Gašenje kotlarnice „Veljko Dugošević“ na Zvezdari

Beograd, 31. avgust 2015. – Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“, zahvaljujući podršci Grada Beograda, izgradilo je novu toplovodnu mrežu u više ulica opštine Zvezdara kako bi stvorilo tehničku mogućnost za gašenje kotlarnice „Veljko Dugošević“ i građane ovog dela grada priključilo na sistem daljinskog grejanja toplane „Konjarnik“.
Da bi ova kotlarnica, koja je i veliki lokalni zagađivač životne sredine, bila ugašena, „Beogradske elektrane“ uložile su više od 80 miliona dinara u izgradnju potpuno nove toplovodne mreže u ulicama: Veljko Dugošević, Svetog Nikole, Krfskoj, Mite Rakića i okolnim. Spajanjem nove toplovodne mreže i mreže toplane „Konjarnik“, potrošači iz ovog dela grada dobijaće toplotnu energiju iz toplane „Konjarnik“ od grejne sezone 2015/2016.

Preduslovi za gašenje kotlarnice „Veljko Dugošević“ (instalisane snage od 4,65 MW), koja je zagrevala više desetina zgrada u Ulici Veljka Dugoševića i okolnim ulicama na Zvezdari, bili su i potpuna modernizacija 21 toplotne predajne stanice, u koju su „Beogradske elektrane“ uložile još 24 miliona dinara, kao i izgradnja novog vrelovodnog kotla od 70 megavata u toplani „Konjarnik“. Inače, kotlarnica „Veljko Dugošević“, koja je smeštena u bloku zgrada, za jednu prosečnu grejnu sezonu sagorevala je čak oko 400 tona mazuta, čime je narušavala kvalitet životne sredine građanima ovog dela grada.

Zahvaljujući izgradnji potpuno nove toplovodne mreže u zoni Ulice Veljko Dugošević, „Beogradske elektrane“ priključiće na sistem daljinskog grejanja toplane „Konjarnik“ Osnovnu školu 1300 kaplara (Ulica Pančina 1) i Srednju medicinsku školu Zvezdara (Ul. Veljka Dugoševića bb). I osnovna i srednja škola do sada su grejale učionice iz sopstvenih, veoma starih kotlarnica, smeštenih u podrumu. Koristeći ugalj kao energent (čak 150 tona za zimsku sezonu), kotlarnica osnovne škole ozbiljno je ugrožavala zdravlje dece i zaposlenih.