Obeležen jubilej – 50 godina „Beogradskih elektrana“

Obeležen jubilej – 50 godina „Beogradskih elektrana“

„Beogradske elektrane“ su 22. decembra 2015. godine obeležile 50 godina od početka rada. U prepodnevnim satima, zlatni jubilej  imao je simboličan karakter. Pedeset sadnica bora posađeno je na padini između Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ i dečjeg igrališta na Malom Kalemegdanu.  Jedna sadnica, jedna godina rada.

Sadnja je obavljena u saradnji sa osnivačem, gradom Beogradom, u prisustvu gradskog menadžera Gorana Vesića i direktora „Zelenilo-Beograd“ Slobodana Stanojevića.

Direktor „Beogradskih elektrana“ Goran Aleksić je tom prilikom izrazio ponos na sve što su prethodne generacije zaposlenih uradile u proteklim decenijama i rekao:

-  Želimo da i u budućnosti nastavimo sa najboljom evropskom praksom i da nam svaka sledeća zima bude obeležena uspešnim radom. Današnjom sadnjom u jednom od najlepših delova grada želimo deci Beograda da poklonimo simboličan dar u čast jubileja kojim svi možemo da se ponosimo.

Gradski menadžer Goran Vesić je istakao da su „Beogradske elektrane“ među najboljim komunalnim preduzećima grada Beograda.

- Tokom 2015. godine uloženo je oko 1,6 milijardi dinara u sistem daljinskog grejanja. „Elektrane” greju 21,5 miliona kvadrata, preko 310.000 stanova i oko 8.000 poslovnih objekata. Toplovodnim sistemom pokriveno je 51% površine grada, a naša strategija jeste da se ceo sistem dalje širi i da što više objekata priključimo na ovaj gradski sistem, kako bismo ugasili šti više kotlarnica, koje su najveći gradski zagađivači. Uporedo ćemo primenjivati nove tehnologije, alternativne izvore energije, poput upotrebe biomase, a ove godine ćemo usvojiti i strategiju razvoja preduzeća do 2035. godine, pa ćemo odlučiti da li će se taj sistem razvijati uz pomoć strateškog partnera, fondova ili novcem iz gradskog budžeta – između ostalog naveo je Goran Vesić.

Gradski menadžer Goran Vesić i direktor JKP „Beogradske elektrane“ Goran Aleksić

Zamenik direktora JKP „Beogradske elektrane“ Milan Petrović i pomoćnik dir. OC Planiranje i razvoj Goran Đelić

Obeležavanje jubileja je nastavljeno u centru „Sava“ u prisustvu zvanica, poslovnih saradnika i prijatelja preduzeća, kao i zvaničnika državne i gradske uprave, odnosno, državnog sekretara u Ministarstvu energetike i rudarstva – Zorana Predića, pomoćnika gradonačelnika za komunalne sisteme – Borka Milosavljevića, člana Gradskog veća – Slobodana Šolevića, gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove- Nine Jandrić i gradskog sekretara za energetiku- Marka Stojanovića.

Direktor, Goran Aleksić, kako dolikuje domaćinu, pozdravio je prisutne goste prigodnim rečima.

- Kao što znate, danas je  kalendarski nastupila zima. Da li slučajno ili ne, ali baš na današnji dan pre 50 godina osnovane su „Beogradske elektrane“.  I onda neko reče: „Toplo jutro Beograde“, i to traje… Od 1965. godine kada je ozvaničen početak centralizovanog snabdevanja toplotnom energijom, do danas, preduzeće se, kao i čitava energetika grada Beograda, razvijalo brzim i nezaustavljivim tempom, možda i bržim od mnogih drugih vitalnih sistema… Kroz istoriju, zaista nije bilo lako. Ni onda kada su štajerski konji termoelektrane „Snaga i svetlost“, naše preteče, po Dorćolu vukli ugalj i šljaku kako bi u Beogradu sijale ulične svetiljke, a prvi tramvaji, bez konjskih zaprega, vozili Beograđane. Nije bilo lako ni kada su hiljade vrednih ruku isušivale močvare po Novom Beogradu kako bi, pored stambenih zgrada, nikla termoelektrana-toplana „Novi Beograd“ i stotine kilometara toplovodne mreže… Istoriju preduzeća, kao i njegovu budućnost, pre svega pišu ljudi, zaposleni i svi oni koji više nisu sa nama, a koji su život posvetili razvoju našeg kolektiva. Svi oni su ostavili veliki i neizbrisiv trag… Istorijat preduzeća čini i dobar odnos prema saradnicima i firmama koje su zajedno sa nama gradile i rešavale velike probleme. Od naših partnera i mi smo učili, ali smo ponekad i mi podučavali njih.  Uz pomoć Vlade Srbije i Grada Beograda, našeg osnivača, uspešno smo savladali i ekonomske barijere koje su pred nas bile postavljene, pa i one koje su nam nametale velike energetske krize. Da ne nabrajam dalje –rekao je Aleksić i naglasio – „uprkos svemu, `Beogradske elektrane` ni u jednom jedinom trenutku nisu stale, nikada nisu izneverile svoje korisnike , svoje Beograđane, svog osnivača, našu Srbiju“.

Aleksić je takođe istakao i sledeće:

- Ne mogu, a da ne pomenem, da smo propustili velike šanse. Jedna se odnosila se na povezivanja beogradske i srpske energetike, projekat neuporedivo efikasnijeg korišćenja resursa kojeg Srbija ima – projekat toplodalekovoda od Beograda do Obrenovca. Da smo nastavili izgradnju započetu krajem 80-ih godina, sada bi bili energetski nezavisniji, a cene grejanja bile niže. Ali, na žalost struka je podlegla političkom pritisku. Danas, ponovo ispočetka, angažujući najbolje kadrovske potencijale, u najboljoj veri i svesrdnoj saradnji sa EPS-om, radimo studiju, idejni projekat i plan detaljne regulacije, sa ciljem da ostvarimo decenijski san i toplodalekovodom povežemo TENT u Obrenovcu sa Toplanom Novi Beograd. Naš prioritet je svaki projekat koji može  doneti nižu cenu, stabilnije snabdevanje energijom i bolji kvalitet,  a posebno veću bezbednost i energetsku nezavisnost Srbiji i Beogradu. Posvećeni smo sveobuhvatnijem i efikasnijem iskorišćavanju obnovljivih izvora energije, i biomasi, i geotermalnoj i solarnoj energiji. Verujemo da će ovo preduzeće i u narednim godinama  biti u punom procesu modernizacije. To je jedan od naših najvećih prioriteta. Zato ćemo učiniti sve što je u našoj moći da iza nas ostane moderan sistem koji će uvek biti u funkciji zadovoljenja potreba građana Beograda – naglasio je direktor „Beogradskih elektrana“.

Pomoćnik gradonačelnika zadužen za komunalne sisteme, Borko Milosavljević pohvalio je „Beogradske elektrane“, sledećim rečima:

– Našim sugrađanima „Elektrane” pružaju veoma dobru uslugu, što je i osnovni cilj nove gradske uprave. Pored toga, „Beogradske elektrane” poštuju i drugi princip, a to je da naša gradska preduzeća moraju da posluju efikasno, troškove svedu na minimum, a sav višak bude u funkciji delatnosti preduzeća. To je ono što je ovo preduzeće dovelo u rang jednog od najboljih u Beogradu, uz činjenicu da danas greju 21 milion kvadratnih metara, 310.000 stanova i još mnogo dodatnog poslovnog prostora. Sve to ovu kompaniju i njen značaj u energetskom sektoru podiže na visok nivo ne samo u regionu već i šire u Evropi. Želim vam da nastavite u ovom trendu i da svojim radom nastavite da doprinosite kvalitetu života naših sugrađana – rekao je Borko Milosavljević.

Predsednik Nadzornog odbora JKP „Beogradske elektrane“ Vanja Mandić

Povodom jubilarne godišnjice, predsednik Nadzornog odbora „Beogradskih elektrana“ Vanja Mandić je saopštio odluku Nadzornog odbora kojom se 51 redovni platiša toplotne energije u 2016. godini nagrađuje bonusom od dodatnih 10 odsto smanjenja računa za grejanje. Broj nagrađenih potrošača dobijen je na osnovu obrade podataka „Infostan“, preduzeća za objedinjenu naplatu komunalnih usluga grada Beograda.

Zoran Predić, državni sekretar Ministarstva energetike i rudarstva, je naglasio da su „Beogradske elektrane“ zaista jedan od lidera u čitavom energetskom sektoru u svakom pogledu, a bez kojih bi cela srpska energetika bila nezamisliva i ne bi mogla da funkcioniše. Predić je istakao da „Beogradske elekrane“ kroz celu istoriju razvoja nisu imale lak zadatak, ali da su vredne i pametne generacije zaposlenih gradile preduzeće mnogo brže nego bilo koji komunalni sistem u Srbiji.

Tibor Šandor, generalni direktor međunarodne sertifikacione kuće „CERTOP“ uručio je direktoru Goranu Aleksiću sertifikat o poslovanju prema standardu ISO 14001 – Sistema upravljanja zaštitom životne sredine.