Ministar energetike i predsednik Skupštine Grada u poseti „Beogradskim elektranama“, prvih dana 2016-te godine

U nedelju, 3. januara 2016. godine, „Beogradske elektrane“ su posetili Aleksandar Antić – ministar energetike u vladi Srbije,  Nikola Nikodijević – predsednik Skupštine Grada i Dragomir Petronijević – član Gradskog veća.

Direktor «Beogradskih elektrana» Goran Aleksić obratio se prisutnima rečima, da su svi sistemi u punom pogonu,  da svi toplotni sistemi rade, kao i da je potrošnja energenata uobičajena za ovakve vremenske uslove.

- Učinićemo sve napore, jer su svi zaposleni angažovani u punom kapacitetu, da bismo očuvali energetski sistem i pomogli da Beograđanima bude toplo, a da naš energetski sistem može da iznese ove teške vremenske uslove, rekao je Aleksić.

Ministar Antić je izjavio da je ukupna elektroenergetska situacija u Srbiji apsolutno stabilna, da se proizvodnja električne energije odvija po maksimalnim planovima, tako da neće biti nikakvih restrikcija.

- Apsolutno,  za restrikcijama ne postoji bilo kakva potreba. Naša proizvodnja se realizuje po planovima i svi naši bilansi su tako postavljeni da restrikcije nisu deo nijednog scenarija u ovom ili bilo kom trenutku u okviru elektroprivrede i naših energetskih kompanija – naglasio je Antić i dodao da se i snabdevanje gasom odvija potpuno normalno i sve toplane u Srbiji rade u punom kapacitetu.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da su «Beogradske elektrane» izvršile dobar remont i da je Grad Beograd u 2015. uložio rekordnu sumu novca i sada se vidi da sistem dobro funkcioniše.

- Videli smo da nema iskakanja iz sistema i da je stabilno snabdevanje toplotnom energijom na teritoriji celog Beograda, a broj reklamacija je ispod standardnog za ovo doba, rekao je Nikodijević.

On je naveo da je od četvrtka uveče uveden 24-časovni režim grejanja kada su temeprature pale ispod nule i istakao da će tako biti sve dok temeprature u Beogradu budu niske.

Nikodijević takođe reče da će, prema predviđanjima Hidrometeorološkog zavoda , u nekim delovima grada biti ispod 10 stepeni Celzijusa,  i poručio je da su «Beogradske elektrane» apsolutno spremne, odnosno imaju dovoljno energenata, kao i da je u letnjem periodu obavljen remont svih postrojenja.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević je rekao da Beograđani ne moraju da brinu i da će stanovi ostati topli.

- Trenutno trošimo tri miliona i 100 kubnih metara gasa, za struju je predviđeno tri miliona i 300, 1.900 megavata smo proizvodili danas, sutra ćemo 2.100 megavata proizvoditi i iz toplana će izlaziti temeperatura od 97 celzijusa, što se nije desilo u prethodnih 20 godina, naglasio je Petronijević.

Izvor: Tanjug