Ministar Aleksandar Antić i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević u poseti dežurnim zaposlenima u „Beogradskim elektranama“

Ministar Aleksandar Antić i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević u poseti dežurnim zaposlenima u „Beogradskim elektranama“

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević posetili su večeras, 06. januara 2015. godine, zaposlene u toplani „Novi Beograd“ koji dežuraju. Zajedno sa direktorom „Beogradskih elektrana“ Goranom Aleksićem i menadžmentom preduzeća, ministar Antić i predsednik Skupštine grada Beograda Nikodijević obišli su najveću toplanu na Balkanu i na Badnje veče razgovarali sa dežurnim ekipama radnika i inženjera koji upravljaju sistemom daljinskog grejanja i koji ga održavaju, a pomoću kojeg se toplotnom energijom snabdevaju Beograđani.

Ministar Antić je iz Dispečerskog centra „Beogradskih elektrana“ radio-vezom pozdravio sve dežurne u toplotnim izvorima (toplanama i kotlarnicama), poželeo im srećno Badnje veče i simbolično im dao radni nalog za sutrašnji dan, a potom i dobio pozdravni odgovor iz pogona „Beogradskih elektrana” koji se nalaze na celoj teritoriji prestonice. Ministar je istakao da je sistem „Beogradskih elektrana“ ključan za energetsku stabilnost u Srbiji.

- Od toga kako „Beogradske elektrane” rade svoj posao, zavisi i stabilnost čitavog elektro-energetskog sistema Srbije, jer kvalitetan rad obezbeđuje da neće biti drastičnog povećanja potrošnje električne energije- naglasio je Antić.

Antić je izjavio da je energetska situacija u Srbiji veoma dobra i da ima dovoljno energenata u skladištima i da se na deponijama uglja nalazi više od 2,5 miliona tona tog energenta. Antić je izjavio da su Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa energetskim kompanijama i lokalnim samoupravama, učinili sve kako bi se za ovu zimu obezbedile neophodne količine enerije i energenata. „Srbija ima dovoljne količine električne energije, deponije su pune uglja, do sada imamo najveći dotok gasa koji ulazi u Srbiju“, rekao je Antić istakavši da je obezbeđen i dodatni milion kubika gasa dnevno kako bi Azotara u Pančevu počela s radom.

Prema njegovim rečima proizvodnja električne energije iz termo-kapaciteta je na nivou planiranog, hidrokapaciteti prevazilaze planirane ciljeve, a količine gasa takođe su dovoljne, iako se on štedi iz Banatskog Dvora.

„Danima ne koristimo ni metar kubnog gasa iz gasnog skladišta Banatski Dvor. Sav gas koji se koristi povlači se preko gasovoda iz Mađarske. U ovom trenutku situacija sa svim energentima je više nego dobra. Posebno je dobro uticao početak vađenja uglja na kopu Tamnava-Zapadno polje, odakle imamo desetak hiljada tona dnevno, a juče je proizvodnja bila čak 100.000 tona uglja iz Kolubare i kopa Drmno“, rekao je Antić.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izrazio je zahvalnost svim radnicima „Beogradskih elektrana“ na predanosti i požrtvovanosti, „jer dok većina provodi praznik u krugu porodice moramo se setiti onih koji su na svom radnom mestu danonoćno“.

- Beogradske elektrane su prvi put finansijski stabilne jer su tokom prošle godine vraćena sva dugovanja za energente, pre svega prema „Srbijagasu”. Ove godine planiramo ozbiljne investicije i remont velikog dela sistema. Grejanje apsolutno dobro funkcioniše u čitavom Beogradu – rekao je Nikodijević i dodao da će se dvedesetčetvoročasovno grejanje nastaviti dok god to vremenski uslovi budu zahtevali. On je Beograđanima poručio da ne moraju da brinu za grejanje ni narednih dana.

„Beogradske elektrane“ su u dosadašnjem toku grejne sezone 25 dana grejale dvadesetčetvoročasovno, a tako će biti i narednih dana, u zavisnosti od vremenskih prilika i temperatura“, izjavio je Nikodijević.

Direktor „Beogradskih elektrana“ Goran Aleksić se saglasio da nema potrebe za brigom zbog grejanja, jer su obezbeđene dovoljne zalihe energenata. „Nadamo se da će sistem funkcionisati barem kao do sada, iako svaki dan pomalo nešto popravimo, što je uobičajeno kako protiče sezona. Zalihe energenata su dovoljne, a količine mazuta obezbeđene su za narednih mesec dana“, rekao je Aleksić i zahvalio se svim građanima koji redovno izmiruju svoje obaveze, jer bez toga ne bi bilo uslova za stabilno funkcionisanje sistema daljinskog grejanja.

Beograd,
06. januar 2015.