У топлани „Нови Београд“ у току су најобимнији радови у протеклих 45 година

У  највећој београдској топлани, која је и највећа у југоисточној Европи – „Нови Београд“, у току су најобимнији радови у протеклих 45 година. То значи да се приводи крају реконструкција топлане и изградња највећег вреловодног котла на Балкану снаге 140 мегавата. Ове радове, које финансирају Скупштина града Београда и „Београдске електране“, прате и веома обимни грађевински подухвати на проширењу погонских објеката топлане.

Произвођач котла (мембранског типа са утилизатором који подиже снагу постројења за додатних 7 мегавата) је домаћи конзорцијум компанија Минел „Котлоградња“ и „Кирка Сури“. Реконструкцијом постојећег система топлане „Нови Београд“ и уградњом новог котла, степена корисности већег од 96 одсто, значајно ће бити побољшана економичност рада постројења. Функционисање ове највеће српске топлане у потпуности ће бити аутоматизовано, што подразумева најпоузданији, безбеднији и економичнији начин снабдевања корисника топлотном енергијом.

Уједно, у току је изградња и грађевинских објеката површине 2.500 метара квадратних у којима ће бити смештена нова постројења. С обзиром да је значајно увећан инсталисани капацитет топлане, изграђена је и потпуно нова мерно регулациона гасна станица укупног капацитета од чак 100.000 метара кубних на сат, што је сврстава на позицију највеће у целој југоисточној Европи.

Важно је истаћи да је опрема домаћих и страних произвођача уграђена и да се тренутно испитује и контролише, такозвани, надзорно управљачки систем целог постројења.

Подсећамо, нови котао намењен је проширењу производних капацитета топлане „Нови Београд“, а његово пуштање у рад предвиђено је у току грејне сезоне 2010/2011. Топлана „Нови Београд“, која топлотном енергијом тренутно снабдева више од 100.000 домаћинстава, имаће чак 920 мегавата инсталисане снаге, што ће је учврстити на позицији највећег постројења за производњу топлотне енергије у овом делу Европе.

Пуштање у рад новог постројења један је од главних предуслова за гашење котларнице у насељу Сава Ковачевић у Земуну, која као погонско гориво користи мазут и представља великог локалног загађивача. Предуслов је и за топлификацију Сењака, али и гашење котларница у Булевару војводе Мишића, Андре Николића и Симићевевој улици. Потрошачи који се греју из ових котларница биће прикључени на систем даљинског грејања преко магистралног топловода који преко моста „Газела“ топлотном енергијом снабдева десну савску падину. Подсећамо, „Београдске електране“ ће следеће године започети и обнову овог магистралног топловода у склопу реконтрукције моста „Газела“.

Београд,
26. јул 2010.