Пре 13 година НАТО је бомбардовао топлану „Нови Београд“ и усмртио колегу Слободана Тришића

Пре 13 година НАТО је бомбардовао топлану „Нови Београд“ и усмртио колегу Слободана Тришића

Године пролазе, ми не заборављамо

Јавно комунално предузеће „Београдске електране“ данас, 04. априла 2012. године, обележило је 13 година од НАТО бомбардовања топлане „Нови Београд“ и погибије колеге Слободана Тришића.
На спомен обележје трагично страдалом колеги на свом радном месту венце су положили чланови породице Тришић, председник Скупштине града Београда Александар Антић, председник Скупштине општине Нови Београд Живан Обреновић, садашњи и бивши менаџмент ЈКП „Београдске електране“ и колеге, а почаст су одали и чланови Градског већа Горан Алексић и Слободан Шолевић.Генерални директор „Београдских електрана Зоран Предић, тим поводом је истакао да „године пролазе, али ми не заборављамо“.

-    Ово спомен обележје је ту да нас подсети и на све жртве бруталног бомбардовања и разарања наше земље и нашег града које је трајало готово три месеца.  Нема оправдања за погибију нашег колеге, супруга, оца и пријатеља и нема оправдања за разарања цивилних простројења, попут топлане „Нови Београд“, која су грађанима нашег града омогућавала нормалан живот и рад. И после 13 година осећамо последице безумног бомбардовања. Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, бомбардоване су две рафинерије у Панчеву и Новом Саду, разорено је највеће складиште горива у Србији – резервораски капацитети „Београдских електрана“ и инсталације топлане „Нови Београд“. Већину уништених постројења успели смо да обновимо, материјална штета може да се надокнади, али нажалост, животе наших грађана, међу којима је и колега Слободан Тришић, не можемо да вратимо. Грађанима Србије, али и других држава, сваким даном је све јасније да је НАТО агресија на СР Југославију била уперена против једног слободоумног и слободарског народа. Као колектив, али и као друштво у целини, због будућих поколења Србије не смемо да заборавимо шта се догодило пре 13 година и не смемо да дозволимо да се тако нешто понови. Поред одавања почасти и клањања свим жртвама, породицама погинулих дугујемо више од саучешћа, дугујемо бригу о њима – истакао је Предић.

Председник Скупштине града Александар Антић је нагласио да слике разорене замље и престонице –Београда бледе „јер смо успели да обновимо старо, али изградимо нове мостове, школе, болнице и постројења попут ових у Београдским електранама“.
-    Овде смо да још једном поновимо да је одлука да се бомбардује наша земља била безумна, да је НАТО агресија била брутална и да ће грађани Београда и Србије увек памтити и увек исказивати поштовање према онима који су били невине жртве агресије. Међутим, не можемо да вратимо животе људи који су погинули у безумном разарању наше земље, попут колеге Слободана Тришића. Не можемо да вратимо људе који су страдали својим породицама и зато је наша минимална обавеза да се старамо о њима – истакао је председник Скупштине града Београда.