„Београдске електране“ прелазе у режим топлих функционалних проба

Београд, 07. октобар 2021. – Сви топлотни извори „Београдских електрана“ од данас, 07. октобра 2021. године, прелазе из режима функционалних проба, односно из хладног динамичког режима, у режим топлих функционалних проба. Због пада спољашње температуре ваздуха, чије ће средње дневне вредности, према прогнозама метеоролога, бити 12 степени Целзијуса и ниже, „Београдске електране“ ће поред провера функционалности постројења уједно и испоручивати топлотну енергију потрошачима.

„Београдске електране“ ће и наредних дана, до званичног почетка грејне сезоне, 15. октобра, наставити са радом прилагођеним прогнозираним и оствареним температурама спољашњег ваздуха, а у свему према Одлуци о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду. Уколико у данима до 15. октобра средње дневне температуре буду ниже од 12 степени Целзијуса, биће настављена испорука топлотне енергије потрошачима.

Систем даљинског грејања Београда један је од највећих у Европи и чини га 36 топлотних извора, више од 9.000 топлотних предајних станица, као и више од 1.680 километара топловодних цеви. За стабилан рад тако великог енергетског система неопходно је неколико дана постепеног и веома пажљивог оптерећивања због преласка из стационарног у динамички режим рада. Зато молимо потрошаче за стрпљење. Наглашавамо да се први ефекти данашњег рада производних погона „Београдских електрана“, код већине потрошача, могу очекивати у поподневним и вечерњим часовима.

Апелујемо на све потрошаче да до званичног почетка грејне сезоне (15. октобар) пријављују искључиво када целе зграде нису снабдевене топлотном енергијом на број телефона Диспечерског центра 011/2093-011 и да то чине управници зграда или председници кућних савета. То је веома важно да се не би дешавало да дође до загушења телефонских позива и непотребног чекања на успостављање везе са Диспечерским центром, јер се неретко дешава да више комшија из једне зграде покушава да пријави исти поремећај. Такође, приоритет у отклањању рекламација су цурења воде из инсталација, а број телефона Диспечерског центра за пријаву је 011/2093-100 (број телефона искључиво за пријаву цурења воде из инсталација).