Ранко Јашовић, радник „Београдских електрана“, освојио Island peak на Хималајима

Ранко Јашовић, радник „Београдских електрана“, освојио Island peak на Хималајима

Ранко Јашовић, радник „Београдских електрана” пре неколико дана је освојио 6.189 метара висок врх „Ајланд“ (Island Peak) тј. „Imja Tse“, на Хималајима. Врх је освојила експедиција од 11 чланова, предвођена чувеним српским алпинистом Драганом Јаћимовићем. Експедиција је трајала 22 дана, а из Београда се кренуло 8. априла.

Тако се заставица „Београдских електрана“ у последње три године, после Елбруса (5.642м) на Кавказу и Аконкагве (6.962м) на Андима, завијорила и на Хималајима.
Овај успон на Хималаје је, иако огроман успех сам по себи, тек први корак у планираној „Хималајској трилогији“: у септембру идуће године већ се планира освајање врха Манаслу (8.156м), а за 2014. годину је планиран успон на врх света – Монт Еверест, са својих 8.848 метара висине.

„Десетак дана је било потребно да од подножја Хималаја дођемо до базног кампа који се налази на 5.400 метара надморске висине – из кога се креће на завршни успон. На освајање врха Ајланд пошли смо око један сат ујутру. Успон је био јако тежак због ниске температуре која се кретала између 10 и 15 степени испод нуле. Осим тога, успон је био и технички захтеван због деоница са великим нагибом, уз коришћење ужета, дугачких и по 150 метара“, преноси утиске Ранко и додаје да их је на врху сачекало лепо време, па је експедиција пола сата успела да ужива у погледу на долину, али и на околне хималајске врхове који позивају на нова освајања.

Освајање Хималаја финансијски су помогли ЈКП „Београдске електране“, Самостални синдикат „Београдске електране“, Независни синдикат „Београдске електране“, Спортско друштво „Београдске електране“ и други.

Београд,
мај 2012. године