Раде Баста упутио писмо председници Владе Србије и министарки за рударство и енергетику да укину мораторијум на изградњу нуклеарних електрена у Србији

Београд, 19. новембар 2021. – Директор ЈКП „Београдске електране“ Раде Баста упутио је отворено писмо председници Владе Србије Ани Брнабић и министарки рударстава и енергетике Зорани Михајловић да размотре укидање мораторијума на изградњу нуклеарних електрана у Републици Србији.

„Позивам председницу Владе Србије Ану Брнабић и министарку рударстава и енергетике Зорану Михајловић да размотре укидање мораторијума на изградњу нуклеарних електрана у Републици Србији.  Производња енергије у нуклеарним електранама је јефтинија и чистија у поређењу са конвенционалним начинима производње енергије. Код термоелектрана имамо огромну емисију сумпор-диоксида и угљен-диоксида у околину. Технологије које по најновијим стандардима морају да се уграде за пречишћавање отпадних гасова су практично једнако скупе као и саме технологије за саму производњу енергије. Код нуклеарних електрана ми немамо такве изазове. Када се све сабере, нуклеарна производња је јефтинија, а исто је и са експлоатацијом. Време повратка инвестиције је нешто дуже, али то не треба да буде одлучујуће. Одлучујућа је јефтинија производња, технолошки развој, енергетска стабилност и безбедност и заштита животне средине. Први разлог, зашто нуклеарна енергије је дефицит у енергетском билансу. Други разлог, који је још важнији, али бих волео да га нагласим: ако Србија жели да прати технолошки развој и да њени кадрови буду у тај развој укључени – онда би било добро да се укључи у неки нуклеарни пројекат.

Стога позивам Владу Републике Србије да што пре укине мораторијум на изградњу нуклеарних електрана у Републици Србији и упути позив Сједињеним Америчким Државама као и Европској Унији ради отварања научно-истраживачког центра за нуклеарне технологије у сарадњи са Институтом у Винчи који има велико искуство у раду са нуклеарним технологијама, професионалне и стручне људе, али такође, којима је потребна помоћ у трансферу знања и технологија од најбољих стручњака за нуклеарне технологије и да заједно са њима раде на пројектима који су од интереса за обе земље. Потребно је обновити и изградити научну базу у овој области која је мораторијумом из 1989.год зауставила све државне процесе везане за коришћење нуклеарне енергије и развој нуклеарних технологија. Потребно је улагање у образовање нових кадрова на српским факултетима, како би се обновила база и ухватио корак са савременим светом посебно да се на универзитетима више уче нуклеарне науке и отворе смерови нуклеарног инжењеринга према мишљењу српских професора из области нуклеарне физике. Сматрам да Сједињене Америчке Државе, као водећа врхунска нуклеарно-технолошка сила на свету је прави партнер који нам може помоћи у оснивању таквог једног научно-истраживачког центра, јер су безбедни реактори и јефтинија производња струје главна тема свуда у свету, као и да се нуклеарна енергија у мирнодопске сврхе највише користи за производњу електричне енергије. Такође, нуклеарна индустрија Сједињених Америчких Држава има невероватне резултате безбедног и поузданог рада. Енергија будућности је нуклеарна енергија, зато што је чиста и поуздана, и једина је која у производњи електричне енергије не прави ефекат стаклене баште. Без нуклеарне енергије немогуће је остварити циљеве одрживог развоја у будућности, чиста вода, чист ваздух, квалитетна здравствена заштита, и све више земаља ради на развијању чисте, зелене енергије која омогућава одржив раст и економски развој. Уколико би се Србија определила за изградњу електрана на нуклеарни погон, свакако да би онај који би инвестирао или од кога бисмо купили технологију обезбедио школовање и обуку потребног кадра, нуклеарно гориво и све остале потребне ресурсе за спровођење једног таквог пројекта од националног значаја“.

Директор ЈКП „Беогрдаске електране“

Раде Баста