Министар др Зорана Михајловић и председник Привременог органа Београда Синиша Мали посетили „Беогрдаске електране“

Министар др Зорана Михајловић и председник Привременог органа Београда Синиша Мали посетили „Беогрдаске електране“

Министар енергетике, развоја и заштите животне средине др Зорана Михајловић и председник Привременог органа града Београда Синиша Мали посетили су данас, 03. фебруара 2014. године, највећу топлану из система даљинског грејања града Београда – топлану „Нови Београд“.

Снабдевање Београда топлотном енергијом је стабилно, а у наредном периоду потребно је више уложити у енергетску ефикасност како би грађанима било омогућено да снизе своје рачуне, сагласни су министар Зорана Михајловић и председник Привременог органа града Београда Синиша Мали. Они су најавили формирање градског фонда за енергетску ефикасност који ће грађанима Београда помоћи да улагањем у мере енергетске ефикасности рационалније троше енергију и тако снизе рачуне.

По обиласку производних и дистрибутивних погона топлане „Нови Београд“, министар Зорана Михајловић је подсетила да је Република формирала буџетски Фонд за енергетску ефикасност како би грађанима било олакшано да боље изолују своје објекте и на тај начин смање утрошак топлотне или електричне енергије. Она је истакла да се бољом изолацијом објеката и станова, као и преласком топлана на наплату топлотне енергије према утрошку, рачун може смањити између 30 и 40 одсто.

Држава ће у наредних месец или два расписати тендер за увођење калориметара подстанице одређених установа и стамбених зграда, најавила је Михајловићева. Она је објаснила да ће преко калориметара утрошена топлотна енергија бити обрачуната и наплаћена. Сва домаћинства која користе даљинско грејање из топлана мораће од 1. јануара 2015. године да уведу калориметре, на основу којих ће бити обрачуната и наплаћивана утрошена топлотна енергија.
- Држава ће финансирати централне калориметре за одређене установе и зграде, а даље развођење од тог централног калориметра по становима је нешто што ће морати заједно да раде топлане, град и скупштине станара. Они ће морати да седну за сто и да договоре услове како да грађанима омогуће да имају калориметре у свом стану – рекла је Михајловићева.

Министар Зорана Михајловић је нагласила да су „Београдске електране” важан део енергетског система Србије, као и енергетског биланса земље и додала да је стабилан рад „Београдских електрана“ важан попут стабилног рада „Електропривреде Србије” и „Србијагаса”. Она је истакла и да је битно да се у „Београдске електране“ улаже будући да је просечна старост опреме 33 године, због чега ће у 2014. години приоритет бити улагање у топлану „Коњарник“, у коју ће бити инвестирано око 150 милиона динара. Михајловићева је подсетила да се око 51 одсто становништва Београда греје из система „Београдских електрана“ и да је зато задатак града да води рачуна о инвестирању, али и потрошачима.

Председник привременог органа Синиша Мали нагласио је да ће град Београд ускоро почети са формирањем градског фонда за енергетску ефикасност са циљем да се кроз замену столарије смање рачуни за топлотну енергију. Врло брзо ћемо, прецизирао је Мали, изаћи са предлогом на који начин и са којом врстом средстава ће тај фонд бити формиран. Он је додао да ће управо повећање енергетске ефикасности бити централна тема у наредном периоду.

– Такав буџетски фонд биће на располагању и физичким лицима и фирмама са територије Београда, домаћинствима и појединцима. Заменом столарије и бољом изолацијом обезбедило би се да грађани смање потрошњу како топлотне, тако и електричне енергије, с циљем да рачуни буду мањи од 30 до 40 одсто – истако је Синиша Мали и додао да је град Београд већ дефинисао приоритетна улагања у „Београдске електране“ у 2014. години.

Вршилац дужности директора „Београдских електрана“ Зоран Предић је нагласио да производни капацитети Предузећа раде пуним капацитетима и да нема кварова и застоја у систему даљинског грејања. Предић је подсетио да су „Београдске електране“ већ с почетка хладног таласа, односно од 25. јануара, у двадесетчетворосатном режиму испоруке топлотне енергије корисницима. Предић је истакао да ће „Београдске електране“ бити спремне за прелазак на наплату према оствареној потрошњи топлотне енергије и да ће тај процес у наредном периоду бити дефинисан на тројном нивоу република-оснивач-предузеће.

- Постоје одређене ствари које морамо у току године да завршимо, али то је задатак свих нас, не само топлана – то је задатак и локалних самоуправа и скупштине станара. Свако у том послу има своје обавезе – рекао је Предић и додао да ће „Београдске електране“ урадити свој део задатака.

Београд,
3. фебруар 2014.