Kvalitet grejanja određen je Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom koju preduzeće poštuje

Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ najoštrije demantuje informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima prema kojima preduzeće, navodno,  na osnovu svojih internih akata isporučuje korisnicima toplotnu energiju nepropisnog i lošeg kvaliteta.

Zbog toga još jednom naglašavamo da „Beogradske elektrane“ u procesu proizvodnje, distribucije i predaje toplotne energije korisnicima, isključivo poštuju akt Skupštine grada Beograda – Odluku o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, donetu 2007. godine (Sl.list Grada Beograda br.43/2007). Poglavljem VI ove odluke, odnosno članovima 44. i 45. jasno i nedvosmisleno je definisano u kom periodu se vrši isporuka toplotne energije korisnicima, pri kojim uslovima, koje su propisane temperature u zagrevanim prostorijama i na koji način se proverava kvalitet grejanja. To znači da „Beogradske elektrane“ isporučuju korisnicima toplotnu energiju za zagrevanje prostorija na Odlukom definisane temperature (odstupanje +/- 1 stepen Celzijusa):

- dnevne prostorije, spavaće sobe, predsoblja, degažmani i kuhinje 20 stepeni Celzijusa
- toalet (poseban) 15 stepeni Celzijusa
- kupatila (posebna i sa toaletom) 22 stepena Celzijusa
- garaže 5 stepeni Celzijusa
- ateljei 20 stepeni Celzijusa

Pomenutim članovima Odluke precizno je definisan i način provere zagrejanosti prostorija korisnika, koji preduzeće poštuje, a korisnici znaju, pa je neistinita tvrdnja pojedinih medija da je teško dokaziv loš kvalitet grejanja.

Još jednom naglašavamo da „Beogradske elektrane“ ne određuju svojevoljno sopstveno funkcionisanje, niti načine isporuke i kontrole, kao i kvalitet toplotne energije, već to čini osnivač preduzeća. To znači da preduzeće mora poštovati svaku odluku svog osnivača.

Podsećamo, „Beogradske elektrane“ su 28. oktobra 2012. godine počele da sprovode opsežne provere kvaliteta usluga u stambenim i poslovnim objektima priključenim na sistem daljinskog grejanja o čemu je obaveštena javnost. Ciljevi provere kvaliteta usluga jesu; utvrđivanje i otklanjanje eventualnih nedostataka i ujednačavanje u zagrevanju prostorija korisnika na propisane temperature.
Kao što je već saopšteno, u dosadašnjem toku provera izmerene temperature u više od 5.000 prostorija stanova koje se greju iz sistema „Beogradskih elektrana“, pri različitim vremenskim uslovima, pokazuju negativna odstupanja u samo 0,5 odsto slučajeva. Provere kvaliteta grejanja će biti sprovođene do kraja grejne sezone 2012/2013.

Beograd,
07. decembar 2012.