У току је реализација једног од најзначајнијих еколошких пројеката у 2015. – гашење котларнице „Центар високих војних школа“

У току је реализација једног од најзначајнијих еколошких пројеката у 2015. – гашење котларнице „Центар високих војних школа“

Београд, 31. јул 2015. – Изградњом и реконструкцијом топловодне мреже на делу територије општине Савски венац и Раковица, односно на подручју Дедиња и Топчидера, Јавно комунално предузеће „Београдске електране“ наставило је реализацију најзначајнијег еколошког пројекта у 2015. години који подразумева гашење котларнице „Центар високих војних школа“ (налази се у Улици Незнаног јунака бр. 38).

Како би овај пројекат био реализован, изградња и реконструкција топловодне мреже настављена је прекјуче, 29. јула 2015. године, у делу Омладинске улице до Улице Михајла Аврамовића. Ова фаза радова би требало да буде завршена до 11. августа 2015. Радови ће, затим, фазно бити настављени у Улици Јоце Јовановића, а након тога и у Улици Стојана Ћелића. Планирано је да све три фазе радова у овом делу града буду завршене до краја августа. Истовремено, изградња топловодне мреже се одвија у Улици Пере Велимировића и Рашкој улици, али и модернизација топлотних предајних станица на овом грејном подручју.

Све побројано је предуслов за гашење највећег локалног загађивача у овом делу Београда – котларнице „Центар високих војних школа“ (инсталисане снаге од 7,45 мегавата) и повезивање постојећих корисника, али и нових потрошача, на систем даљинског грејања топлане „Миљаковац“. Поред котларнице „Војна академија“, која ће такође бити угашена, да би била угашена и котларница „Центар високих војних школа“, „Београдске електране“ су, уз подршку Града Београда, претходно изградиле велику препумпну станицу у топлани „Миљаковац“.

Иначе, котларница „Центар високих војних школа“ у процесу производње топлотне енергије троши нееколошки енергент – мазут, и то више од 1.500 тона само у току једне просечне грејне сезоне. На основу толике потрошње енергента, поменута котларница спада у једну од највећих потрошача мазута у односу на 45 постојећих котларница које су у систему „Београдских електрана“.

Поред значајних еколошких ефеката, односно побољшања животне средине грађанима Савског венца, Вождовца и Раковице, повезивање потрошача на систем даљинског грејања топлане „Миљаковац“ допринеће стабилнијем грејању њихових домова. Такође, захваљујући овом пројекту, „Београдске електране“ и Град Београд, као оснивач предузећа, оствариће значајне финансијске уштеде, јер ће бити смањена потрошња енергената, али и значајно побољшан квалитет ваздуха у овом делу града Београда.