Градоначелник Зоран Радојичић посетио „Београдскe електранe“: Систем стабилан, на снази режим грејања 24 сата

Градоначелник Београда др Зоран Радојичић обишао је јутрос Диспечерски центар „Београдских електрана”  и том приликом нагласио да систем  функционише стабилно.  Он је подсетио да се 360 хиљада станова греје захваљујући овом систему, као и да је од јуче због ниских температура на снази режим грејања 24 сата.

– Сви топлотни извори ЈКП „Београдске електране”, а тo je 14 топлана и 20 котларницa, у двадесетчетворочасовном су режиму грејања због ниских спољашњих температура. Систем има два „мода”, један је дневни, а други ноћни. У зависности од спољашње температуре, грејање ће и наредних дана бити појачано. Стручне службе „Београдских електрана” пажљиво, сваког сата у току дана прате температуру ваздуха, као и временске прогнозе хидрометеоролога, на основу чега се одређују даљи режими рада производних постројења – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је нагласио да топлане у Београду у проценту од 96 одсто раде на гас, тако да се не очекују проблеми због ноћашњег пожара у рударском басену Колубара.

– Топлане „Београдских електрана” снабдевене су планираним количинама енергената који обезбеђују стабилну испоруку топлотне енергије потрошачима. Стручне службе и екипе за хитне интервенције дежурају, 24 сата дневно су у приправности и спремне су да потенцијалне поремећаје у раду отклоне у најкраћем могућем року. У протеклим данима број рекламација Диспечерском центру сведен је на број између 100 и 300, што је значајно испод просека на дневном нивоу, па је у односу на укупан број потрошача, односно 320.000 станова који се загревају реч о изузетно малим процентима. Седамдесет екипа овог предузећа је на терену, систем је стабилан и добро ће функционисати – навео је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да је у протеклом периоду угашено више од 1.300 котларница у Београду, што је довело до 50 хиљада тона мање продукције угљен-диоксида. На тај начин је дат велики допринос екологији и бољем ваздуху у Београду, оценио је Радојичић и најавио да се очекује гашење још осам котларница.

Извор: Беоинфо, Београдске електране   Фото: Београдске електране