Izgradnja distributivnog toplovoda za povezivanje železničke stanice „Prokop“ i gašenje kotlarnica u ulici Stjepana Filipovića i Fabrisovoj

Goran Aleksić, direktor JKP „Beogradske elektrane” i Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada obišli su danas radove na izgradnji distributivnog toplovoda u delu od Savske ulice (most „Gazela”) do Železničke stanice „Prokop”. Realizacijom ovog projekta biće omogućeno  priključenje stanice „Prokop” na sistem daljinskog grejanja, kao i gašenje kotlarnica u Ulici Stjepana Filipovića i Fabrisovoj, koje kao gorivo koriste mazut. Vrednost ove investicije iznosi 275 miliona dinara. Radovi su započeti 1. juna i predviđeno je da traju najviše 90 dana, ali se očekuje da budu završeni pre roka.

Goran Aleksić je istakao da je trasa ovog toplovoda nešto duža od 700 metara, kao i to da je ovo jedan od najvećih toplovoda u gradu koji treba da omogući prenos toplotne energije sa Novog Beograda do ovog dela grada.

– Smatramo da je to značajno sa stanovništa sigurnosti  snabdevanja toplotnom energijom i sa stanovništa bezbednosti i kvaliteta grejanja. Nama je stalo da obezbedimo i ekološke standarde. Naime, država je propisala da do 1. jula 2022. godine mazut mora izaći iz upotrebe u „Beogradskim elektranama”. Za nas je to izuzetno zahtevan zadatak i skup poduhvat, ali smatramo da ako svake godine budemo uradili jedan značajan deo toga posla, stići ćemo da sve obavimo na vreme. Istovremeno nam je u interesu da zaštitimo zdravlje  građana, kao i da obezbedimo ekonomično, sigurno i kvalitetno snabdevanje toplotnom energijom, ali i da obezbedimo ekonomski održivo poslovanje „Beogradskih elektrana” – istakao je Aleksić.

Nikola Nikodijević, naglasio je važnost ovog projekta jer će njegovom relazacijom korisnici „Beogradskih elektrana“ dobiti kvalitetnije i sigurnije snabdevanje toplotnom energijom, a građani Beograda kvalitetniju životnu sredinu.

-Uslovi za kvalitetno snabdevanje toplotnom energijom stvaraju se tokom leta i upravo sada radimo sve ono što treba da doprinese da građani imaju dobro grejanje u narednoj grejnoj sezoni. Mislim da su građani Beograda u prethodnih nekoliko godina zaista zadovoljni isporukom i uslugom „Beogradskih elektrana” – rekao je Nikola Nikodijević i dodao da je ovo samo jedan od poslova koji se trenutno rade kako bi obezbedili  kvalitetno grejanje i kako bi bili ispunjeni ekološki standardi.

Prema njegovim rečima, relaizacija ovog projekta omogućiće između ostalog, gašenje dve kotlarnice u Stjepana Filipovića i Fabrisovoj ulici koje koriste mazut i koje su veliki zagađivači.

–Kada završimo ovaj deo toplovoda, biće stvoreni uslovi da budu ugašene i druge kotlarnice koje nisu u sistemu ovog preduzeća,  kao što su kotlarnice „Ruda“ i „Beogradskog sajma“.  Takođe,  stvaramo i mogućnost da na toplovod priključimo i nove korisnike, kao i da kvalitet usluge bude na mnogo višem nivou. „Beogradaske elektrane” su svojim poslovanjem uspele da obezbede preko dve milijarde dinara za investicije samo u ovoj građevinskoj sezoni i za pripreme za grejnu sezonu 2016/17. Radovi će biti gotovi na vreme – istakao je Nikodijević.

Beograd, 12. juli 2106. godine