Директор ЈКП „Београдских електрана“ Раде Баста за Радио Слободна Европа: Србија све ближа нуклеарној енергији

Један од првих који је актуелизовао тему изградње нуклеарне електране у Србији у јавности био је директор Јавног комуналног предузећа „Београдске електране“ Раде Баста који се у отвореном писму од 13. октобра заложио за укидање мораторијума и позвао велике америчке и европске енергетске компаније и фондове да инвестирају у изградњу нуклеарне електране у Србији.

„Нуклеарне електране су стабилан и поуздан извор енергије. У земљама чланицама ЕУ ради 106 нуклеарних реактора који дају 104 гигавата електричне снаге, што је 26 одсто укупне произведене струје у ЕУ“, објаснио је Баста у писаном одговору за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Изградњу нуклеарне електране у Србији он види као прелазно решење до остварења циљева зацртаних у Зеленој агенди, имајући у виду, како каже, да ће за прелазак на чистије облике производње електричне енергије (хидро, соларни и ветро паркови) бити потребне деценије.

„Стога сам сигуран да је прелазно решење… укидање мораторијума на изградњу нуклеарних електрана и изградња истих као прихватљив прелазак до нових технологија и избегавања градње нових блокова термоелектрана на угаљ које би јако пуно коштале државу Србију у виду нових такси од стране ЕУ које су предвиђене до затварања постројења“, навео је Баста.

https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-nuklearna-elektrana/31532388.html