Počela grejna sezona, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić pustio u rad novoizgrađenu izmenjivačku stanicu toplane „Novi Beograd“

Počela grejna sezona, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić pustio u rad novoizgrađenu izmenjivačku stanicu toplane „Novi Beograd“

Start grejne sezone 2012/2013. godine, 15. oktobar, obeležen je puštanjem u rad novoizgrađene izmenjivačke stanice za magistralni toplovod toplane „Novi Beograd“ i početkom isporuke toplotne energije korisnicima. Savremeno postrojenje pustio je u rad predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić u prisustvu Predraga Petrovića, sekretara Sekretarijata za komunalnu delatnost, Marka Stojanovića, direktora Uprave za energetiku i menadžmenta preduzeća predvođenog generalnim direktorom Zoranom Predićem.
Nakon obilaska novoizgrađenog pogona, menadžment „Beogradskih elektrana“ je zajedno sa predstavnicima Skupštine grada, u Medija centru preduzeća,  održao konferenciju za novinare.

- Uvođenjem u funkciju, izmenjivačka stanica omogućava kvalitetnije, pouzdanije i ekonomičnije funkcionisanje više toplana „Beogradskih elektrana“, kao i ubrzan razvoj sistema daljinskog grejanja na desnoj obali Save. Izgradnja izmenjivačke stanice je preduslov za spajanje distributivnih mreža toplana „Konjarnik”, „Dunav” i „Novi Beograd” u cilju obezbeđivanja sigurnijeg i kvalitetnijeg snabdevanja toplotnom energijom svih korisnika opština Stari grad, Savski venac, Vračar, Zvezdara i Palilula – rekao je Antić i naveo da vrednost investicije, u prvoj fazi, za građevinske radove i ugradnju opreme iznosi 600 milona dinara, od čega je iz budžeta grada Beograda izdvojeno 450 milona dinara, a 150 milona dinara iz sredstava JKP „Beogradske elektrane“.

- Izmenjivačka stanica trenutno radi sa kapacitetom od 50 odsto, odnosno sa 130 megavata, dok se njen pun kapacitet od 260 megavata može ostvariti tek nakon zavšetka druge faze radova u koje je neophodno uložiti još oko 400 milona dinara. Sa završetkom druge faze, između ostalog, biće ugašena toplana Zemun koja nema mogućnost korišćenja prirodnog gasa, kao energenta, već isključivo mazut. Međutim, preduslov za rad izmenjivačke stanice bila je izgradnja i prošlogodišnje puštanje u rad vrelovodnog kotla (najvećeg u jugoistočnoj Evropi) kapaciteta 140 megavata, u toplani „Novi Beograd“, čime je omogućen: sigurniji rad toplane, priključenje novih korisnika, kao i širenje toplovodne mreže, rekao je Zoran Predić generalni direktor „Beogradskih elektrana“.

Inače, druga faza radova podrazumeva i rekonstrukciju magistralnog toplovoda preko „Gazele“ koja bi uz dogradnju izmenjivačke stanice (M6)  omogućila razvoj toplovodnog sistema u tri pravca, i to; Gazela-Prokop, Prokop-Autokomanda i Prokop- Senjak.
Ceo projekat radi se u svrhu otklanjanja problema u snabdevanju krajnjih rubnih potrošača pojedinačnih distributivnih mreža toplane „Konjarnik“, „Dunav“ i magistale 6 (koja pripada toplani „Novi Beograd“) odnosno, da do sada razdvojene distributivne mreže rade kao zajednički sistem, bez pregrađivanja. Time će biti značajno smanjen broj isključenja objekata usled kvarova na toplovodima.

Predsednik Skupštine grada, Aleksandar Antić, povodom početka grejne sezone, rekao je da su „Beogradske elektrane“ spremno dočekale jutrošnji početak sezone i da će grejanja u narednim danima biti u skladu sa prognozom vremena Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

- I pored najnovije korekcije, cena grejanja nije ekonomska. Subvencionisana je od strane Skupštine grada i „Beogradskih elektrana“, što preuzeće dovodi u situaciju „pukog preživljavanja“, zaključio je Aleksandar Antić i dodao da uprkos svim poteškoćama, „Beogradske elektrane“ rade po svetskim standardima, uz neophodan broj zaposlenih i skromne plate.
Antić je podsetio da su „Beogradske elektrane“ tokom protekle grejne sezone, koja je trajala 193 dana usled izuzetno niskih tempertura vazduha, potrošile više od prosečne količine energenata. Novčano, oko 150 miliona evra, što je rekordan iznos.

Direktor Uprave za energetiku grada Beograda, Marko Stojanović podsetio je da „Beogradske elektrane“, u toku grejne sezone, troše čak 30 odsto od ukupnog prirodnog gasa koji se uvozi u Srbiju.

Generalni direktor Zoran Predić je naglasio da se najveći deo troškova odnosi na prirodni gas.
-  „Beogradske elektrane“ su platile jedan deo dugovanja, dok će se drugi plaćati u skladu sa Protokolom, poptpisanim sa „Srbijagasom“. Inače, proteklih godina, u grejnoj sezoni, prosečno se trošilo 300 – 310 miliona kubika gasa, dok je prošle utrošeno više od 350 miliona kubika ovog energenta. U sadašnjem trenutku, troškovi energenata, u odnosu na ukupne troškove preduzeća, učestvuju u iznosu od 66 odsto, dok su, na primer, 2008. godine iznosili 52 odsto – istakao je Predić i apelovao na sve korisnike, kako na fizička tako i pravna lica, da koliko god je moguće, redovno plaćaju račune za isporučenu toplotnu energiju.


Predić je podsetio da propisana temperatura u stanovima tokom grejne sezone 20 stepeni Celzijusa, kao i da ovih dana prema prognozama meteorologa neće biti potrebe za dnevnim grejanjem. Predić je zaključio da je od jutros, kada su startovali pogoni za proizvodnju i distribuciju toplotne energije, primljeno oko 300 reklamacija građana, što je, prema njegovim rečima, normalno za početak sezone i da će sistem u potpunosti biti stabilizovan u narednim danima.

Beograd,
15. oktobar 2012.