Одата почаст Слободану Тришићу, погинулом раднику „Београдских електрана“ током НАТО бомбардовања топлане „Нови Београд“

Одата почаст Слободану Тришићу, погинулом раднику „Београдских електрана“ током НАТО бомбардовања топлане „Нови Београд“

На данашњи дан пре петнаест година, током НАТО агресије на СР Југославију, бомбардована је топлана „Нови Београд“. Тог јутра, 04. априла 1999. године, у 4 часа и 26 минута, поред велике материјалне штете, угашен је и један људски живот. Слободан Тришић, радник „Београдских електрана“, погинуо је на свом радном месту.

У знак сећања на овај трагичан догађај, који никада неће пасти у заборав, данас, 4. априла 2014. године, венце  су на спомен обележје погинулом раднику положили и одали му почаст, поред чланова породице Тришић, и Александар Антић, министар саобраћаја у Влади Србије, чланови Привременог органа града Београда Никола Никодијевић и Андреја Младеновић, председник Скупштине општине Нови Београд Живан Обреновић, председник Надзорног одбора ЈКП „Београдске електране“ Мирослав Софронић, чланови садашњег и бившег руководства Предузећа, колеге и други многобројни представници града Београда и јавно комуналних предузећа.

Тим поводом, Зоран Предић, вршилац дужности директора „Београдских електрана“, обратио се скупу.

- „Београдске електране“, у тих 78 дана неизвесности и свакодневне опасности, радиле су, као и увек, у интересу грађана Београда. После 15 година, за колегу Тршића, као и за све друге невино страдале, не постоји заборав већ вечно сећање, које ће увек имати ко да настави, како и доликује. Наша је дужност и обавеза да се сваког 4. априла сетимо не само нашег колеге, већ и свих осталих невино изгубљених живота и да им бар на овакав начин одамо почаст коју заслужују – рекао је Предић и додао:

- Најбољи  начин да покажемо своју веру и наду у будућност без стрепње била је обнова свега што је било порушено, а онда смо се уједињени око истог циља – боље будућности – отишли и корак  даље, подижући нове куће, фабрике, постројења,  како је то  урађено и у „Београдским електранама“ – истакао је Предић.

Члан Привременог органа града Београда, Никола Никодијевић нагласио је да је наша дужност да се сећамо свих невино страдалих у НАТО агресији 1999. године пре свега да не бисмо заборавили оне који су свој живот дали обављајући свакодневне радне обавезе, али и да будућим генерацијама пренесемо сећање на неправду која је нанета овој земљи и народу.
Никодијевић је истакао да верује да живимо у времену када се такве ствари више неће поновити и када нећемо бити у ситуацији да се опет боримо да сачувамо своју слободу и народ.

На данашњи дан 1999. године, на мети НАТО бомби, у 4 сата и 26 минута, нашла се као цивилни објекат највећа српска топлана – „Нови Београд”. Погођена је са више пројектила, уништени су значајни складишни капацитети за течна горива, црпна станица, део виталних постројења, оба претакалишта и бензинска пумпа, а велика материјална штета нанета је свим објектима, када је настрадао и радник Предузећа.

Београд,
04. април 2014.