Александар Антић: „Београдске електране” улажу максималне напоре да станови буду топли

Александар Антић: „Београдске електране” улажу максималне напоре да станови буду топли

Председник Скупштине града Београда Александар Антић и члан градског већа Горан Алексић обишли су 9. фебруара 2012. године производна постројења топлане Нови Београд. Том приликом истакнут је значај „Београдских електрана” за целокупни електро-енергетски систем и закључено је да предузеће у ванредној ситуацији на изразито ниским температурама веома добро функционише.

Владан Павловић, помоћник генералног директора за техничке послове „Београдских електрана”, истакао је да су сви топлотни извори у функцији и да на дистрибутивној мрежи нема већих кварова. Према његовим речима, број рекламација је, с обзиром на веома ниске температуре ваздуха, прилично мали и износи око 350 дневно.

- Јутрос је забележена рекордна потрошња енергената која износи око 155 хиљада кубних метара гаса на сат. Такође, забележене су и најниже температуре ваздуха у последњих 20 година измерене на нашим топлотним изворима које су износиле од -15 до -26 степени Целзијуса – нагласио је Павловић.

Александар Антић је истакао да је очување електро-енергетског система један од највећих приоритета у овој кризној ситуацији, као и да је улога „Београдских електрана”, с обзиром на алармантно повећање потрошње електричне енергије, пресудна за обезбеђење сигурности енергетског система.

- „Београдске електране” постижу рекордну потрошњу енергената и улажу максималне напоре да  обезбеде прописане температуре у становима како корисници не би додатно трошили електричну енергију за догревање станова и на тај начин угрозили електро-енергетски систем – рекао је Антић.

Он је закључио да је предузеће на време обезбедило енергенте, квалитетно извело ремонтне радове, као и да се показало да је проширење производних постројења, пре свега изградња котлова у топланама Вождовац и Нови Београд, исправна политика.

Зоран Предић, генерални директор „Београдских електрана” објаснио је да је у првих месец и по дана 2012. године потрошено око 100 милиона кубних метара гаса и око 12 хиљада тона мазута. Према његовим речима, предузеће има довољне резерве енергената и уговорена испорука природног гаса се одвија редовно, тако да, уколико не дође до кварова у другим енергетским системима, корисницима ће бити обезбеђено уредно снабдевање топлотном енетргијом.

- Апелујемо на потрошаче да штеде електричну енергију јер је она кључна за рад наших потрошача, а прекид у раду „Београдских електрана” проузроковао би пад целокупног електро-енергетског система – нагласио је Предић.

Он је закључио да ће предузеће уложити максималне напоре да станови Београђана и у условима екстремно ниских спољашњих температура остану топли.