Италијанска компанија MET ozone experts у посети „Београдским електранама“

Баста: Наш циљ је чистији ваздух у Београду, све инвестиције су добродошле

Београд, 30. новембар 2021. – Раде Баста, директор ЈКП „Београдске електране“ одржао је данас радни састанак са представницима компаније MET ozone experts у вези са потенцијалним инвестирањем ове чувене италијанске компаније у систем „Београдских електрана“.

Директор компаније Федерико Понти и Мићелети Ђорђо, изумитељ, представили су системе из њихове понуде који би били прикладни за употребу у оквиру система даљинског грејања. Наиме, ова фирма се бави пречишћавањем димних гасова водом, посебно приликом употребе енергената попут угља и мазута у процесу производње. Понуда ове комапније је да направи студију изводљивости, прототип и на крају индустријску машину која би прочишћавала димне гасове, односно продукте сагоревања у процесу производње. Њихова технологија се заснива на филтрирању, односно „прању“ димова водом што би спречило емисију штетних честица у атмосферу. На тај начин могуће је знатно утицати на заштиту животне средине.

Раде Баста се захвалио на посети и презентацији и истакао да ми као држава подржавамо сваку инвестицију и да нам је од највеће важности да учинимо све што је у нашој моћи да смањимо загађење ваздуха. ЈКП „Београдске електране“ је велики борац за заштиту животне средине у главном граду и да је захваљујући великим улагањима у систем даљинског грејања, удео потрошње природног гаса последњих година повећан са 81 одсто на чак 96, чиме је дат велики допринос у смањењу загађења ваздуха у Београду.

Гостима из Италије предочено је да је у топланама „Дунав“, „Коњарник“ и „Вождовац“ уграђен систем за рециркулацију димних гасова којим је омогућено да ниво емисије азотних оксида (NOx) буде испод граничних вредности. Наиме, приликом рада, продукти сагоревања енергената не испуштају се у атмосферу него се враћају у котлове. У наредном периоду и топлана „Церак“ ће имати овај систем, а исти принцип ће бити примењен у свим осталим топланама чији топлотни извори имају снагу већу од 50 мегавата.

Такође, у току прошле недеље угашена је котларница у Булевару војводе Мишића број 37-39 која је као погонско гориво користила мазут.

-Заједно са оснивачем, Скупштином града, покренут је Програм гашења котларница и до сада је угашено више од 1.300 котларница које су као погонско гориво користиле угаљ или мазут који сагоревањем емитују значајне количине штетних материја. Такође, ти топлотни извори су и енергетски неефикасни. Према проценама, ефекат гашења котларница резултирао је смањењем емисије CO2 за чак око 50.000 тона годишње, нагласио је Баста.

Том приликом Баста је обавестио представнике компаније MET ozone experts да ће оформити радну групу која ће урадити анализу примењивости поменуте технологије у систему „Београдских електрана“ и поред тога што је употреба енергената попут угља и мазута готово занемарива у производњи предузећа.