Pre 13 godina NATO je bombardovao toplanu „Novi Beograd“ i usmrtio kolegu Slobodana Trišića

Pre 13 godina NATO je bombardovao toplanu „Novi Beograd“ i usmrtio kolegu Slobodana Trišića

Godine prolaze, mi ne zaboravljamo

Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ danas, 04. aprila 2012. godine, obeležilo je 13 godina od NATO bombardovanja toplane „Novi Beograd“ i pogibije kolege Slobodana Trišića.
Na spomen obeležje tragično stradalom kolegi na svom radnom mestu vence su položili članovi porodice Trišić, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, predsednik Skupštine opštine Novi Beograd Živan Obrenović, sadašnji i bivši menadžment JKP „Beogradske elektrane“ i kolege, a počast su odali i članovi Gradskog veća Goran Aleksić i Slobodan Šolević.Generalni direktor „Beogradskih elektrana Zoran Predić, tim povodom je istakao da „godine prolaze, ali mi ne zaboravljamo“.

-    Ovo spomen obeležje je tu da nas podseti i na sve žrtve brutalnog bombardovanja i razaranja naše zemlje i našeg grada koje je trajalo gotovo tri meseca.  Nema opravdanja za pogibiju našeg kolege, supruga, oca i prijatelja i nema opravdanja za razaranja civilnih prostrojenja, poput toplane „Novi Beograd“, koja su građanima našeg grada omogućavala normalan život i rad. I posle 13 godina osećamo posledice bezumnog bombardovanja. Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, razoreno je najveće skladište goriva u Srbiji – rezervoraski kapaciteti „Beogradskih elektrana“ i instalacije toplane „Novi Beograd“. Većinu uništenih postrojenja uspeli smo da obnovimo, materijalna šteta može da se nadoknadi, ali nažalost, živote naših građana, među kojima je i kolega Slobodan Trišić, ne možemo da vratimo. Građanima Srbije, ali i drugih država, svakim danom je sve jasnije da je NATO agresija na SR Jugoslaviju bila uperena protiv jednog slobodoumnog i slobodarskog naroda. Kao kolektiv, ali i kao društvo u celini, zbog budućih pokolenja Srbije ne smemo da zaboravimo šta se dogodilo pre 13 godina i ne smemo da dozvolimo da se tako nešto ponovi. Pored odavanja počasti i klanjanja svim žrtvama, porodicama poginulih dugujemo više od saučešća, dugujemo brigu o njima – istakao je Predić.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić je naglasio da slike razorene zamlje i prestonice –Beograda blede „jer smo uspeli da obnovimo staro, ali izgradimo nove mostove, škole, bolnice i postrojenja poput ovih u Beogradskim elektranama“.
-    Ovde smo da još jednom ponovimo da je odluka da se bombarduje naša zemlja bila bezumna, da je NATO agresija bila brutalna i da će građani Beograda i Srbije uvek pamtiti i uvek iskazivati poštovanje prema onima koji su bili nevine žrtve agresije. Međutim, ne možemo da vratimo živote ljudi koji su poginuli u bezumnom razaranju naše zemlje, poput kolege Slobodana Trišića. Ne možemo da vratimo ljude koji su stradali svojim porodicama i zato je naša minimalna obaveza da se staramo o njima – istakao je predsednik Skupštine grada Beograda.