Основна школа „1300 каплара” на Звездари прикључена на систем даљинског грејања

Основна школа „1300 каплара” на Звездари прикључена на систем даљинског грејања

Београд, 28. август 2015.Помоћник градоначелника Борко Милосављевић и заменик директора „Београдских електрана” Милан Петровић, обишли су данас ОШ „1300 каплара” на Звездари, која је прикључена на систем даљинског грејања топлане „Коњарник”.

Милосављевић је напоменуо да је ова школа само један део укупног система у којем су „Београдске електране” извршиле прикључивање на систем даљинског грејања и да је ово јавно предузеће у протеклом периоду доста инвестирало на општини Звездара.

– Извршена је изградња топловодне мреже у више улица и на тај начин су се стекли предуслови за гашење котларнице „Вељко Дугошевић” и прикључење свих станара на систем даљинског грејања. Овим се решава велико локално питање и еколошки проблем, јер на годишњем нивоу ова школа троши око 150 тона угља и на тај начин су се стварали лоши услови за рад – рекао је Милосављевић.

Он је посебно истакао да се на овај начин показује однос градске власти према суграђанима, као и да су јавна предузећа у функцији суграђана. Милосављевић је додао да је вредност изградње ове топловодне мреже 80 милиона динара, а да је у прединвестиционом периоду рађена и реконструкција одређених предајних станица у вредности од 21 милион динара.

– Фазни пројекат изградње вреловодног котла у оквиру топлане на Коњарнику инвестиционе вредности од 480 милиона динара је исто тако веома важан, јер су се тиме створили предуслови за гашење котларнице тог типа и пребацивање система грејања на даљински – нагласио је Милосављевић.

Заменик директора „Београдских електрана” Милан Петровић прецизирао је да је пројекат омогућен првенствено уз новчану подршку Скупштине града, али и ангажовањем сопствених средстава, радника и капацитета тог јавног предузећа.

– Ангажовали смо за веома кратко време велики број радника на терену и уз помоћ тих средстава и обезбеђених претходних предуслова, изграђеног топловодног котла на топлани Коњарник од 70 мегавата, омогућили да се овде организује инвестициони пројекат – рекао је Петровић.

Он је додао да се завршавају радови у Улици Вељка Дугошевића. Ту радници „Београд-пута”, које је Петровић похвалио због изузетног ангажовања, асфалтирају део где је рађена топловодна мрежа.  За кратко време завршене су и улице Мите Ракића, Светог Николе и Панчина.

Директорка ОШ „1300 каплара” Марица Ременски истакла је да је постављањем котларнице и прикључењем на даљинско грејање решен дугугодишњи проблем ове школе и да су обезбеђени адекватни услови како за квалитетно грејање тако и за еколошку заштиту околине. Ременски се захвалила Граду Београду и „Београдским електранама“ што су решили дугогодишњи проблем ове школе.

БЕОИНФО ВЕСТИ