Изградња дистрибутивног топловода за повезивање железничке станице „Прокоп“ и гашење котларница у улици Стјепана Филиповића и Фабрисовој

Горан Алексић, директор ЈКП „Београдске електране” и Никола Никодијевић, председник Скупштине града обишли су данас радове на изградњи дистрибутивног топловода у делу од Савске улице (мост „Газела”) до Железничке станице „Прокоп”. Реализацијом овог пројекта биће омогућено  прикључење станице „Прокоп” на систем даљинског грејања, као и гашење котларница у Улици Стјепана Филиповића и Фабрисовој, које као гориво користе мазут. Вредност ове инвестиције износи 275 милиона динара. Радови су започети 1. јуна и предвиђено је да трају највише 90 дана, али се очекује да буду завршени пре рока.

Горан Алексић је истакао да је траса овог топловода нешто дужа од 700 метара, као и то да је ово један од највећих топловода у граду који треба да омогући пренос топлотне енергије са Новог Београда до овог дела града.

– Сматрамо да је то значајно са становништа сигурности  снабдевања топлотном енергијом и са становништа безбедности и квалитета грејања. Нама је стало да обезбедимо и еколошке стандарде. Наиме, држава је прописала да до 1. јула 2022. године мазут мора изаћи из употребе у „Београдским електранама”. За нас је то изузетно захтеван задатак и скуп подухват, али сматрамо да ако сваке године будемо урадили један значајан део тога посла, стићи ћемо да све обавимо на време. Истовремено нам је у интересу да заштитимо здравље  грађана, као и да обезбедимо економично, сигурно и квалитетно снабдевање топлотном енергијом, али и да обезбедимо економски одрживо пословање „Београдских електрана” – истакао је Алексић.

Никола Никодијевић, нагласио је важност овог пројекта јер ће његовом релазацијом корисници „Београдских електрана“ добити квалитетније и сигурније снабдевање топлотном енергијом, а грађани Београда квалитетнију животну средину.

-Услови за квалитетно снабдевање топлотном енергијом стварају се током лета и управо сада радимо све оно што треба да допринесе да грађани имају добро грејање у наредној грејној сезони. Мислим да су грађани Београда у претходних неколико година заиста задовољни испоруком и услугом „Београдских електрана” – рекао је Никола Никодијевић и додао да је ово само један од послова који се тренутно раде како би обезбедили  квалитетно грејање и како би били испуњени еколошки стандарди.

Према његовим речима, релаизација овог пројекта омогућиће између осталог, гашење две котларнице у Стјепана Филиповића и Фабрисовој улици које користе мазут и које су велики загађивачи.

–Када завршимо овај део топловода, биће створени услови да буду угашене и друге котларнице које нису у систему овог предузећа,  као што су котларнице „Руда“ и „Београдског сајма“.  Такође,  стварамо и могућност да на топловод прикључимо и нове кориснике, као и да квалитет услуге буде на много вишем нивоу. „Београдаске електране” су својим пословањем успеле да обезбеде преко две милијарде динара за инвестиције само у овој грађевинској сезони и за припреме за грејну сезону 2016/17. Радови ће бити готови на време – истакао је Никодијевић.

Београд, 12. јули 2106. године