Ministar Antić u Beogradskim elektranama: Energetski sistem stabilan

Ministar Antić u Beogradskim elektranama: Energetski sistem stabilan

Beograd, 06. januar 2017. – Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i direktor Goran Aleksić obišli su večeras, na Badnje veče, toplanu „Novi Beograd“ i uverili se u pouzdanost u funkcionisanju sistema daljinskog grejanja.

- Energetska situacija u Srbiji apsolutno je stabilna, izjavio je ministar Antić i poručio građanima da u ovim hladnim danima ne treba da brinu da li će imati struju i tople stanove.
Antić je rekao da sve toplane u Srbiji rade 24 sata dnevno, da nema nikakvih problema i da su zabeleženi samo manji problemi u prenosu električne energije u brdskoplaninskim mestima na jugoistoku Srbije.

Kako je precizirao, oko 10.000 korisnika trenutno nema električnu energiju, što je 0,28 odsto od ukupnog broja korisnika, a u Evropi je taj prosek jedan odsto.
- Potrošnja gasa je oko 14 miliona kubnih metara dnevno i to je jedan od rekorda u potrošnji. Zahvaljujući fleksibilnosti naših ruskih partnera problema u snadbevanju nema, a trudimo se i da rezerve gasa u banatskom dvoru ne diramo. Ima dovoljno energenata, mazuta i uglja za rad termoelektrana i neće biti problema u ovim predstojećim ledenim danima – naglasio je Antić.

Ministar je zahvalio svima koji i u vreme praznika rade non-stop i još jednom poručio građanima da ne treba da se brinu da li će imati struje i tople stanove, ujedno čestitajući i Božićne praznike.

Nikola Nikodijević je rekao da su „Beogradske elektrane” ključni „šraf” koji čini da energetska stabilnost u Srbiji  bude dobra. „Beogradske elektrane” u ovom 24-o časovnom režimu, dodao je, koriste 3,2 miliona metara kubnih gasa dnevno, a u Banatskom dvoru ima dovoljno rezervi gasa, u slučaju bilo kakve nepredviđene situacije. Imamo u rezervi i 35.000 tona mazuta, a naše toplane su opremljene da pređu na mazut ukoliko za tim postoji potreba.
- „Beogradske elektrane” imaju dovoljno energenata. Mi smo sezonu odradili kako treba, pripreme i remont su bili dobri. Sada dnevno imamo manje od 200 reklamacija, što je ispod proseka i to uglavnom zbog curenja vode iz unutrašnjih instalacija – istakao je Nikodijević.

On je ponovio da je Štab za vanredne situacije grada Beograda juče doneo odluku da sva gradska preduzeća rade u posebnom režimu, zbog niskih temperatura.

- U ovom trenutku GSP, „Beogradski vodovod i kanalizacija”, „Beograd put” i „Beogradske elektrane” rade bez većih poteškoća. Temperatura je danas prešla u minus, ali to se nije mnogo odrazilo na rad naših preduzeća. Za vikend nas očekuju još niže temperature, ali nema najave padavina – naglasio je Nikodijević i dodao da je sve veoma dobro pripremljeno za zimsku sezonu, što je i evidentno jer sve normalno funkcioniše bez obira na vremenske uslove.

Prema njegovim rečima, „Beogradske elektrane” su najveći potrošač energenata u Srbiji i koriste gotovo četvrtinu energenata. Nemamo nijedan dinar duga prema Srbijagasu.