Београдске електране у борби за чистији ваздух у главном граду

Котларница у насељу Сава Ковачевић као погонско гориво користи мазут и представља значајног локалног загађивача. Црни дим који се јуче 17. октобра на кратко могао видети како излази из димњака топлане „Земун“ у насељу Сава Ковачевић, последица је регулације сагоревања на котлу, а не како су неки еколошки активисти узбунили житеље Београда да се у погонима овог предузећа спаљује резидуал. Ове оптужбе су неосноване и неистините и штете угледу предузећа.

Житељи Земуна могу да се увере да из димњака топлане „Земун“ у насељу Сава Ковачевић данас 18. октобра нема дима и да квалитет ваздуха у њиховом окружењу није угрожен због рада топлане.

Заштита животне средине је важан део пословне политике ЈКП „Београдске електране“ и уједно један од њених приоритетних стратешких планова. У циљу заштите животне средине и обезбеђивања сигурније и поузданије испоруке топлотне енергије корисницима у делу Земуна, „Београдске електране” приводе крају пројекат делимичног гашења котларнице у насељу Сава Ковачевића. У плану је да се станови корисника из овог дела Земуна убудуће греју из топлане „Нови Београд“. Делимично гашење котларнице подразумева да ће у летњем периоду ти топлотни извори снабдевати кориснике топлотном енергијом за припрему потрошне топле воде (ПТВ), а као погонско гориво користиће еколошки прихватљивији енергент.

Неистините оптужбе неће зауставити „Београдске електране“ да наставе вишедеценијску борбу за чист ваздух у престоници. Од свих производних капацитета (14 топлана и 22 котларнице), 96 одсто њих као енергент користе природан гас или компримовани природан гас, који су еколошки најприхватљивији. У осталим топлотним изворима користе се мазут, лако лож уље, угаљ и биомаса.

Истичемо, током претходне грејне сезоне у рад је пуштена једна од препумпних станица (у блоку 38) на грејном подручју топлане Нови Београд. Радом ове станице обезбеђен је део потребне топлотне енергије за потрошаче топлане у насељу Сава Ковачевић. То је допринело значајном смањењу рада топлане у овом земунском насељу.

Тренутно су у току припреме за пуштање у рад и друге препумпне станице (блок 28), чиме ће се стећи услови за обезбеђивање потпуног снабдевања топлотном енергијом из топлане „Нови Београд“ свих потрошача који се сада снабдевају из топлане у насељу Сава Ковачевић. Ова топлана ће убудуће радити само за потребе производње потрошне топле воде, када топлана Нови Београд није у погону.

Преостала је реконструкција и замена дотрајалог топлотног извора котловима укупне инсталисане снаге од 6 MW (мегавата), чија реализација је планирана за почетак грејне сезоне 2022/2023.