Gradonačelnik i predsednik Skupštine Beograda: Sve je spremno za početak grejne sezone

Gradonačelnik i predsednik Skupštine Beograda: Sve je spremno za početak grejne sezone

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda i Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada, obišli su danas, 14. oktobra 2016., Dispečerski centar – Službu za prijem reklamacija JKP „Beogradske elektrane” na Novom Beogradu i uverili se da je posle perioda toplih funkcionalnih proba sve spremno za početak grejne sezone – 15. oktobar.

Svi energenti su nabavljeni i svi remonti radovi su urađeni, a u proteklih nekoliko dana u toku su bile tople funkcionalne probe u okviru kojih su ustanovljeni nedostaci i preduzete sve mere da grejna sezona počne na vreme. Juče je bilo ukupno 307 poziva „Beogradskim elektranama” na koje su ekipe ovog gradskog preduzeća odgovorile, što govori da od 17.000 zgrada, koliko ih ima u Beogradu na sistemu daljinskog grejanja, svega trideset do četrdeset njih ima neki problem. Razumem građane koji nisu imali grejanje, ali sve ekipe koje imaju „Beogradske elektrane” na terenu su i rade na otklanjanju pojedinačnih kvarova. Samo ove godine uložili smo 1,6 milijardi dinara u sređivanje podstanica, cevi i kotlarnica, obezbedivši time da sistem i ove godine funkcioniše kako treba – istakao je Siniša Mali.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je da su JKP „Beogradske elektrane” najveći pojedinačni korisnik energenata na teritoriji Republike Srbije i da stabilnost čitavog energetskog sektora zavisi od toga kako rade „Beogradske elektrane”, s obzirom na to da u zimskoj sezoni ovo preduzeće koristi 40 odsto ukupne potrošnje gasa u republici i naglasio da su obezbeđene dovoljne količine energenata za predstojeću grejnu sezonu.


- Pored remonta i zamene dotrajalih elemenata opreme, ove godine na sistem su priključeni i novi korisnici, a pri svemu tome važno je to što koristimo ekološki prihvatljive standarde koji su priznati na svetskom nivou. Proteklih godina takođe smo ugasili veliki broj individualnih kotlarnica na mazut, a plan je da u naredne tri godine ugasimo sve ostale, njih 36, ali zato moramo proširiti mrežu. Verujem da su do danas otklonjeni svi nedostaci i ubeđen sam da nas čeka kvalitetna grejna sezona i da će građani biti zadovoljni uslugom koju pružaju „Beogradske elektrane” – rekao je Nikodijević, podsetivši da ovo preduzeće danas nikome ne duguje ni dinara, uprkos činjenici da samo ima potraživanja od individualnih potrošača od 10 milijardi dinara.

Kako je naveo, pre samo tri godine dugovi „Beogradskih elektrana” za energente su bili zaista visoki, pre svega prema Srbijagasu.

- Danas taj dug iznosi nula dinara i pored toga što pojedini korisnici duguju Beogrdaskim elektranama vise od 10 milijardi dinara, mi sistem apsoultno uspevamo da održimo na vrlo visokom nivou – istakao je Nikodijević.

Generalni direktor JKP „Beogradske elektrane” Goran Aleksić naglasio je da su svi toplotni izvori u funkciji i da će grejanje biti upravo onako kako propisuju gradske odluke.

Danas su i delovi Bloka 45, koji nisu imali toplotnu energiju, snabdeveni, počevši od odbaništa, preko škola do stanova, a do kraja dana situacija će biti u potpunosti normalizovana, tako da će od sutra svi imati grejanje onako kako je i propisano. Sanirali smo i veliki kvar na Miljakovcu koji nije bilo moguće predvideti i sada je sistem stabilan. Ekipe su stalno na terenu, broj reklamacija smanjuje se iz dana u dan i nadamo se da će tako biti i u narednom periodu. „Beogradske elektrane” učiniće sve sa svoje strane da kako u tehničkom tako i u organizacionom smislu i ova grejna sezona prođe na najbolji način i da sugrađani budu zadovoljni – rekao je Aleksić.