Пуштен у рад нови вреловодни котаo у топлани „Коњарниик”

Пуштен у рад нови вреловодни котаo у топлани „Коњарниик”

Београд, среда 30. децембар 2015. – Директор „Београдских електрана” Горан Алексић, министар енергетике Александар Антић, државни секретар у Министарству за енергетику Зоран Предић и председник Скупштине града Никола Никодијевић, пустили су данас у рад нови котао у топлани „Коњарник”, вредан 480 милиона динара.

- Част нам је и задовољство што смо данас имали прилику да пустимо у рад нови котао ВК4 од 74 мегавата у топлани Коњарник. Пре око месец дана обећали смо, кад су  били завршени сви радови, да ћемо до краја године пустити котао у функцију. Мислим да је ово једна пригодна честитка Београђанима, нашим суграђанима, корисницима наших услуга, да у 2016. години грејање буде сигурније, боље и квалитетније, нарочито на подручју које покрива топлана Коњарник – рекао је Алексић.

Он је објаснио да је нови котао најсавременији и јединствен у Србији и додао да је у њега уложено скоро четири милиона евра.

- Желимо да будемо енергетски ефикаснији да производимо топлотну енергију економичније него до сада и да, наравно, штитимо човекову околину и да по свим параметрима будемо лидери у овом делу Европе – нагласио је Алексић.

Министар Антић је истакао да ће нови врелеводни котао, снаге 70 мегавата, побољшати енергетску стабилност главног града и додао:

– Нови котао, као последња технолошка генерација, има најмању емисију загађења, што је доказ да „Београдске електране” и Град Београд велику пажњу посвећују заштити животне средине. Такође, „Београдске електране” су веома значајне за укупну енергетску стабилност Србије.

Ово производно постројење, према речима Николе Никодијевића, омогућава да се на даљинско грејање прикључи већи број корисника у том делу града, међу којима су већ прикључене школе „1.300 каплара” и Медицинска школа на Звездари.

Никодијевић је најавио даље гашење котларница на мазут  и закључио да је грејање у Београду ове сезоне веома квалитетно.

Иначе, град Београд и „Београдске електране” реализовале су ову велику инвестицију  за добробит грађана и привредника који се претежно налазе на територији општине Звездара, а мањим делом на општинама Вождовац, Палилула, Стари град и Савски венац.

Инвестиција је вредна 480 милиона динара. Прецизније, у 2014. години финансирано је 280 милиона динара за изградњу котла, а у 2015. години 200 милиона динара за повезивање котла у систем топлане „Коњарник”. Град Београд и „Београдске електране“ реализовале су ову велику инвестицију препознајући потребе грађана и привредника који се претежно налазе на територији општина Звездара, а мањим делом на територијама општина Вождовац, Палилула, Стари град и Савски венац.

Конструкција котла је вертикални мембрански са гориоником на природни гас, који је уграђен на плафону котла. Горионик је снаге 70 мегавата, најмодерније конструкције са Low NОx, тако да испуњава све захтеве и стандарде заштите човекове околине. Котао је повезан у систем преко размењивача топлоте вода/вода снаге 70 мегавата, који је први пут изграђен у Србији. Извођачи радова који су учествовали у изградњи котла су домаће фирме: Термах, Минел котлоградња, Монтпројект и Феромонт инжењеринг.

Захваљујући изградњи новог вреловодног котла, постојећим корисницима на грејном подручју топлане „Коњарник“ биће обезбеђено поузданије грејање. Грађанима који нису били прикључени на систем даљинског грејања сада ће то бити омогућено, јер је повећан капацитет топлане. Такође, захваљујући изградњи новог вреловодног котла, који је опремљен најсавременијом опремом високе енергетске ефикасности, омогућено је гашења котларница – загађивача (недавно угашена велика котларница – загађивач „Вељко Дугошевић“), прикључење бројних школа на систем даљинског грејања (ове године прикључене су ОШ 1300 каплара и Медицинска школа Звездара) и гашење котларнице Института Иво Лола Рибар у Булевару краља Александра. Поред значајног унапређења животне средине биће остварене велике уштедена на име смањене потрошње енергената и евентуалне еколошке санације.