću, radniku „Beogradskih elektrana“ koji je poginuo prilikom NATO bombardovanja toplane „Novi Beograd“

Odata počast Slobodanu Trišiću, radniku „Beogradskih elektrana“ koji je poginuo prilikom NATO bombardovanja toplane „Novi Beograd“

Beograd – Porodica Trišić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Predić, direktor „Beogradskih elektrana“ Goran Aleksić, predstavnici Republike i Grada Beograda, menadžment preduzeća i bivše rukovodstvo i brojne kolege položili su danas, 04. aprila 2017. godine, vence na spomen obeležje Slobodanu Trišiću, radniku „Beogradskih elektrana“ koji je pre 18 godina poginuo prilikom NATO bombardovanja toplane „Novi Beograd“.

Obraćajući se skupu, direktor Goran Aleksić je istakao:

Porodica Trišić

Želim da Vam se iskreno zahvalim u ime „Beogradskih elektrana“ i izrazim ličnu, duboku zahvalnost što zajednički, ni posle 18 godina, ne dozvoljavamo da nas zaborav i svakodnevna preokupacija spreče da se makar jednom godišnje okupimo na ovom mestu, na kojem je naš kolega i prijatelj Slobodan Trišić poginuo. Naš Triša nije stradao svojom, već krivicom onih, koji su tada doneli odluku da je 04. aprila 1999. godine, u 04 časa i 26 minuta, toplana „Novi Beograd“ legitiman vojni cilj. Do dana današnjeg, nikada, niti u jednom trenutku, porodica Trišić, Srbija i njeni građani, Beograd, „Beogradske elektrane“ i zaposleni u ovom kolektivu nisu dobili odgovor na jedno prosto pitanje – kako to da je toplana, koja je decenijama pre nemilog događaja, tada, a i sada obezbeđivala građanima Beograda samo ugodniji život, postala vojni, a ne, kako to makar zdrava logika nalaže, civilni cilj. Bojim se da niko od nas, baš zbog toga što je to prosto pitanje, neće čuti odgovor, a kamoli dobiti objašnjenje, iako nam ono ne bi vratilo nijedan nevino stradali život, niti život dragog kolege Trišića – istakao je Aleksić i dodao:

Direktor „Beogradskih elektrana“ Goran Aleksić

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević

- Za 18 godina stasa čovek. Za 18 godina stasale su generacije koje će uskoro voditi ovu zemlju, ubeđen sam, u dalje pobede, u još veće uspehe. Kao narod brzo opraštamo. Međutim, bojim se da još brže zaboravljamo.
Na nama, koji našoj deci, pa i unucima, predajemo našu Srbiju, jeste da ih naučimo i podsećamo ih da ne zaboravljaju. Jer, zaborav može da bude opasan. Zaborav može da vodi u grešku, pa i poraz. Izgubljeni životi našeg naroda kroz vekove, naša su snaga i podstrek da budemo što prosperitniji, jer im to dugujemo. Dugujemo im budućnost za naredna pokoljenja, jer su za to dali živote. Ne smemo da dozvolimo da to bude uzalud. Zato moramo da nastavimo da radimo pametno i veoma, veoma mudro, da budemo marljivi i uspešni, motivisani gubitkom, jer to ima mnogo veću težinu u izboru puta kojim treba da nastavimo. Nezaborav neka nam služi kao opomena da se samo trudom, radom, znanjem i mudrošću stvara prosperitetna Srbija, a time boljitak njenom narodu – rekao je Aleksić.

Nekadašnje rukovodstvo „Beogradskih elektrana“

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je naglasio da ni posle 18 godina sećanja ne blede. „Ne napuštaju nas ni osećanja da smo kao zemlja pretrpeli veliku napravdu. Stradali su nedužni ljudi koji su, između ostalo, kao i Slobodan Trišić, samo radili svoj posao, koji nikome nisu ništa nažao učinili. Slobodan je radio u trećoj smeni kako bi Beograđani dobili sigurno grejanje. Toplana nije mogla da bude legitiman vojni cilj. To što se dogodilo bio je zločin. Ne pričamo samo o Beogradu i toplani, već zločin širom naše zamlje 1999. godine. Naša obaveza prema onima koji su stradali i borili se za slobodu Srbije, da danas, više nego ikada vodimo mudru politiku koja nas više nikada neće dovesti u situaciju da zemlju moramo da branimo oružjem. Naša obaveza je da ovo bude stabilna i razvijena zemlja. To je naš dug prema stradalima, našim potomcima i budućim generacijama, onima koji su  se borili i podarili nam zemlju koju danas imamo“, istakao je Nikodijević i dodao:

- Duboko verujem da smo mi na dobrom putu, Srbija je danas garant mira i stabilnosti u regionu. Naša politika vodi onome čemu smo se zalagali decenijama unazad, ekonomskoj stabilnosti i saradnji između država. Ljudima je dosta rata i oružja i zaslužili smo da imamo period mira i prosperiteta. Verujem da će generacije koje dolaze imati bolju i srećniju budućnost nego što je to bila naša prošlost – zaključio je Nikola Nikodijević.

Kolege iz sektora

Kolege iz Samostalnog sindikata