Otvoreno pismo direktora JKP „Beogradske elektrane“ Radeta Baste: Beograđani nema razloga za strah, grejna sezona počinje na vreme!

Povodom iznošenja neistinitih tvrdnji Nikole Jovanovića iz Centra za lokalnu samoupravu i uzbunjivanja građana Beograda, oglasio se direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta kako bi korisnicima usluga daljinskog grejanja, kao i svim Beograđanima ukazao na istinu i objasnio da nema mesta za zabrinutost.

“Poštovani gospodine Jovanoviću,

Dobro je naići na konstruktivnu kritiku ili konkretan predlog za poboljšanje stanja, ali netačni i maliciozni navodi koji imaju za cilj neuspešno i kratkoročno skupljanje sitnih političkih poena ili stvaranje panike među građanima ništa dobro ne mogu doneti nikome. Žao nam je što pojedini politički subjekti priželjkuju havarično stanje samo iz želje da se neko diskredituje i unizi, umesto da izazovima pristupaju zrelo, kako bismo ih zajedno prevazišli. Na sreću, moraćemo da razočaramo Nikolu Jovanovića, ali najvažnije, da obavestimo Beograđane o stvarnom stanju i onome što ih očekuje u narednoj grejnoj sezoni – jer o grejanju stanovnika prestonice razmišljamo na duže staze. Svi zaposleni u preduzeću ulažu velike napore i predano obavljaju sve radne zadatke kako bi naši potrošači bili zadovoljni uslugom kojom pružamo. I svaka neistina koja izađe u javnost ih pogađa, ali to ih ne sprečava da ulažu još veći napor i dokažu suprotno zli jezicima.

Odgovorno trvdim da će grejna sezona u Beogradu  početi na vreme, energenata ima dovoljno, remontni radovi se privode kraju i korisnici usluga daljinskog grejanja nemaju razloga da strahuju. Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, a koju „Beogradske elektrane“ izričito poštuju u radu, grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra i svi proizvodni i distributivni pogoni će biti potpuno spremni za rad. Od 1. oktobra 2022. godine počinju funcionalne probe sistema koje podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, toplana i kotlarnica.  Uporedo se proverava i funkcionalnost toplovodne mreže i toplotnih predajnih stanica, kako bi proizvodna i distributivna postrojenja što bolje bila pripremljena za predstojeću grejnu sezonu. Kada su u pitanju energenti, obezbeđene su potrebne količine alternativog energenta (mazuta), kao i operativne rezerve ovog energenta, a u skladu sa Zakonom o energetici i Uredbom o operativnim rezervama derivata nafte, uglja i drugih energenata. U rezeroavrima “Beogradskih elektrana“ trenutno ima 30.500 tona mazuta i očekuje se nabavka još 6.500 tona ovog energenta do kraja godine. Ova količina mazuta je dovoljna za vršne potrebe i za pouzdan rad. Trvdnja da „Beogradske elektrane“ dnevno potroše 3.000 tona mazuta dnevno je neistinita. Ovako velike količine se troše u periodima kada je najhladnije, na minus 10 stepeni Celzijusa, a složiće se svi da je takvih dana malo.

Pozivam gospodina Jovanovića i sve političke aktere da dođu i posete Beogradske elektrane i da se uvere u  sve ovo što sam izneo, jer smo kao preduzeće otvoreni za svaki vid saradnje. Poštujem rad svih gradskih i republičkih institucija, i trudim se da sprovodim socijalnu politiku koju je Vlada Republike Srbije postavila kao prioritet.

Beogradske elektrane će učiniti sve što je neophodno kako bi Beograđani imali sigurnu  ispruku toplotne energije. Menadžment preduzeća na čelu sa mnom će dati svoj maksimum da potrošači ne osete posledice krize i da stanovi korisnika budu topli i ove, kao i svih prethodnih sezona uz racionalnu upotrebu energije i energenata“, naveo je u otvorenom pismu direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta.