Отворено писмо директора ЈКП „Београдске електране“ Радета Басте: Београђани нема разлога за страх, грејна сезона почиње на време!

Поводом изношења неистинитих тврдњи Николе Јовановића из Центра за локалну самоуправу и узбуњивања грађана Београда, огласио се директор ЈКП „Београдске електране“ Раде Баста како би корисницима услуга даљинског грејања, као и свим Београђанима указао на истину и објаснио да нема места за забринутост.

“Поштовани господине Јовановићу,

Добро је наићи на конструктивну критику или конкретан предлог за побољшање стања, али нетачни и малициозни наводи који имају за циљ неуспешно и краткорочно скупљање ситних политичких поена или стварање панике међу грађанима ништа добро не могу донети никоме. Жао нам је што поједини политички субјекти прижељкују хаварично стање само из жеље да се неко дискредитује и унизи, уместо да изазовима приступају зрело, како бисмо их заједно превазишли. На срећу, мораћемо да разочарамо Николу Јовановића, али најважније, да обавестимо Београђане о стварном стању и ономе што их очекује у наредној грејној сезони – јер о грејању становника престонице размишљамо на дуже стазе. Сви запослени у предузећу улажу велике напоре и предано обављају све радне задатке како би наши потрошачи били задовољни услугом којом пружамо. И свака неистина која изађе у јавност их погађа, али то их не спречава да улажу још већи напор и докажу супротно зли језицима.

Одговорно трвдим да ће грејна сезона у Београду  почети на време, енергената има довољно, ремонтни радови се приводе крају и корисници услуга даљинског грејања немају разлога да страхују. Према Одлуци о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду, а коју „Београдске електране“ изричито поштују у раду, грејна сезона званично почиње 15. октобра и сви производни и дистрибутивни погони ће бити потпуно спремни за рад. Од 1. октобра 2022. године почињу фунционалне пробе система које подразумевају проверу рада енергетских објеката, топлана и котларница.  Упоредо се проверава и функционалност топловодне мреже и топлотних предајних станица, како би производна и дистрибутивна постројења што боље била припремљена за предстојећу грејну сезону. Када су у питању енергенти, обезбеђене су потребне количине алтернативог енергента (мазута), као и оперативне резерве овог енергента, а у складу са Законом о енергетици и Уредбом о оперативним резервама деривата нафте, угља и других енергената. У резероаврима “Београдских електрана“ тренутно има 30.500 тона мазута и очекује се набавка још 6.500 тона овог енергента до краја године. Ова количина мазута је довољна за вршне потребе и за поуздан рад. Трвдња да „Београдске електране“ дневно потроше 3.000 тона мазута дневно је неистинита. Овако велике количине се троше у периодима када је најхладније, на минус 10 степени Целзијуса, а сложиће се сви да је таквих дана мало.

Позивам господина Јовановића и све политичке актере да дођу и посете Београдске електране и да се увере у  све ово што сам изнео, јер смо као предузеће отворени за сваки вид сарадње. Поштујем рад свих градских и републичких институција, и трудим се да спроводим социјалну политику коју је Влада Републике Србије поставила као приоритет.

Београдске електране ће учинити све што је неопходно како би Београђани имали сигурну  испруку топлотне енергије. Менаџмент предузећа на челу са мном ће дати свој максимум да потрошачи не осете последице кризе и да станови корисника буду топли и ове, као и свих претходних сезона уз рационалну употребу енергије и енергената“, навео је у отвореном писму директор ЈКП „Београдске електране“ Раде Баста.