Predsednik Skupštine grada i direktor „Beogradskih elektrana“ obišli radove za gašenje kotlarnica na Banjici

Predsednik Skupštine grada i direktor „Beogradskih elektrana“ obišli radove za gašenje kotlarnica na Banjici

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, direktor „Beogradskih elektrana“ Goran Aleksić, zamenik direktora Milan Petrović, direktorka OC Proizvodnja i distribucija toplotne energije Ivana Kalanja i direktor OC Inženjering Vojislav Glođović obišli su danas dve lokacije na Banjici gde se rekonstruiše postojeća i gradi nova toplovodna mreža na osnovu čega će biti ugašena kotlarnica „Centar visokih vojnih škola”, jedan od najvećih individualnih zagađivača u prestonici.

Nikodijević je istakao da su „Beogradske elektrane“ u investiciono i tekuće održavanje ove godine uložile više od milijardu i 600 miliona dinara.

– Gašenjem kotlarnica na mazut i prelaskom na sistem daljinskog grejanja, omogućićemo neuporedivo kvalitetniji vazduh za građane ovog dela Beograda. Izgradnjom i rekonstrukcijom toplovodne mreže na Voždovcu i Savskom vencu i Rakovici i izgradnjom velike prepumpne stanice u toplani „Miljakovac” stvorili su se uslovi za gašenje najvećeg lokalnog zagađivača vazduha u ovom delu Beograda, kotlarnice „Centar visokih vojnih škola“ koja za jednu grejnu sezonu potroši čak 1.500 tona mazuta – ukazao je Nikodijević u Ulici Joce Jovanovića.

On je podsetio da je u gradu ostalo tridesetak individualnih kotlarnica koje treba da budu ugašene u narednih nekoliko godina, jer je prioritet dobar kvalitet grejanja, kao i prihvatljivi standardi ekološke zaštite.

– Takođe je bitno istaći da „Beogradske elektrane” sve ove radove finansiraju iz sopstvenih sredstava i da preduzeće posluje pozitivno. „Beogradske elektrane” više nemaju dugovanja prema „Srbijagasu”, dok će zaostale kamate prema istom preduzeću, koje ipak nisu otpisane, biti izmirene u narednih 10 meseci. Najbitnije je da je sve manje pritužbi Beograđana na daljinsko grejanje, jer je kvalitet sve bolji – zaključio je Nikodijević.

Direktor „Beogradskih elektrana” Goran Aleksić dodao je da se trenutno radovi izvode na 15 lokacija u Beogradu, dok se na svim toplanama i kotlarnicama u gradu vrše redovne pripreme za predstojeću grejnu sezonu.

– Naša društvena odgovornost se odražava kroz energetski efikasno, ekološki prihvatljivo i ekonomski opravdano poslovanje i to je budućnost Beogradskih elektrana kojoj težimo, ne zbog zahteva Evrope, već zbog naših građana. Sve to radimo kako bismo građanima prestonice omogućili da se komfornije i bolje greju, kao i da ceo postupak bude ekološki prihvatljiv – naveo je Aleksić.

On najavio da je cilj Grada Beograda da se najkasnije za tri godine ugase sve kotlarnice koje rade na mazut i priključe na centralni sistem grejanja ili da se tamo gde se to ne može koristi ekološki prihvatljivo gorivo.

Nikodijević i predstavnici „Beogradskih elektrana” prethodno su obišli radove u Ulici Crnotravskoj na Banjici.

Beograd, 04. avgust 2015.