Oбележен јубилеј – 50 година „Београдских електрана“

Oбележен јубилеј – 50 година „Београдских електрана“

„Београдске електране“ су 22. децембра 2015. године обележиле 50 година од почетка рада. У преподневним сатима, златни јубилеј  имао је симболичан карактер. Педесет садница бора посађено је на падини између Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ и дечјег игралишта на Малом Калемегдану.  Једна садница, једна година рада.

Садња је обављена у сарадњи са оснивачем, градом Београдом, у присуству градског менаџера Горана Весића и директора „Зеленило-Београд“ Слободана Станојевића.

Директор „Београдских електрана“ Горан Алексић је том приликом изразио понос на све што су претходне генерације запослених урадиле у протеклим деценијама и рекао:

-  Желимо да и у будућности наставимо са најбољом европском праксом и да нам свака следећа зима буде обележена успешним радом. Данашњом садњом у једном од најлепших делова града желимо деци Београда да поклонимо симболичан дар у част јубилеја којим сви можемо да се поносимо.

Градски менаџер Горан Весић je истакао да су „Београдске електране“ међу најбољим комуналним предузећима града Београда.

- Током 2015. године уложено је око 1,6 милијарди динара у систем даљинског грејања. „Електране” греју 21,5 милиона квадрата, преко 310.000 станова и око 8.000 пословних објеката. Топловодним системом покривено је 51% површине града, а наша стратегија јесте да се цео систем даље шири и да што више објеката прикључимо на овај градски систем, како бисмо угасили шти више котларница, које су највећи градски загађивачи. Упоредо ћемо примењивати нове технологије, алтернативне изворе енергије, попут употребе биомасе, а ове године ћемо усвојити и стратегију развоја предузећа до 2035. године, па ћемо одлучити да ли ће се тај систем развијати уз помоћ стратешког партнера, фондова или новцем из градског буџета – између осталог навео је Горан Весић.

Градски менаџер Горан Весић и директор ЈКП „Београдске електране“ Горан Алексић

Заменик директора ЈКП „Београдске електране“ Милан Петровић и помоћник дир. ОЦ Планирање и развој Горан Ђелић

Обележавање јубилеја је настављено у центру „Сава“ у присуству званица, пословних сарадника и пријатеља предузећа, као и званичника државне и градске управе, односно, државног секретара у Министарству енергетике и рударства – Зорана Предића, помоћника градоначелника за комуналне системе – Борка Милосављевића, члана Градског већа – Слободана Шолевића, градског секретара за комуналне и стамбене послове- Нине Јандрић и градског секретара за енергетику- Марка Стојановића.

Директор, Горан Алексић, како доликује домаћину, поздравио је присутне госте пригодним речима.

- Као што знате, данас је  календарски наступила зима. Да ли случајно или не, али баш на данашњи дан пре 50 година основане су „Београдске електране“.  И онда неко рече: „Топло јутро Београде“, и то траје… Од 1965. године када је озваничен почетак централизованог снабдевања топлотном енергијом, до данас, предузеће се, као и читава енергетика града Београда, развијало брзим и незаустављивим темпом, можда и бржим од многих других виталних система… Кроз историју, заиста није било лако. Ни онда када су штајерски коњи термоелектране „Снага и светлост“, наше претече, по Дорћолу вукли угаљ и шљаку како би у Београду сијале уличне светиљке, а први трамваји, без коњских запрега, возили Београђане. Није било лако ни када су хиљаде вредних руку исушивале мочваре по Новом Београду како би, поред стамбених зграда, никла термоелектрана-топлана „Нови Београд“ и стотине километара топловодне мреже… Историју предузећа, као и његову будућност, пре свега пишу људи, запослени и сви они који више нису са нама, а који су живот посветили развоју нашег колектива. Сви они су оставили велики и неизбрисив траг… Историјат предузећа чини и добар однос према сарадницима и фирмама које су заједно са нама градиле и решавале велике проблеме. Од наших партнера и ми смо учили, али смо понекад и ми подучавали њих.  Уз помоћ Владе Србије и Града Београда, нашег оснивача, успешно смо савладали и економске баријере које су пред нас биле постављене, па и оне које су нам наметале велике енергетске кризе. Да не набрајам даље –рекао је Алексић и нагласио – „упркос свему, `Београдске електране` ни у једном једином тренутку нису стале, никада нису изневериле своје кориснике , своје Београђане, свог оснивача, нашу Србију“.

Алексић је такође истакао и следеће:

- Не могу, а да не поменем, да смо пропустили велике шансе. Једна се односила се на повезивања београдске и српске енергетике, пројекат неупоредиво ефикаснијег коришћења ресурса којег Србија има – пројекат топлодалековода од Београда до Обреновца. Да смо наставили изградњу започету крајем 80-их година, сада би били енергетски независнији, а цене грејања биле ниже. Али, на жалост струка је подлегла политичком притиску. Данас, поново испочетка, ангажујући најбоље кадровске потенцијале, у најбољој вери и свесрдној сарадњи са ЕПС-ом, радимо студију, идејни пројекат и план детаљне регулације, са циљем да остваримо деценијски сан и топлодалеководом повежемо ТЕНТ у Обреновцу са Топланом Нови Београд. Наш приоритет је сваки пројекат који може  донети нижу цену, стабилније снабдевање енергијом и бољи квалитет,  а посебно већу безбедност и енергетску независност Србији и Београду. Посвећени смо свеобухватнијем и ефикаснијем искоришћавању обновљивих извора енергије, и биомаси, и геотермалној и соларној енергији. Верујемо да ће ово предузеће и у наредним годинама  бити у пуном процесу модернизације. То је један од наших највећих приоритета. Зато ћемо учинити све што је у нашој моћи да иза нас остане модеран систем који ће увек бити у функцији задовољења потреба грађана Београда – нагласио је директор „Београдских електрана“.

Помоћник градоначелника задужен за комуналне системе, Борко Милосављевић похвалио је „Београдске електране“, следећим речима:

– Нашим суграђанима „Електране” пружају веома добру услугу, што је и основни циљ нове градске управе. Поред тога, „Београдске електране” поштују и други принцип, а то је да наша градска предузећа морају да послују ефикасно, трошкове сведу на минимум, а сав вишак буде у функцији делатности предузећа. То је оно што је ово предузеће довело у ранг једног од најбољих у Београду, уз чињеницу да данас греју 21 милион квадратних метара, 310.000 станова и још много додатног пословног простора. Све то ову компанију и њен значај у енергетском сектору подиже на висок ниво не само у региону већ и шире у Европи. Желим вам да наставите у овом тренду и да својим радом наставите да доприносите квалитету живота наших суграђана – рекао је Борко Милосављевић.

Председник Надзорног одбора ЈКП „Београдске електране“ Вања Мандић

Поводом јубиларне годишњице, председник Надзорног одбора „Београдских електрана“ Вања Мандић је саопштио одлуку Надзорног одбора којом се 51 редовни платиша топлотне енергије у 2016. години награђује бонусом од додатних 10 одсто смањења рачуна за грејање. Број награђених потрошача добијен је на основу обраде података „Инфостан“, предузећа за обједињену наплату комуналних услуга града Београда.

Зоран Предић, државни секретар Министарства енергетике и рударства, је нагласио да су „Београдске електране“ заиста један од лидера у читавом енергетском сектору у сваком погледу, а без којих би цела српска енергетика била незамислива и не би могла да функционише. Предић је истакао да „Београдске елекране“ кроз целу историју развоја нису имале лак задатак, али да су вредне и паметне генерације запослених градиле предузеће много брже него било који комунални систем у Србији.

Тибор Шандор, генерални директор међународне сертификационе куће „CERTOP“ уручио је директору Горану Алексићу сертификат о пословању према стандарду ISO 14001 – Система управљања заштитом животне средине.