Minimalna korekcija cene grejanja

Zbog poskupljenja prirodnog gasa, kao i značajnog rasta vrednosti dolara prema domaćoj valuti, Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ obratile su se osnivaču – Gradu Beoradu i zatražile da se izvrši minimalna korekcija cene toplotne energije.

Imajući u vidu rast trškova proizvodnje toplotne energije,  Osnivač „Beogradskih elektrana“ je odobrio korekciju cene grejanja i potrošne tople vode za 4,7 odsto linearno. Tako je prethodna cena grejanja iznosila 113,96 dinara po metru kvadrtanom mesečno, a sada 119,35 dinara, dok je kubni metar potrošne tople vode koštao 180,76 dinara, a sada 189,24 dinara sa PDV.

JKP „Beogradske elektrane“ u procesu proizvodnje toplotne energije troše čak 86 odsto prirodnog gasa i najveći su pojedinačni potrošač tog energenta u celoj zemlji, trošeći čak 30 odsto svih potreba cele Srbije u toku grejne sezone. Zbog toga je uticaj cene gasa na ukupno poslovanje Preduzeća presudan i za pružanje kvalitetne usluge građanima.

S obzirom da je rast cene gasa konstantan od poslednje korekcije cene grejanja (1. februar 2013. godine) i da je taj energent u januaru 2015. godine dodatno poskupeo za 10 odsto, „Beogradske elektrane“, bez korekcije cene grejanja, više nisu bile u stanju da unutrašnjim smanjenjem troškova na koje mogu da utiču pokrivaju povećane troškove poslovanja. Napominjemo, Uredbom Vlade Srbije o određivanju cena toplotne energije još ranije su se stekli uslovi za korekciju cene grejanja, međutim, imajući u vidu složen materijalni položaj većine građana, Grad Beograd i „Beogradske elektrane“ do sada nisu donosili odluku o poskupljenju grejanja, dok je to sada učinjeno u najmanjoj mogućoj meri.