Osnovna škola „1300 kaplara” na Zvezdari priključena na sistem daljinskog grejanja

Osnovna škola „1300 kaplara” na Zvezdari priključena na sistem daljinskog grejanja

Beograd, 28. avgust 2015.Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i zamenik direktora „Beogradskih elektrana” Milan Petrović, obišli su danas OŠ „1300 kaplara” na Zvezdari, koja je priključena na sistem daljinskog grejanja toplane „Konjarnik”.

Milosavljević je napomenuo da je ova škola samo jedan deo ukupnog sistema u kojem su „Beogradske elektrane” izvršile priključivanje na sistem daljinskog grejanja i da je ovo javno preduzeće u proteklom periodu dosta investiralo na opštini Zvezdara.

– Izvršena je izgradnja toplovodne mreže u više ulica i na taj način su se stekli preduslovi za gašenje kotlarnice „Veljko Dugošević” i priključenje svih stanara na sistem daljinskog grejanja. Ovim se rešava veliko lokalno pitanje i ekološki problem, jer na godišnjem nivou ova škola troši oko 150 tona uglja i na taj način su se stvarali loši uslovi za rad – rekao je Milosavljević.

On je posebno istakao da se na ovaj način pokazuje odnos gradske vlasti prema sugrađanima, kao i da su javna preduzeća u funkciji sugrađana. Milosavljević je dodao da je vrednost izgradnje ove toplovodne mreže 80 miliona dinara, a da je u predinvesticionom periodu rađena i rekonstrukcija određenih predajnih stanica u vrednosti od 21 milion dinara.

– Fazni projekat izgradnje vrelovodnog kotla u okviru toplane na Konjarniku investicione vrednosti od 480 miliona dinara je isto tako veoma važan, jer su se time stvorili preduslovi za gašenje kotlarnice tog tipa i prebacivanje sistema grejanja na daljinski – naglasio je Milosavljević.

Zamenik direktora „Beogradskih elektrana” Milan Petrović precizirao je da je projekat omogućen prvenstveno uz novčanu podršku Skupštine grada, ali i angažovanjem sopstvenih sredstava, radnika i kapaciteta tog javnog preduzeća.

– Angažovali smo za veoma kratko vreme veliki broj radnika na terenu i uz pomoć tih sredstava i obezbeđenih prethodnih preduslova, izgrađenog toplovodnog kotla na toplani Konjarnik od 70 megavata, omogućili da se ovde organizuje investicioni projekat – rekao je Petrović.

On je dodao da se završavaju radovi u Ulici Veljka Dugoševića. Tu radnici „Beograd-puta”, koje je Petrović pohvalio zbog izuzetnog angažovanja, asfaltiraju deo gde je rađena toplovodna mreža.  Za kratko vreme završene su i ulice Mite Rakića, Svetog Nikole i Pančina.

Direktorka OŠ „1300 kaplara” Marica Remenski istakla je da je postavljanjem kotlarnice i priključenjem na daljinsko grejanje rešen dugugodišnji problem ove škole i da su obezbeđeni adekvatni uslovi kako za kvalitetno grejanje tako i za ekološku zaštitu okoline. Remenski se zahvalila Gradu Beogradu i „Beogradskim elektranama“ što su rešili dugogodišnji problem ove škole.

BEOINFO VESTI