Pušten u rad novi vrelovodni kotao u toplani „Konjarniik”

Pušten u rad novi vrelovodni kotao u toplani „Konjarniik”

Beograd, sreda 30. decembar 2015. – Direktor „Beogradskih elektrana” Goran Aleksić, ministar energetike Aleksandar Antić, državni sekretar u Ministarstvu za energetiku Zoran Predić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, pustili su danas u rad novi kotao u toplani „Konjarnik”, vredan 480 miliona dinara.

- Čast nam je i zadovoljstvo što smo danas imali priliku da pustimo u rad novi kotao VK4 od 74 megavata u toplani Konjarnik. Pre oko mesec dana obećali smo, kad su  bili završeni svi radovi, da ćemo do kraja godine pustiti kotao u funkciju. Mislim da je ovo jedna prigodna čestitka Beograđanima, našim sugrađanima, korisnicima naših usluga, da u 2016. godini grejanje bude sigurnije, bolje i kvalitetnije, naročito na području koje pokriva toplana Konjarnik – rekao je Aleksić.

On je objasnio da je novi kotao najsavremeniji i jedinstven u Srbiji i dodao da je u njega uloženo skoro četiri miliona evra.

- Želimo da budemo energetski efikasniji da proizvodimo toplotnu energiju ekonomičnije nego do sada i da, naravno, štitimo čovekovu okolinu i da po svim parametrima budemo lideri u ovom delu Evrope – naglasio je Aleksić.

Ministar Antić je istakao da će novi vrelevodni kotao, snage 70 megavata, poboljšati energetsku stabilnost glavnog grada i dodao:

– Novi kotao, kao poslednja tehnološka generacija, ima najmanju emisiju zagađenja, što je dokaz da „Beogradske elektrane” i Grad Beograd veliku pažnju posvećuju zaštiti životne sredine. Takođe, „Beogradske elektrane” su veoma značajne za ukupnu energetsku stabilnost Srbije.

Ovo proizvodno postrojenje, prema rečima Nikole Nikodijevića, omogućava da se na daljinsko grejanje priključi veći broj korisnika u tom delu grada, među kojima su već priključene škole „1.300 kaplara” i Medicinska škola na Zvezdari.

Nikodijević je najavio dalje gašenje kotlarnica na mazut  i zaključio da je grejanje u Beogradu ove sezone veoma kvalitetno.

Inače, grad Beograd i „Beogradske elektrane” realizovale su ovu veliku investiciju  za dobrobit građana i privrednika koji se pretežno nalaze na teritoriji opštine Zvezdara, a manjim delom na opštinama Voždovac, Palilula, Stari grad i Savski venac.

Investicija je vredna 480 miliona dinara. Preciznije, u 2014. godini finansirano je 280 miliona dinara za izgradnju kotla, a u 2015. godini 200 miliona dinara za povezivanje kotla u sistem toplane „Konjarnik”. Grad Beograd i „Beogradske elektrane“ realizovale su ovu veliku investiciju prepoznajući potrebe građana i privrednika koji se pretežno nalaze na teritoriji opština Zvezdara, a manjim delom na teritorijama opština Voždovac, Palilula, Stari grad i Savski venac.

Konstrukcija kotla je vertikalni membranski sa gorionikom na prirodni gas, koji je ugrađen na plafonu kotla. Gorionik je snage 70 megavata, najmodernije konstrukcije sa Low NOx, tako da ispunjava sve zahteve i standarde zaštite čovekove okoline. Kotao je povezan u sistem preko razmenjivača toplote voda/voda snage 70 megavata, koji je prvi put izgrađen u Srbiji. Izvođači radova koji su učestvovali u izgradnji kotla su domaće firme: Termah, Minel kotlogradnja, Montprojekt i Feromont inženjering.

Zahvaljujući izgradnji novog vrelovodnog kotla, postojećim korisnicima na grejnom području toplane „Konjarnik“ biće obezbeđeno pouzdanije grejanje. Građanima koji nisu bili priključeni na sistem daljinskog grejanja sada će to biti omogućeno, jer je povećan kapacitet toplane. Takođe, zahvaljujući izgradnji novog vrelovodnog kotla, koji je opremljen najsavremenijom opremom visoke energetske efikasnosti, omogućeno je gašenja kotlarnica – zagađivača (nedavno ugašena velika kotlarnica – zagađivač „Veljko Dugošević“), priključenje brojnih škola na sistem daljinskog grejanja (ove godine priključene su OŠ 1300 kaplara i Medicinska škola Zvezdara) i gašenje kotlarnice Instituta Ivo Lola Ribar u Bulevaru kralja Aleksandra. Pored značajnog unapređenja životne sredine biće ostvarene velike uštedena na ime smanjene potrošnje energenata i eventualne ekološke sanacije.